Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2014-99

ZK-05-2014-99.doc  ZK-05-2014-99pr01.doc
Číslo materiálu99
Číslo jednacíZK-05-2014-99
NázevCentrum zemědělského vzdělávání v Humpolci
Zpracoval K. Ubr, E. Horná, I. Fryšová
Předkládá J. Fialová
Počet příloh
Popis problémuMateriál deklaruje zájem kraje na dalším rozvoji odborného zemědělského vzdělávání v Humpolci a zařazení České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy a Školního statku Humpolec mezi národní centra zemědělského vzdělávání.
Z analýz, které provedly v posledních letech Agrární komora ČR a Ústav zemědělské ekonomiky a informací, vyplývá nezbytnost zlepšení praktické připravenosti absolventů zemědělských oborů středních škol. Problematikou se na národní úrovni zabývají jak příslušná ministerstva, tak Agrární komora ČR. Výsledkem je příprava konceptu omezeného počtu center praktické přípravy, do nichž by se soustřeďovala podpora z národních a evropských zdrojů na zlepšení technologické vybavenosti.
Kraj Vysočina dlouhodobě a systematicky rozvíjí odborné zemědělské vzdělávání založené na spolupráci České zemědělské akademii v Humpolci, střední školy (s opravárenským pracovištěm ve Světlé nad Sázavou) a Školního statku Humpolec. Od roku 2004 činily investice z rozpočtu kraje do nemovitého majetku obou organizací celkem 131 mil. Kč. Podrobnější informace jsou uvedeny v materiálu ZK-05-2014-99, př. 1.
Vytvoření centra odborného vzdělávání v oblasti zemědělského vzdělávání v Humpolci je součástí koncepce Páteřní sítě - center odborného vzdělávání, která byla v červnu 2013 projednána na jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina v rámci předložení Konceptu sítě středních škol (přizpůsobení demografickému vývoji).
Česká zemědělská akademie v Humpolci realizovala v poslední době řadu projektových aktivit, které sloužily k rozvoji této školy. Aktivity byly zaměřeny na inovace školního vzdělávacího programu, směřující k vyšší uplatnitelnosti absolventů na trhu práce, na zvýšení zájmu žáků základních škol o zemědělské vzdělávání a ve spolupráci s dalšími subjekty (např. Výzkumný ústav pro chov skotu) na zvýšení zájmu žáků středních škol o další studium a výzkumnou práci v oblasti zemědělského vzdělávání. Tyto rozvojové aktivity školy jsou zcela v souladu s celostátními strategickými cíli v oblasti odborného vzdělávání, zejména s opatřením 3.1.5 - Vytváření podmínky pro snazší přechod absolventů na trh práce, uvedenými ve Strategii vzdělávací politiky České republiky do roku 2020. Rovněž opatření 3.1.3 - Posilovat společné prvky v oborech středního vzdělávání s cílem zajistit, aby žáci v oborech středního odborného vzdělávání získávali dovednosti na takové úrovni, která jim umožní pokračovat v následném profesním rozvoji a celoživotním učení, je v souladu s podporou a rozvojem odborného zemědělského vzdělávání.
Centrum zemědělského vzdělávání v Humpolci nenachází oporu jen v celostátních strategických cílech v oblasti odborného vzdělávání, ale např. i v Regionální inovační strategii Kraje Vysočina, Programu rozvoje Kraje Vysočina apod. Jedním z vytipovaných preferovaných odvětví dle Regionální inovační strategie Kraje Vysočina je i díky významu pro krajskou ekonomiku a zaměstnanost potravinářský průmysl a zemědělství. Úroveň kvalitní a kvalifikované pracovní síly má vazbu na specifický cíl B3 Rozvoj systému technického a dalšího vzdělávání na ZŠ a SŠ a souvisí také úzce s úrovní technologické vybavenosti vzdělávacích institucí. Obdobně je deklarován význam kvalifikované a dostupné pracovní síly pro výrobu a inovace ve strategickém cíli B.1 Zlepšení kompetencí absolventů na SŠ a VŠ školách především s technickým a přírodovědným zaměřením v Krajském annexu Strategie inteligentní specializace ČR.
Výše uvedené informace svědčí o vysokých kvalitách České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy i Školního statku Humpolec a o jejich nesporné vhodnosti pro zařazení mezi národní centra zemědělského vzdělávání.
Návrh řešení Pro další jednání o zapojení zemědělské školy a školního statku do podpory zlepšování technologické vybavenosti OŠMS navrhuje deklarovat zájem kraje na dalším rozvoji obou příspěvkových organizací a zájem na jejich zařazení do národní sítě center odborného zemědělského vzdělávání. Cílem je zlepšit kvalitu zejména praktického vzdělávání a posílit prestiž krajského zemědělského školství.
StanoviskaOdbor životního prostředí a zemědělství podporuje vznik centra zemědělského odborného vzdělávání v Humpolci.

Odbor regionálního rozvoje: souhlasí s návrhem usnesení.

Rada kraje na svém jednání dne 2. 9. 2014 usnesením č. 1612/26/2014/RK
doporučuje
zastupitelstvu kraje deklarovat:
* zájem Kraje Vysočina na dalším systematickém rozvoji odborného zemědělského vzdělávání v České zemědělské akademii v Humpolci, střední škole a ve Školním statku Humpolec;
* zájem Kraje Vysočina o zařazení České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy a Školního statku Humpolec mezi národní centra odborného zemědělského vzdělávání se zaměřením na obecné zemědělství.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
deklaruje
* zájem Kraje Vysočina na dalším systematickém rozvoji odborného zemědělského vzdělávání v České zemědělské akademii v Humpolci, střední škole a ve Školním statku Humpolec;
* zájem Kraje Vysočina o zařazení České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy a Školního statku Humpolec mezi národní centra odborného zemědělského vzdělávání se zaměřením na obecné zemědělství.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ředitelé příslušných příspěvkových organizací
Termín 30. 9. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz