Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2015-40

ZK-07-2015-40.doc  ZK-07-2015-40pr01.doc  ZK-07-2015-40pr02.pdf  ZK-07-2015-40pr03.pdf  ZK-07-2015-40pr03a.pdf  ZK-07-2015-40pr04.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíZK-07-2015-40
NázevNávrh řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny
Zpracoval P. Kolář, L. Seidl
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o plnění úkolu uloženého Zastupitelstvem Kraje Vysočina Krajskému úřadu Kraje Vysočina.
Zastupitelstvo kraje usnesením č. 0423/05/2014/ZK ze dne 9. 9. 2014 rozhodlo zrušit usnesení č. 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003 (Zastupitelstvo kraje schvaluje záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny jako novostavby v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod) a uložilo Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu a Odboru majetkovému Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracovat návrh komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny, tj. umístění sídla i skladových prostor, s využitím vhodného objektu v Havlíčkově Brodě do 31. 12. 2015 a předložit jej k projednání Zastupitelstvu Kraje Vysočina.
V rámci řešení tohoto úkolu proběhla od začátku roku celá řada jednání mezi zástupci kraje a města Havlíčkův Brod, a bylo zvažováno a prověřováno několik variant umístění Krajské knihovny Vysočiny (dále též KKV ) v Havlíčkově Brodě.
Z vybraných objektů byla v první řadě posuzována možnost a vhodnost využití budovy bývalého kláštera (bývalý Okresní úřad) v Havlíčkově Brodě. Byla provedena prohlídka budovy, získány podklady - půdorysy a členění budovy a následně provedeno posouzení - přehled základních výhod a nevýhod jak ze strany OM a OKPPCR, tak ze strany KKV. Jedná se o historickou, památkově chráněnou budovu v centru města. Využití budovy by vyžadovalo poměrně zásadní vnitřní rekonstrukci a stavební úpravy značných finančních nákladů. Přesto by využití budovy pro KKV vzhledem ke svému vnitřnímu členění nebylo bez provozních a uživatelských problémů. Budova je ve vlastnictví České republiky - s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dle aktuálních informací je nepravděpodobné, že by budovu bylo možné získat do vlastnictví Kraje Vysočina, naopak je pravděpodobné, že stát budovu využije pro přestěhování dalších státních institucí. Pro informaci jsou v materiálu ZK-07-2015-40, př. 2 překládány zprávy o posouzení.
Ani další budovu ve vlastnictví státu (bývalá zemědělská správa v centru města na Smetanově náměstí) není reálné získat do vlastnictví kraje.
Jiné vhodné budovy odpovídajícího umístění a dostupnosti v blízkosti centra a současně odpovídající velikosti nejsou k dispozici.
Zřejmě jediný dostatečně velký a vhodně umístěný prostor pro umístění sídla KKV se nachází v lokalitě Ostrov . V této lokalitě je umístěn Kulturní dům Ostrov - komplex budov obsahující velký sál pro společenské akce se zázemím, bar s hernou a nepravidelně provozovanou restauraci. Byla zvažována, a s vlastníkem budov projednávána, i možnost využití některých prostor v budovách (kanceláře a další místnosti pro vzdělávací akce apod.) se současnou dostavbou areálu. Efekt využití prostor formou pronájmu je však poměrně omezený. Možnost prodeje budovy s restauracemi a hernou vlastník vyloučil. Dostavba proto není realistická, reálná je snad možnost využití několika místností v budově kulturního domu formou pronájmu. Tato možnost závisí na podmínkách pronájmu a dohody s vlastníkem.
Další možností je potom umístění novostavby KKV na volných plochách v lokalitě Ostrov . Jako nejvhodnější se jeví plochy východně a jižně od budovy s restauracemi a hernou. Na těchto plochách je nezpevněná plocha využívaná k neorganizovanému parkování osobních vozidel, tato plocha je však v platné územně plánovací dokumentaci města označena jako plocha P39 se stávajícím i navrhovaným využitím dopravní infrastruktura silniční (parkoviště). Město Havlíčkův Brod pořídilo základní projektovou dokumentaci na využití části tohoto území pro umístění parkovacího domu. Tento záměr není v současné době dále rozpracováván. Plochy přiléhající k zadní (jižní) straně restaurací nejsou organizovaně využívány a nejsou definitivně zpevněny ani upraveny. Tyto plochy označuje územní plán města jako občanskou vybavenost. Pozemky jsou ve vlastnictví města Havlíčkův Brod, na jejich jižním okraji navazují pozemky ve vlastnictví fyzických osob. V materiálu
ZK-07-2015-40, př. 3 jsou vyznačeny vlastnické vztahy k pozemkům a jejich využitelnost podle současného územního plánu města + vyznačení zájmového území pro umístění sídla KKV.
OM na základě výsledků výše uvedeného prověřování možností umístění sídla KKV navrhl podat žádost o pořízení změny územního plánu města Havlíčkův Brod spočívající ve změně funkčního vyžití plochy P39 nebo její části a popřípadě ještě části plochy Z109 na nové využití - občanská vybavenost. O možnosti podání žádosti OM předběžně jednal v Havlíčkově Brodě se zástupci městského úřadu, odboru rozvoje města, úseku územního plánování a GIS za účasti zástupce samosprávy. Další jednání proběhla na úrovni náměstka hejtmana Ing. Libora Joukla, starosty města Mgr. Jana Tecla a místostarostky města Bc. Ivany Mojžyškové. Dle projednání bude potřebné skloubit záměr případné výstavby sídla KKV s potřebami a záměry města na řešení dalších parkovacích ploch ve městě.
Na základě návrhu OM rada kraje rozhodla usnesením č. 1604/26/2015/RK podat žádost o pořízení změny územního plánu města Havlíčkův Brod spočívající ve změně funkčního využití plochy P39 nebo její části a popřípadě části plochy Z109 na nové využití - občanská vybavenost pro umístění budovy Krajské knihovny Vysočiny a zařadit do rozpočtu kraje pro rok 2015, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M3 Kultura novou akci Krajská knihovna Vysočiny - budova KKV a uložila předkládat zápisy z jednání mezi Krajem Vysočina a městem Havlíčkův Brod průběžně Radě Kraje Vysočina.
Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod vyhovělo žádosti a usnesením č. 248/15 schválilo pořízení změny č. 3 Územního plánu města Havlíčkův Brod. Orientační předpoklad účinnosti změny č. 3 je květen 2016 při bezproblémovém průběhu celého procesu projednání této změny.
Na základě usnesení Zastupitelstva města Havlíčkův Brod OM v součinnosti s OKPPCR a vedením KKV zahájil sérii jednání se zástupci města a městského úřadu s cílem definovat limity a regulativy využití předmětného území, koordinovat záměr kraje na výstavbu sídla KKV se zájmem a záměrem města na využití území pro parkování osobních automobilů v rámci systému parkovacích míst ve městě. Byla oslovena architektonická kancelář Atelier 02 ve věci základního návrhu umístění objektu a řešení území a architektonického návrhu řešení. Výchozím podkladem pro zpracování návrhu je materiál Krajská knihovna Vysočiny - Stavební program , který specifikuje funkční, provozní a kapacitní požadavky KKV, viz
ZK-07-2015-40, př. 1.
Vzhledem k tomu, že se jedná o objekt KKV, tj. veřejné instituce poskytující kulturní a kulturně vzdělávací služby občanům Kraje Vysočina, neměla by být opomenuta ani estetická hodnota jeho architektonického ztvárnění a vhodné urbanistické začlenění, které by akcentovaly význam této krajské instituce pro celý region. Nad předloženými návrhy a variantami probíhá na úrovni zástupců kraje a města diskuse a v případě rozhodnutí samosprávných orgánů kraje je předpoklad následného formulování zadání a zahájení projekčních prací.
Zápisy a záznamy z jednání mezi Krajem Vysočina a městem Havlíčkův Brod jsou obsahem materiálu ZK-07-2015-40, př. 4.
Návrh řešení OM navrhl radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informaci o návrhu komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny dle tohoto materiálu a současně schválit záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny jako novostavby v lokalitě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Rada kraje při projednávání tohoto materiálu vyslovila názor, že nezbytným předpokladem realizace záměru je získání externích zdrojů na spolufinancování záměru. Pro naplnění tohoto předpokladu budou dále vedena jednání se zástupci města Havlíčkův Brod o možném podílu města na finančním krytí záměru a dále budou prověřovány možnosti získání finančních prostředků na spolufinancování záměru z IROP - Specifický cíl 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví, zefektivnění ochrany a využívání sbírkových a knihovních fondů a jejich zpřístupnění (zejména pro prostory depozitáře KKV).
V případě schválení záměru může být zahájena projektová příprava stavby. Finanční krytí v rozsahu zahájení projektové přípravy (architektonická studie, projektová dokumentace pro územní rozhodnutí) je možné zajistit prostřednictvím převodu nevyčerpaných prostředků z rozpočtu roku 2015 do rozpočtu roku 2016 (kapitola Nemovitý majetek, příloha M3 Kultura, akce Krajská knihovna Vysočiny - budova KKV ).
StanoviskaRada kraje usnesením 2204/36/2015/RK doporučila zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí informaci o návrhu komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny dle materiálů RK-36-2015-40, RK-36-2015-40, př. 1
a RK-36-2015-40, př. 3;
* schválit záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny jako novostavby v lokalitě Ostrov v Havlíčkově Brodě s využitím spolufinancování z externích zdrojů

Odbor ekonomický: V návrhu rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2016 ani v rozpočtovém výhledu kraje na roky 2016 až 2018 není počítáno s finančními prostředky na výstavbu nového sídla Krajské knihovny Vysočiny.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o návrhu komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny dle materiálů ZK-07-2015-40, ZK-07-2015-40, př. 1 a ZK-07-2015-40, př. 3;
schvaluje
záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny jako novostavby v lokalitě Ostrov v Havlíčkově Brodě s využitím spolufinancování z externích zdrojů.
Odpovědnost OM,OKPPCR
Termín 15. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz