Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2014-28

ZK-02-2014-28.doc  ZK-02-2014-28pr01.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíZK-02-2014-28
NázevSmlouva o spolupráci mezi Krajem Vysočina a statutárním městem Jihlava
Zpracoval H. Strnadová
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuMateriál navrhuje vymezení rozsahu spolupráce Kraje Vysočina a statutárního města Jihlava při přípravě a realizaci akce Letiště Jihlava - dostavba zpevněné dráhy . Za účelem zvýšení bezpečnosti leteckého provozu, turistické atraktivity Kraje Vysočina, použitelnosti letiště Jihlava a rozšíření možností Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina je navrhována výstavba zpevněné vzletové a přistávací dráhy.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít se statutárním městem Jihlava smlouvu o spolupráci, která bude upravovat vzájemná práva a povinnosti smluvních stran v souvislosti s přípravou a realizací akce Letiště Jihlava - dostavba zpevněné dráhy . Kompetence zastupitelstva kraje k rozhodnutí vyplývá z ust. § 24 odst. 1 a § 36 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Odbor regionálního rozvoje
Pospaná aktivita vedoucí k zatraktivnění letiště Jihlava je v souladu se Strategií Kraje Vysočina 2020, kde jedním z rozvojových opatření je opatření A.1 Funkční regionální střediska, kde je kladen důraz na posilování pozice těchto center regionu prostřednictvím mj. modernizací infrastruktury veřejných služeb a zlepšováním kvality dopravní infrastruktury těchto center, mezi něž letiště patří. Zvýšení dostupnosti Jihlavy prostřednictvím letecké dopravy může být i významným impulsem pro další rozvoj podnikatelských aktivit nejen v Jihlavě, ale i v celém Kraji Vysočina. Před plnění jednotlivých aktivit popisované akce je ovšem nezbytné vždy předem zvolit vhodné nástroje a postupy zejména z hlediska právního, ekonomického tak, aby bylo dosaženo požadovaného společného výstupu (např. přechod práv k projektové dokumentaci, problematika případné veřejné podpory aj.).
Ekonomický odbor: Předložený materiál obsahuje závazek Kraje Vysočina vypracovat projektovou dokumentaci, která finančně bude krytá z prostředků kapitoly Doprava, přílohy D2. Následně bude nutno vyřešit majetkoprávní předání této investice statutárnímu městu Jihlava. Dále navrhovaná smlouva o spolupráci obsahuje další závazek na realizaci I. etapy projektu ve výši max. 30 mil. Kč, který bude znamenat další nároky na rozpočet kraje v letech 2015 a 2016.
Rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o spolupráci mezi Krajem Vysočina a statutárním městem Jihlava dle materiálu RK-10-2014-36, př. 1. Usnesením 0511/10/2014/RK ze dne 18. března 2014.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o spolupráci mezi Krajem Vysočina a statutárním městem Jihlava dle materiálu ZK-02-2014-28, př. 1.
Odpovědnost ODSH
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz