Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2014-105

ZK-02-2014-105.doc  ZK-02-2014-105pr01.doc
Číslo materiálu105
Číslo jednacíZK-02-2014-105
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace do Operačního programu Cíl 3 Evropské územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013
Zpracoval K. Lisá
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvu kraje je předkládán ke vzetí na vědomí předběžný záměr Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace včetně schválení závazku jeho předfinancování.
V rámci přípravy projektu do Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 (dále jen OP AT-CZ ), prioritní osa 1 Socio-ekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how, oblast podpory 1.2 Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času zpracovalo Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvková organizace předběžný záměr ve formě projektové fiše, viz materiál
ZK-02-2014-105, př. 1.
Cílem projektu Živá kulturní spolupráce Vysočina - Dolní Rakousko , navazujícího na započatou česko-rakouskou kooperaci v oblasti kultury, je posilování přeshraniční kulturní spolupráce v oblastech kreativního umění, výstavnictví a společné vzdělávací činnosti. V rámci realizace projektu dojde k povýšení regionálních aktivit na nadregionální se záměrem oslovit dolnorakouské návštěvníky, tvůrce a badatele do aktivit realizovaných na Vysočině. Ke třem hlavním výstupům projektu patří rozšíření spolupráce v oblasti současné umělecké tvorby (DOA-Dny otevřených ateliérů) se zapojením nových cílových skupin do přeshraničních aktivit (vzdělávací instituce), dále propagace stěžejní putovní výstavy ze sbírek Kraje Vysočina (připravované sbírkotvornými organizacemi kraje), včetně jejího zpřístupnění rakouským návštěvníkům, a realizace společné výstavy obrazů ze sbírek Spolkové země Dolní Rakousko a sbírek Kraje Vysočina. Partnerem projektu na rakouské straně je Kulturvernetzung Niederösterreich.
Předpokládaný rozpočet na realizaci tohoto projektu je 3 120 000 Kč (120 000 EUR při kurzu 26,0 CZK/EUR), z toho spoluúčast Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, jako předkladatele projektu, činí 10 %, ERDF se na celkové částce podílí 85 % a zbývajících 5 % je hrazeno ze státního rozpočtu.
Návrh řešení Projekt je připravován k předložení do OP AT-CZ s termínem podání projektu nejdéle do 26. 2. 2014. Vzhledem k časovým nárokům na přípravu projektového záměru a nutnosti zajištění partnera na rakouské straně nebylo možno předložit materiál orgánům kraje v dřívějším termínu. Z tohoto důvodu navrhuje odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Zastupitelstvu Kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 vzít na vědomí informace o projektu dle materiálu ZK-02-2014-105, př. 1. a schválit závazek kraje na zabezpečení financování projektu s tím, že v případě neschválení závazku kraje na zabezpečení předfinancování projektu a krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace zastupitelstvem kraje, bude projektová žádost stažena.
Z posouzení projektu vyplývá, že projektový záměr odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace a že veřejné prostředky na zajištění aktivit projektu, tj. na prezentaci současné umělecké tvorby a částečnou realizaci a propagaci dvou výstavních projektů s přeshraničním dopadem, jsou vynakládány efektivně.
Odhadované náklady projektu ve výši 3 120 000 Kč (120 000 EUR při kurzu 26,0 CZK/EUR) vycházejí ze zkušeností organizace s realizací obdobných akcí a aktivit. V případě schválení připravovaného projektu a jeho následné realizace bude nutné projekt předfinancovat z rozpočtu kraje formou zápůjčky pro příspěvkovou organizaci. Očekávaným přínosem projektu Živá kulturní spolupráce Vysočina - Dolní Rakousko bude propagace dobrého jména kraje, prohloubení a rozšíření dosavadní česko-rakouské spolupráce o nové formy a přístupy v rozvoji společného kulturní prostředí Vysočiny a Dolního Rakouska a prezentace současné umělecké tvorby a kulturního dědictví našeho regionu. Uvedený projekt rovněž významně přispěje k naplnění závazků stanovených v Dohodě o spolupráci mezi Spolkovou zemí Dolní Rakousko a kraji Jihomoravský, Jihočeský a Vysočina, Pracovním programu na roky 2014-2017.
Projektový záměr byl projednán s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která tento projekt podporuje stejně jako gesční odbor, neboť se jedná o mimořádnou možnost získání dalších finančních zdrojů na podporu a zajištění rozvoje oblasti kultury.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s předběžným projektovým záměrem.
Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předkládanému materiálu, aktivity plánovaného projektu jsou v souladu s programem přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika.
Odbor ekonomický k materiálu nemá připomínky.
Odbor sekretariátu hejtmana plně podporuje popsaný projektový záměr. Aktivity projektu svým charakterem rozvíjejí spolupráci v oblasti kultury s dlouholetými partnery v Dolním Rakousku a odpovídají prioritním tématům Pracovního programu 2014-2017. DOA kromě přeshraničního efektu rovněž posiluje pocit sounáležitosti občanů s Krajem Vysočina a každoroční nárůst zapojených umělců i návštěvníků dokazuje smysluplnost vynaložených zdrojů. OSH je připraveno v rámci svých činností napomáhat v realizační fázi projektu.
Rada Kraje Vysočina na svém zasedání dne 25. 2. 2014 usnesením č. 0340/07/2014/RK schválila předběžný projektový záměr s tím, že v případě neschválení závazku kraje na zabezpečení předfinancování projektu a krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace zastupitelstvem kraje, bude projektová žádost stažena, a dále doporučila zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení předfinancování projektu a zdrojů krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informace o projektu Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace Živá kulturní spolupráce Vysočina - Dolní Rakousko dle materiálu ZK-02-2014-105, př. 1;
schvaluje
závazek kraje na:
* předfinancování projektu Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace Živá kulturní spolupráce Vysočina - Dolní Rakousko do výše 3 120 000 Kč předpokládaných celkových způsobilých výdajů projektu;
* krytí finančních zdrojů spoluúčasti Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace ve výši 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu Živá kulturní spolupráce Vysočina - Dolní Rakousko , tj. max. do výše 312 000 Kč z rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz