Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2014-58

ZK-07-2014-58.doc  ZK-07-2014-58pr01.pdf
Číslo materiálu58
Číslo jednacíZK-07-2014-58
NázevAktualizace Programu rozvoje Kraje Vysočina
Zpracoval M. Molák, D. Vichr
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0154/02/2014/ZK Zastupitelstvo Kraje Vysočina uložilo radě kraje zaktualizovat Program rozvoje Kraje Vysočina (dále i PRK ) nejpozději do 31. 12. 2014. (Zastupitelstvo kraje ukládá radě kraje zaktualizovat Program rozvoje Kraje Vysočina dle návrhu postupu uvedeného v materiálu ZK-02-2014-75, př. 1.).
PRK je základním strategickým dokumentem na úrovni kraje. Aktualizovaný dokument bude mimo jiné i oporou pro plánované aktivity kraje a dalších subjektů v regionu využívající zdroje operačních programů v novém plánovacím období EU.
Práce na aktualizaci probíhaly v průběhu léta a podzimu. ORR k nim využíval zejména spolupráci s jednotlivými odbory, které byly gestory věcně příslušných opatření. Jednotlivá zpracovaná opatření a k nim příslušející části SWOT analýzy byly průběžně projednávány ve věcně příslušných komisích rady kraje a výborech zastupitelstva a také ve výboru regionálního rozvoje, který celý proces aktualizace gesčně zastřešil. Oproti předcházející verzi došlo ve vazbě na schválený postup k určitým změnám ve zpracování programové části. Byly v ní navíc doplněny informace, čeho chce opatření dosáhnout, zda mají intervence větší dopad v některé části regionu, které subjekty jsou zapojené do naplňování cílů, indikátory pro hodnocení výsledku, možné zdroje financování a vazba na oborový koncepční dokument. Zpracovaná Programová část (zahrnující i SWOT analýzu) je obsahem materiálu ZK-07-2014-58, př. 1. Vzhledem k tomu, že materiál byl zpracován na půdě krajského úřadu, byl pro ověření navržených opatření následně zaslán partnerům z regionu k připomínkám (např. obce s rozšířenou působností, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Koordinační uskupení neziskových organizací v kraji KOUS, krajská síť MAS, hospodářská komora).
Současně byla aktualizována i analytická část dokumentu (dále i Profil ). Zde bylo řešeno především, zda nechybí data za některé opatření či zda navržené intervence řeší popsané trendy a neodporují si se SWOT analýzou. Analytická část prochází ještě formálními úpravami a bude předložena ZK po vyhodnocení SEA.
Posledním krokem před schválením koncepčního dokumentu v ZK je jeho vyhodnocení z hlediska vlivu na životní prostředí autorizovanou osobou tzv. SEA. Po přípravě programové části byl dokument odeslán vysoutěženému zpracovateli SEA. ORR zpracovanou dokumentaci SEA od dodavatele obdrží nejpozději do konce listopadu a následně odešle toto vyhodnocení spolu s návrhem koncepce na Ministerstvo životního prostředí (dále i MŽP ) k dalšímu posuzování. Součástí celého procesu je veřejné projednání, které se bude pravděpodobně konat začátkem ledna 2015. Na konci celého procesu, tedy po veřejném projednání a vypořádání případných připomínek, vydá MŽP závěrečné stanovisko. Dle zkušeností se dá předpokládat, že případné změny v souvislost s procesem SEA budou jen minimální či žádné.
Finální verze všech částí PRK (tedy Programová část, SWOT analýza a analytická část) a vyhodnocení SEA bude předložena na zasedání ZK na počátku příštího roku k závěrečnému schválení.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Zastupitelstvu Kraje Vysočina vzít Programovou část Programu rozvoje Kraje Vysočina na vědomí dle materiálu ZK-07-2014-58, př. 1 a uložit radě kraje předložit finální verzi Programu rozvoje Kraje Vysočina včetně vyhodnocení vlivu na životní prostředí nejpozději do 30. dubna 2015.
StanoviskaRada Kraje Vysočina doporučila zastupitelstvu kraje na svém zasedání dne 2. 12. 2014 usnesením č. 2198/36/2014/RK navrhované usnesení ( Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje vzít na vědomí zpracovanou aktualizaci Programové části Programu rozvoje Kraje Vysočina dle materiálu RK-36-2014-80, př. 1 a uložit Radě Kraje Vysočina předložit Zastupitelstvu Kraje Vysočina finální verzi Programu rozvoje Kraje Vysočina včetně vyhodnocení vlivu na životní prostředí nejpozději do 30. dubna 2015 ).

Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva Kraje Vysočina na svém zasedání dne 1. 12. 2014 usnesením č. 39/07/2014/Vrr doporučil zastupitelstvu kraje navrhované usnesení ( Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva Kraje Vysočina doporučuje zastupitelstvu kraje vzít na vědomí zpracovanou aktualizaci Programové části Programu rozvoje Kraje Vysočina dle materiálu Vrr-07-2014-03, př. 1 a uložit Radě Kraje Vysočina předložit Zastupitelstvu Kraje Vysočina finální verzi Programu rozvoje Kraje Vysočina včetně vyhodnocení vlivu na životní prostředí nejpozději do 30. dubna 2015 ).
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
zpracovanou aktualizaci Programové části Programu rozvoje Kraje Vysočina dle materiálu ZK-07-2014-58, př. 1;
ukládá
Radě Kraje Vysočina předložit Zastupitelstvu Kraje Vysočina finální verzi Programu rozvoje Kraje Vysočina včetně vyhodnocení vlivu na životní prostředí nejpozději do 30. dubna 2015.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 4. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz