Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2014-62

ZK-07-2014-62.doc
Číslo materiálu62
Číslo jednacíZK-07-2014-62
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu - dotace na Rozvojový program na podporu dalšího vzdělávání učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v prostředí reálné praxe v roce 2014
Zpracoval A. Vlachová, J. Kafková
Předkládá J. Fialová
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší přijetí účelových prostředků z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na realizaci rozvojového programu a jejich zprostředkování příslušné škole.
MŠMT vyhlásilo Rozvojový program na podporu dalšího vzdělávání učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v prostředí reálné praxe v roce 2014. Cílem rozvojového programu je ve spolupráci středních škol se zaměstnavateli zvyšovat odborné kompetence učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v oborech vzdělání
18 Informatické obory,
23 Strojírenství a strojírenská výroba,
26 Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika,
28 Technická chemie a chemie silikátů,
36 Stavebnictví, geodézie a kartografie,
39 Speciální a interdisciplinární obory.
Získané kompetence proškolených učitelů budou následně využity v inovacích školních vzdělávacích programů. Předání nových poznatků a dovedností vyžadovaných reálnou praxí žákům pak zvýší možnost absolventů lépe se uplatnit na trhu práce.
Sekundárně rozvojový program napomáhá k vytváření podmínek pro naplňování strategie rozvoje škol jako center celoživotního vzdělávání.
O poskytnutí finančních prostředků mohly požádat střední školy všech zřizovatelů, které poskytují vzdělání ve výše uvedených oborech.
Žádosti předkládaly střední školy přímo na MŠMT, které žádosti vyhodnotilo a rozhodnutím č. 39405-5/2014 byly přiděleny kraji finanční prostředky v celkové výši 99 151 Kč pro Vyšší odbornou školu a Střední průmyslovou školu Žďár nad Sázavou.
Návrh řešení Finanční prostředky poskytnuté ze státního rozpočtu dle § 163 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, krajský úřad v přenesené působnosti s vědomím zastupitelstva kraje přiděluje právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení.
OŠMS zastupitelstvu kraje navrhuje vzít na vědomí přidělení účelových prostředků na Rozvojový program na podporu dalšího vzdělávání učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v prostředí reálné praxe v roce 2014 Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Žďár nad Sázavou ve výši 99 151 Kč.
StanoviskaRada kraje projednala materiál dne 25. 11. 2014 usnesením č. 2143/35/2014/RK:
Rada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmů (položka 4116 Ostatní neinvestiční přijaté transfery ze státního rozpočtu) a výdajů (kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3122 Střední odborné školy) rozpočtu kraje o účelovou dotaci z MŠMT na Rozvojový program na podporu dalšího vzdělávání učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v prostředí reálné praxe v roce 2014 ve výši 99 151 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Žďár nad Sázavou, IČO 48895598, o účelovou dotaci MŠMT na Rozvojový program na podporu dalšího vzdělávání učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v prostředí reálné praxe v roce 2014 ve výši 99 151 Kč;
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí přidělení účelových prostředků na Rozvojový program na podporu dalšího vzdělávání učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v prostředí reálné praxe v roce 2014 Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Žďár nad Sázavou ve výši 99 151 Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
přidělení účelových prostředků na Rozvojový program na podporu dalšího vzdělávání učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v prostředí reálné praxe v roce 2014 Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Žďár nad Sázavou ve výši 99 151 Kč.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín prosinec 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz