Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2014-72

ZK-01-2014-72.doc  ZK-01-2014-72pr01.doc  ZK-01-2014-72pr02.doc
Číslo materiálu72
Číslo jednacíZK-01-2014-72
NázevFOND VYSOČINY - grantový program Čistá voda 2014
Zpracoval E. Horná, R. Zvolánek
Předkládá Z. Chlád
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení grantového programu Čistá voda 2014 na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi určeného pro obce nebo svazky obcí s maximální podporou 500 000 Kč na jeden projekt.
Grantový program Čistá voda 2014 zahrnuje tři podprogramy. Cílem podprogramu A - Zásobování pitnou vodou je zvýšit podíl obyvatel zásobovaných pitnou vodou z veřejných vodovodů včetně umožnění dostupnosti kvalitní pitné vody a podpořit obnovu zastaralých a funkčně nevyhovujících systémů zásobování pitnou vodou a její úpravy. Cílem podprogramu B - Odvádění a čištění odpadních vod je zvýšení podílu čištěných odpadních vod a zefektivnění procesu čištění včetně obnovy nevyhovujících kanalizačních systémů za účelem zlepšení kvality povrchových nebo podzemních vod. Cílem podprogramu C - Ochrana před povodněmi je zvýšení úrovně ochrany před povodněmi v obcích.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina připravil k vyhlášení grantový program Čistá voda 2014 v objemu 4 000 000 Kč na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi a navrhuje vyhlásit tento grantový program podle přílohy č. 1 tohoto materiálu.
Grantový program pomáhá zajistit v rámci podprogramů A a B základní občanskou vybavenost v obcích na území kraje, v rámci podprogramu B zlepšení životního prostředí zejména zlepšení jakosti podzemních a povrchových vod a v rámci podprogramu C zvýšení ochrany obyvatel a jejich majetku před povodněmi. O tento grantový program žadatelé projevují každoročně velký zájem, i když v posledních letech mírně klesající. V roce 2014 bude probíhat již 13. rokem, což dokazuje jeho správné zaměření.
Oproti grantovému programu Čistá voda 2013 je v grantovém programu Čistá voda 2014 snížen minimální podíl příjemce dotace ze 40 % na 30 % z důvodu zvýšení možného zájmu dalších žadatelů o tento grantový program proto, aby byly připraveny další projekty pro programové období 2014 - 2020. Další změnou je rozšíření okruhu žadatelů o obchodní společnosti vlastněné z více než 50 % majetku obcemi, které jsou vlastníkem vodohospodářské infrastruktury, a to na základě doporučení řídícího výboru grantového programu Čistá voda 2013 . V rámci tohoto grantového programu bude příjemcům, kteří mohou být příjemci veřejné podpory ve smyslu čl. 107 a násl. Smlouvy o fungování Evropské unie, poskytována pouze podpora malého rozsahu (de minimis) a to z důvodu zpřísňujících se předpisů Evropské unie v oblasti vodohospodářské infrastruktury.
Výstupy (studie a projektové dokumentace zejména pro územní nebo stavební řízení) spolufinancované tímto grantovým programem slouží jako nutný podklad pro žádosti o finanční prostředky ze státního rozpočtu, strukturálních fondů Evropské unie nebo jiných fondů, které tyto studie nebo projektové dokumentace přímo nepodporují. Vyvolané investice v Kraji Vysočina na samotné realizace staveb vodních děl činí každoročně stovky milionů korun. Realizace studií a projektových dokumentací i následná realizace staveb vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a dalších vodních děl má pozitivní vliv na objem zakázek u projektových kanceláří a stavebních firem a tedy i pozitivní vliv na zaměstnanost a rozvoj regionu.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje Kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Stanovisko odboru informatiky:
Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID FV00865.

Rada kraje dne 14. 1. 2014 usnesením č. 0074/02/2014/RK doporučila zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Čistá voda 2014 dle materiálu ZK-01-2014-72, př. 1.

Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina:
Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina dne 21. 1. 2014 vzala na vědomí informace o grantových programech Fondu Vysočiny v oblastech zemědělství a životní prostředí na rok 2014 a doporučila radě kraje, aby doporučila zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový programy Čistá voda 2014 dle materiálu ZK-01-2014-72, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
vyhlašuje
grantový program Čistá voda 2014 dle materiálu ZK-01-2014-72, př. 1;
jmenuje
* řídicí výbor grantového programu Čistá voda 2014 ve složení:
ODS -
KDU-ČSL -
ČSSD -
KSČM -
Pro Vysočinu -
TOP09 a STAN -
* ...................... předsedou řídicího výboru grantového programu Čistá voda 2014;
* garantem grantového programu Čistá voda 2014 odbor životního prostředí a zemědělství a zástupce garanta Radka Zvolánka s právem hlasovacím a Martina Drápelu s právem poradním;
pověřuje
radu kraje, aby v případě rezignace člena řídicího výboru jmenovala náhradníka.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 31. 3. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz