Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2015-06

ZK-05-2015-06.doc  ZK-05-2015-06pr01.doc  ZK-05-2015-06pr02.doc  ZK-05-2015-06pr03.pdf
Číslo materiálu06
Číslo jednacíZK-05-2015-06
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuV roce 2014 schválilo Zastupitelstvo Kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina ze dne 13. 5. 2014 č. 05/14 (dále jen Zásady). Cílem tohoto dotačního programu je podpořit obce, které zřizují jednotku požární ochrany sboru dobrovolných hasičů (dále jen JPO SDH) a ta je zapojena do plánu plošného pokrytí kraje. Dotace z programu slouží ke krytí nákladů spojených s opravami a repasí mobilní požární techniky, které přesahují rámec běžných oprav. Zásady mají neomezenou platnost a konkrétní podmínky a specifika pro aktuální rok upravuje výzva pro podávání žádostí.
V letošním roce vstoupila v platnost novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, která mj. stanoví nové podmínky pro poskytování dotací z veřejných zdrojů. Z těchto důvodů je nutné stávající Zásady upravit tak, aby byly v souladu s platnou legislativou.
Návrh řešení V souvislosti s legislativními změnami jsou předloženy ke schválení upravené Zásady, ve kterých jsou nové podmínky zohledněny. Úpravy se týkají zejména náležitostí žádosti. Ta je doplněná o údaje, které musí žadatel o dotaci nově předložit. Dále pak bylo v celé dokumentaci upraveno názvosloví. Samotný základ Zásad a systém přidělování dotací se nemění. Kompletní přehled změn se nachází v mat. ZK-05-2015-06, př. 3. Nové Zásady ruší stávající Zásady ze dne 13. 5. 2014 č. 05/14.
Současně se Zásadami je ke schválení předložena Výzva k předkládání žádostí o poskytnutí dotace na realizaci projektů dle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina pro rok 2016 . Přijímání žádostí bude probíhat ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, vlastní realizace projektů a přidělení dotace v roce 2016. Termíny pro podávání žádostí, realizaci projektu a vyplacení dotace jsou navrženy tak, aby kraj splnil zákonnou povinnost a obce měly dostatek času na realizaci projektu.
Celková částka k zajištění dotačního programu je navržena ve výši 2 000 000 Kč a bude zapracována do návrhu rozpočtu kraje na rok 2016. Její výše je navržena s ohledem na objem žádostí z minulých let.
V zájmu kraje je udržení vysokého bezpečnostního standardu v připravenosti na řešení mimořádných a krizových situací na území Kraje Vysočina, který kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem vybudoval. Integrovaný záchranný systém (IZS), který tento standard zajišťuje, je třeba udržovat a neustále rozvíjet. Součástí IZS jsou i JPO SDH a akceschopnost každé z nich přispívá k jeho kvalitnímu fungování. Snížení akceschopnosti kterékoliv ze složek představuje možné riziko omezení celkové funkce IZS. Bezchybné fungování požární techniky je pro akceschopnost JPO SDH naprosto nezbytné.
Zkušenosti z minulých let ukázaly, že ze strany obcí je zájem o dotace z programu na opravy a repase. Příčinou je zastaralá požární technika a vysoké náklady na pořízení nové. Většina obcí proto musí řešit obnovu mobilní požární techniky opravami a repasemi. Náklady však představují pro obec významný zásah do rozpočtu a ne vždy je v jejich silách opravy realizovat samofinancováním. Z pozice kraje je proto vhodné monitorovat akceschopnost jednotlivých složek IZS, respektive JPO SDH obcí a v případě potřeby iniciovat opatření, kterým se akceschopnost jednotky zajistí. Dotace na opravy a repase je jedním z nich.
StanoviskaLegislativní výbor: Stanovisko legislativního výboru bude předloženo na jednání zastupitelstva kraje.

Rada kraje doporučuje usnesením č. 1451/24/2015/RK zastupitelstvu kraje schválit:
* Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina dle materiálu RK-24-2015-17, př. 1;
* Výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotace na realizaci projektů dle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina na rok 2016 dle materiálu RK-24-2015-17, př. 2.

Ekonomický odbor nemá připomínky. Finanční prostředky navrhované na zajištění dotačního programu (částka 2 000 000 Kč) bude třeba zapracovat do návrhu rozpočtu Kraje Vysočina, do kapitoly Požární ochrana a IZS na rok 2016.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina dle materiálu ZK-05-2015-06, př. 1;
* Výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotace na realizaci projektů dle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina na rok 2016 dle materiálu ZK-05-2015-06, př. 2.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz