Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2005-36

ZK-05-2005-36.doc  ZK-05-2005-36pr1.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíZK-05-2005-36
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program PREVENCE KRIMINALITY 2005
Zpracoval: A. Beranová, M. Werlová
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuV souladu s opatřením 2.3.2: Udržovat a zlepšovat podmínky v oblasti služeb sociální péče, rozvíjet mechanizmy boje proti společenské marginalizaci ohrožených skupin obyvatelstva předkládá odbor sekretariátu hejtmana grantový program "PREVENCE KRIMINALITY 2005" zpracovaný oddělením pro řešení mimořádných situací. Cílem programu je podpora a motivace obcí a nestátních neziskových organizací v kraji Vysočina při realizaci specifických programů prevence kriminality na úrovni primární, sekundární a terciální prevence. Účelem poskytovaných finančních prostředků je zajistit spolufinancování specifických programů prevence kriminality na všech úrovních, zejména programů specifické sociální prevence, prevence viktimnosti (souhrn okolností zvyšující pravděpodobnost, že se osoba stane obětí trestného činu) a programů zaměřených na pomoc obětem trestných činů.
Jedná se o pokračování GP Prevence kriminality 2004, který v současné době dobíhá (konec realizace srpen). Jeho prostřednictvím bylo podpořeno 16 programů v celkové výši
808 500,- Kč. Celkový objem finančních prostředků nebyl vyčerpán (nerozdělený zůstatek činil 391 500,- Kč), protože se jednalo o první ročník GP Prevence kriminality, který měl zejména motivovat partnery v regionu ke tvorbě a realizaci programů v oblasti, kde bylo dosud realizováno minimum programů/projektů. Dotace byla poskytnuta 5x nestátní neziskové organizaci, 7x škole (ZŠ, SpŠ, SOŠ, SOU), 2x školskému zařízení a 2x obci. O primární prevenci se jednalo 6x, o sekundární prevenci 5x, o kombinaci obou předchozích 2x a o terciární prevenci se jednalo 2x.
V současné době je evidována poptávka především realizátorů probačních a resocializačních programů (některé byly v prvním GP podpořeny). Z informací Probační a mediační služby ČR vyplývá, že v podpoře těchto programů držíme jako kraje v ČR primát. V letošním roce aktreditovalo ministerstvo spravedlnosti v kraji Vysočina celkem 8 probačních programů ve smyslu zákona č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže (v ČR celkem 46), na základě čehož očekáváme mj. zvýšenou poptávku v rámci GP Prevence kriminality 2005.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje zastupitelstvu kraje projednat návrh grantového programu "PREVENCE KRIMINALITY 2005" na podporu specifických programů prevence kriminality na všech úrovních, zejména programů specifické sociální prevence, prevence viktimnosti (souhrn okolností zvyšující pravděpodobnost, že se osoba stane obětí trestného činu) a programů zaměřených na pomoc obětem trestných činů a doporučit ho ke schválení. Navrhovaný celkový objem prostředků na tento grantový program je 1. 500.000,- Kč. Příspěvek bude vyplacen formou bezhotovostního převodu příspěvku na účet příjemce před zahájením realizace projektu.

Aktuální stav čerpání alokace v jednotlivých cílech FV - zůstatky (viz intranet):


Dílčí cíl PRK
Alokace v roce 2005
Název vyhlášeného GP
Objem vyhl. GP v Kč
Nerozdělené prostředky v Kč
Objem všech vyhl. GP v Kč
Zůstatek v cíli v Kč
2.3
8 009 337
Prevence kriminality 2005
1 500 000
8 009 337
1 500 000
6 509 337
StanoviskaStanovisko ORR:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
vyhlášení grantového programu "PREVENCE KRIMINALITY 2005" dle materiálu
ZK-05-2005-36, př. 1;
jmenuje
* řídicí výbor grantového programu "PREVENCE KRIMINALITY 2005" ve složení:
ODS -
KDU-ČSL -
KSČM -
ČSSD -
SNK -
* ....................předsedou řídicího výboru grantového programu "PREVENCE KRIMINALITY 2005";
* Milenu Werlovou s právem hlasovacím a Martina Kalivodu s právem poradním jako garanty řídicího výboru grantového programu "PREVENCE KRIMINALITY 2005" a
pověřuje
radu kraje, aby v případě rezignace člena řídicího výboru jmenovala náhradníka.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz