Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2014-51

ZK-05-2014-51.doc  ZK-05-2014-51pr01.xls  ZK-05-2014-51pr02.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíZK-05-2014-51
NázevDarování pozemků zastavěných silnicemi I. třídy do vlastnictví České republiky, příslušnosti hospodařit pro Ředitelství silnic a dálnic ČR
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší nabídku Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Jihlava o darování pozemků v k. ú. Skuhrov u Havlíčkova Brodu a v k. ú. Jívoví a žádost o darování pozemků pod silnicemi I. třídy.
Na OM se obrátilo Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Jihlava s nabídkou převodu pozemků par. č. 1/3, par. č. 780/2 v k. ú. Skuhrov u Havlíčkova Brodu a par. č. 913/1 v k.ú. Jívoví. Uvedené pozemky nejsou dle ŘSD zastavěny silnicemi I. třídy a jsou pro ŘSD nepotřebné a komunikace na těchto pozemcích nejsou vedeny v pasportu silnic I. třídy. Dle ŘSD měla k těmto pozemkům původně příslušnost hospodařit Správa a údržba silnic Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. V roce 2001, kdy došlo ke změně příslušnosti hospodařit s majetkem státu tak, že k silnicím I. třídy má příslušnost hospodařit Ředitelství silnic a dálnic ČR a silnice II. a III. třídy se staly vlastnictví jednotlivých krajů. Vzhledem k tomu, že výše uvedené pozemky nejsou pod silnicemi I. třídy, neměly být dle ŘSD předmětem převodu na ŘSD, ale v předávacích protokolech jsou uvedeny a změna v příslušnosti hospodařit se promítla do údajů katastru nemovitostí. Z tohoto důvodu nabízí ŘSD Kraji Vysočina výše uvedené pozemky za pozemky, které jsou pod silnicemi I. třídy, ale jsou ve vlastnictví kraje. Krajské pozemky, o než ŘSD ČR projevilo zájem, se nacházejí v k.ú. Škrdlovice, Česká Bělá, Havlíčkův Brod, Štoky, Ronov nad Sázavou a Veselý Žďár.
Návrh řešení OM požádal o stanovisko Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny, cestmistrovství Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Vzhledem k tomu, že pozemky nejsou zastavěny silnicemi II. nebo III. třídy, neprojevila cestmistrovství o jejich převod do vlastnictví Kraje Vysočina zájem. Naopak souhlasila s převodem pozemků, které jsou zastavěny silnicemi I. třídy v k.ú. Škrdlovice, v k.ú. Česká Bělá, v k.ú. Havlíčkův Brod, v k.ú. Štoky, v k. ú. Ronov nad Sázavou a v k.ú. Veselý Žďár.
Zákonná podmínka pro převod pozemků z vlastnictví Kraje Vysočina tj. zveřejnění záměru darování pozemků na úřední desce krajského úřadu byla splněna, zveřejnění proběhlo ve dnech 9. 7. - 12. 8. 2014.
Usnesení předpokládá rozhodnout darovat pozemky zastavěné silnicemi I. třídy z vlastnictví kraje do vlastnictví ČR, příslušnosti hospodaření pro ŘSD ČR a schválit dodatek zřizovací listiny KSUSV, kterým bude upraven rozsah majetku předaného k hospodaření.
Darovací smlouva není předkládána, jedná se o standardní smluvní vztah.
StanoviskaUsnesením 1222/22/2014/RK rada kraje rozhodla neakceptovat nabídku Ředitelství silnic a dálnic ČR na převod pozemků par. č. 1/3 a par.č. 780/2 v k.ú. Skuhrov u Havlíčkova Brodu a par. č. 913/1 v k.ú. Jívoví z vlastnictví České republiky, příslušnosti hospodaření pro Ředitelství silnic a dálnic ČR do vlastnictví Kraje Vysočina; zveřejnit na úřední desce Krajského úřadu Kraje Vysočina záměr darování pozemků dle materiálu RK-22-2014-25, př. 1 z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví České republiky, příslušnosti hospodaření pro Ředitelství silnic a dálnic ČR a doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemky dle materiálu RK-22-2014-25, př. 1 z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví České republiky, příslušnosti hospodaření pro Ředitelství silnic a dálnic ČR.
Krajská správa a údržba silnic Vysočiny nepožaduje získat pozemek v k. ú. Jívoví a v k. ú. Skuhrov u Havlíčkově Brodu do vlastnictví kraje a naopak doporučuje darovat pozemky v k.ú. Škrdlovice, Česká Bělá, Havlíčkův Brod, Štoky, Ronov nad Sázavou a v k.ú. Veselý Žďár z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví České republiky, příslušnosti hospodařit pro Ředitelství silnic a dálnic ČR.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
převést darem pozemky dle materiálu ZK-05-2014-51, př. 1 z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví České republiky, příslušnosti hospodaření pro Ředitelství silnic a dálnic ČR;
schvaluje
dodatek č. 1175 Zřizovací listiny Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace, dle materiálu ZK-05-2014-51, př. 2.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz