Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2014-63

ZK-03-2014-63.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíZK-03-2014-63
NázevPředfinancování projektu Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině
Zpracoval V. Švarcová
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zahájil od 1. 4. 2014 realizaci projektu Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit v Kraji Vysočina, zkrácený název Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině, registrační číslo CZ.1.04/3.2.00/B4.00007. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.
Projekt je zacílen na systémovou podporu služeb sociálně vyloučeným skupinám obyvatel (rodinám i jednotlivcům) se specifickým zřetelem na jejich příslušnost k romské menšině. Hlavním cílem projektu je vytvoření podmínek pro sociální začleňování příslušníků sociálně vyloučených romských komunit zajištěním dostupnosti, kvality a kontroly začleňujících služeb. Rozpočet projektu byl schválen ve výši cca 9 mil. Kč, z toho však téměř 6,2 mil Kč činí náklady na zajištění sociálních služeb.
K datu zpracování tohoto materiálu došlo k akceptaci rozhodnutí o poskytnutí dotace ze strany kraje jako příjemce dotace. Od tohoto úkonu běží 30 denní lhůta pro vyplacení první části dotace (zálohy ve výši 25 % z celkové maximální částky dotace). Další části dotace budou propláceny na základě schválených žádostí o platbu, tzn. výdaje projektu po vyčerpání zálohy budou propláceny až po jejich uskutečnění.
Návrh řešení Z důvodu zajištění finančních prostředků na zvláštním účtu projektu žádáme o předfinancování projektu Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině z Fondu strategických rezerv či cizích zdrojů v částce 4 500 000 Kč. Finanční prostředky budou v případě potřeby použity na výdaje nezbytně vynaložené na aktivity projektu v souladu s jejich harmonogramem. Zejména se jedná o proplácení vysoutěžených sociálních služeb a personálních výdajů. Po vyúčtování projektu budou finanční prostředky vráceny do Fondu strategických rezerv. Částka 4 500 000 Kč odpovídá cca polovině výše rozpočtu projektu.
StanoviskaUsnesením č. 0756/14/2014/RK ze dne 22. 4. 2014 rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na předfinancování projektu Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině v celkové výši max. 4 500 000 Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na předfinancování projektu Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině v celkové výši max. 4 500 000 Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 30. 06. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz