Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2014-92

ZK-05-2014-92.doc  ZK-05-2014-92pr01.doc
Číslo materiálu92
Číslo jednacíZK-05-2014-92
NázevMemorandum ve věci zajištění trvale udržitelné jakosti vody ve vodárenské nádrži Švihov na řece Želivce
Zpracoval E. Horná, J. Mikyna
Předkládá Z. Chlád
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší připojení Kraje Vysočina k memorandu ve věci zajištění trvale udržitelné jakosti povrchové vody ve významném vodním zdroji - vodárenské nádrži Švihov na řece Želivce.
Vodárenská nádrž Švihov, která je největším zdrojem pitné vody v České republice, je součástí nejvýznamnější vodárenské soustavy u nás zásobující pitnou vodou okolo 1,5 miliónu obyvatel Středočeského kraje, hlavního města Prahy a také části Kraje Vysočina. V průběhu provozování tohoto vodního díla bylo prokázáno (mimo jiné monitoringem jakosti vod) riziko znečišťování povrchové vody v této vodárenské nádrži. Proto je prioritním cílem zajištění dlouhodobé ochrany povodí tohoto vodního zdroje za účelem zlepšení jakosti povrchové vody.
Memorandum, které je přílohou č. 1 tohoto materiálu, vzniklo jako deklaratorní dokument výsledků společného jednání zástupců Povodí Vltavy, státní podnik, Kraje Vysočina, Středočeského kraje a hlavního města Prahy. V tomto dokumentu se výše uvedení účastníci shodují na nutnosti zabezpečení dlouhodobé a komplexní ochrany povodí vodárenské nádrže Švihov na řece Želivce a prohlašují, že na budoucích aktivitách a projektech směřujících k ochraně vodárenské nádrže Švihov budou spolupracovat a napomáhat jejich realizaci.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství spolu s gesčním radním pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí navrhuje zastupitelstvu kraje rozhodnout o uzavření memoranda, které je přílohou č. 1 tohoto materiálu. Důvodem je zejména skutečnost, že převážná část území povodí vodárenské nádrže Švihov leží na území Kraje Vysočina a tento vodní zdroj zároveň slouží k zásobování pitnou vodou části obyvatel Kraje Vysočina.
Rada Středočeského kraje projednala návrh memoranda na svém zasedání dne 28. 7. 2014, kde doporučila zastupitelstvu kraje, které bude zasedat dne 15. 9. 2014, toto memorandum schválit. V průběhu září letošního roku má proběhnout projednání v zastupitelstvu dalšího účastníka tj. hlavního města Prahy.
StanoviskaKomise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina na jednání č. 2/2014 dne 25. 3. 2014 usnesením 004/02/2014/Kzžp doporučila radě kraje podpořit návrh memoranda ve věci podpory trvale udržitelné jakosti povrchové vody ve vodárenské nádrži Švihov na řece Želivce.

Rada kraje dne 5. 8. 2014 usnesením č. 1456/24/2014/RK doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít memorandum dle materiálu RK-24-2014-68, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít memorandum dle materiálu ZK-05-2014-92, př. 1.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 31. 10. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz