Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2014-16

ZK-02-2014-16.doc  ZK-02-2014-16pr01.doc  ZK-02-2014-16pr02.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíZK-02-2014-16
NázevZměna zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problému1) Kraj Vysočina je zřizovatelem dvou příspěvkových organizací, které zajišťují péči o ohrožené děti, a to Dětské centrum Jihlava, příspěvkovou organizaci, a Dětský domov Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace, (dále také Dětský domov ). Dětský domov je zřízen za účelem poskytování komplexní péče dětem od narození do věku 3 let, jejichž duševní a tělesný vývoj je ohrožen nebo narušen z důvodů zdravotních nebo sociálních a jimž nelze zajistit řádnou péči v rodinném prostředí; ze zdravotních nebo sociálních důvodů může poskytovat uvedenou péči i starším dětem. Dětský domov dále poskytuje akutní a neodkladnou péči ohroženým dětem.
Od 1. června 2013 se významnou činností Dětského domova stalo uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče a pomoc a poradenství při výkonu pěstounské péče. Uvedená činnost byla krokem k transformaci Dětského centra (rozšíření poskytovaných služeb) v návaznosti na novelizaci zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 401/2012 Sb. účinným od 1. 1. 2013. Účelem novelizace zákona o sociálně právní ochraně dětí je mj. snížení počtu dětí žijících v ústavní péči, rozvoj komunitních služeb rodinného typu a pěstounské péče, za účelem vyloučení umisťování dětí do ústavů.
V souvislosti s probíhající transformací péče o ohrožené děti, která se odvíjí od výše uvedených předpisů, požádal Dětský domov o změnu svého názvu, a to z následujících důvodů:
a) stávající název plně nevystihuje obsah služeb zajišťovaných touto organizací:
1. dětský domov jako pobytové zařízení pro ústavní péči (zdravotnické zařízení),
2. zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc - pobytové zařízení (tj. krizová lůžka pro děti od 0-18 let s upřednostněním sourozenecký skupiny),
3. podpora pěstounské péče - uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče, pomoc a poradenství v pěstounské péči (terénní služba).
b) název dětský domov je spíše stigmatizující (např. mediální útoky na ústavní péči a z toho vyplývající obavy rodin i dětí ke spolupráci) a nevystihuje obsah odborných a kvalifikovaných služeb, které je organizace schopna rodinám i dětem nabídnout a poskytnout. Dosavadní zkušenosti zaměstnanců Dětského centra svědčí o tom, že pěstounské rodiny preferují spíše než služby dětského domova služby neziskového sektoru a Dětský domov jako pobytové zařízení i jako zařízení napojené na odborné pracovníky ztrácí v současné době díky názvu na důvěře a prestiži.
Dětský domov navrhuje v materiálu ZK-02-2014-16, př. 1 následující varianty změny názvu, ve kterém by byly obsaženy všechny tři hlavní poskytované služby:
- TROJLÍSTEK - centrum pro ohrožené děti a rodinu Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace ,
- Trojlístek - centrum pro ohrožené děti, příspěvková organizace ,
- Dětské centrum Trojlístek Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace .

2) Podle stávající Zřizovací listiny Dětského domova má zřizovatel vyhrazeno právo vydávat organizační řád této organizace. Rada kraje usnesením č. 1971/37/2013/RK souhlasila se změnou uvedeného nastavení a uložila krajskému úřadu zapracovat uvedenou změnu do příslušných dokumentů a předložit je radě kraje ke schválení. - Splnění usnesení rady kraje ohledně změny vydávání organizačních řádů vyžaduje změnu zřizovacích listin, které dosud vydání organizačních řádů vyhrazují zřizovateli.
3) Stávající Zřizovací listina Dětského domova upravuje v čl. VI. Vymezení majetku zřizovatele a v čl. VII. Vymezení majetkových práv. Vymezení majetku a majetkových práv musí zajistit, aby byl veškerý majetek (vlastněný organizací nebo jí svěřený zřizovatelem) evidován. S výše uvedenými změnami zřizovací listiny lze spojit také upřesnění způsobu jednání zástupce ředitele Dětského domova.
Návrh řešení Změna názvu Dětského domov Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace, by přispěla k vytvoření lepších podmínek pro činnost této organizace, která mj. zajišťuje péči o sourozenecké skupiny a daří se mu navazovat spolupráci s pěstounskými rodinami z jeho okolí. Uvedené aktivity jsou přitom v souladu se změnami v péči o ohrožené děti, jejichž cílem rozvoj komunitních služeb rodinného typu a pěstounské péče a současně snížení počtu dětí v ústavní péči.
Odbor zdravotnictví proto navrhuje změnu názvu organizace na Trojlístek - centrum pro děti a rodinu Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace .
V návaznosti na rozhodnutí rady kraje ohledně změny vydávání organizačních řádů je součástí předloženého dodatku Zřizovací listiny Dětského domova změna, kterou se pravomoc vydávání organizačních řádů vrací řediteli organizace.
S ohledem na úpravu vymezení majetku a majetkových práv Dětského domova je součástí předloženého Dodatku Zřizovací listiny Dětského domova změna ustanovení čl. VI a VII. V souvislosti s úpravami zřizovací listiny bylo do předloženého dodatku zapracováno také upřesnění způsobu jednání zástupce ředitele za organizaci. Návrh změn Zřizovací listiny Dětského domova je obsažen v materiálu ZK-02-2014-16, př. 2.
Veškeré změny zřizovací listiny jsou v souladu s požadavky ustanovení § 27 odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Schválení dodatků zřizovací listiny je vyhrazeno zastupitelstvu kraje, a to podle ustanovení § 35 odst. 2 písm. k) krajského zřízení.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 0383/08/2014/RK ze dne 4. 3. 2014 doporučila zastupitelstvu kraje schválit Dodatek č. xx Zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-08-2014-27, př. 2.
Před projednáním v radě kraje vyslovil s návrhem usnesení souhlas Odbor majetkový a Odbor sociálních věcí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Dodatek č. 6 Zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, dle materiálu ZK-02-2014-16, př. 2.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelka Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace
Termín 1. 5. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz