Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2014-22

ZK-01-2014-22.doc  ZK-01-2014-22pr01.pdf
Číslo materiálu22
Číslo jednacíZK-01-2014-22
NázevOpětovné uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní v k. ú. Zámek Žďár a obci Žďár nad Sázavou pro akci Transformace ÚSP Křižanov II
Zpracoval M. Slánský
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuTento materiál řeší přípravnou fázi transformace ÚSP Křižanov II, a to pouze v katastrálním území Zámek Žďár.
Kraj Vysočina zapojil čtyři příspěvkové organizace z resortu sociálních věcí do projektu transformace vybraných sociálních služeb s cílem umožnit integraci klientů do společnosti a přispět ke změně v kvalitě jejich života. V rámci realizace Individuálního projektu odboru sociálních služeb a sociálního začleňování MPSV Podpora transformace sociálních služeb je počítáno také s transformací Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkovou organizací.
Důvodem je skutečnost, že organizace sídlí v historickém objektu zámku, který nevyhovuje stavebně moderním požadavkům poskytování sociálních služeb. Objekt není možný z hlediska dispozice zrekonstruovat do podoby domácností rodinného typu, které budou vyhovovat individuálním potřebám uživatelům, zajistí jim potřebné soukromí a životní standart běžné společnosti. Částečnou transformací se dosáhne snížení počtu lidí žijících přímo na zámku v Křižanově a výrazně dojde ke zlepšení podmínek pro život v něm. Bude tak vyřešen současný nedostatek prostoru pro bydlení.
V ÚSP Křižanov proběhne částečná transformace původní organizace, po jejím ukončení budou poskytovány dva typy pobytových sociálních služeb:
1. Domovy pro osoby se zdravotním postižením (dále DOZP)
2. Chráněné bydlení.
Ad 1. Poskytování sociální služby Domovy pro osoby se zdravotním postižením (dále DOZP) je plánováno komunitním způsobem v rámci vybudování 2 domácností v lokalitě Žďárska, celkem pro 12 uživatelů. Budované domácnosti budou určeny pro osoby s vysokou mírou podpory. V původní budově zámku ÚSP Křižanov bude po částečné transformaci zařízení nadále fungovat služba DOZP poskytovaná 102 uživatelům. Snížením kapacity původní budovy zámku dojde k humanizaci poskytovaných služeb.
Ad 2. Poskytování sociální služby Chráněné bydlení je plánováno v rámci pronájmu cca 6 bytů a vybudování 2 domácností v lokalitě Žďárska. Celkem do služby Chráněné bydlení odejde 28 uživatelů s nízkou (pronájem bytů) a střední mírou podpory (výstavba domácností). Služba bude poskytována dle potřeby 2-24 h/denně.
Projekt Transformace ÚSP Křižanov II je v současné době v přípravné fázi projektu. Dochází ke zpracovávání projektové žádosti.
V rámci přípravy projektu byly vytipovány pozemky pro stavbu transformovaného bydlení. Předmětné nemovitosti byly vytipovány v úzké součinnosti s městy a vedením příspěvkových organizací.
Tento materiál řeší přípravnou fázi transformace ÚSP Křižanov II, a to pouze pro katastrální území Zámek Žďár.
Mezi městem Žďár nad Sázavou a Krajem Vysočina byla uzavřena smlouva o smlouvě budoucí kupní na pozemek par. č. 774/84 - orná půda o výměře 1910 m2, dle geometrického plánu č. 743-234/2012. Platnost této smlouvy byla podmíněna usnesením Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou termínem do 31. 12. 2013. Do tohoto data měla být uzavřena smlouva kupní. Vzhledem k té skutečnosti, že projekt transformace ÚSP Křižanov II nebyl doposud příslušným ministerstvem schválen a tudíž nebyly přiděleny pro výkup pozemku dotační prostředky pozbyla tato smlouva o smlouvě budoucí kupní platnost a z tohoto důvodu bude muset být uzavřena nová smlouva o smlouvě budoucí kupní smlouvě pro případné schválení daného transformačního projektu.
Na základě předběžného jednání se zástupci města Žďáru nad Sázavou bylo ujednáno, že dojde k prodeji uvažovaného pozemku za nezměněných podmínek ve výši 1500 Kč/m2. Takto bude i uzavřena smlouva o smlouvě budoucí kupní.
Požadovaná cena ve výši 1500 Kč/m2 je cenou obvyklou. Znaleckým posudkem byla stanovena cena zjištěná, která bude uznatelným výdajem v projektu, a činí 498,58 Kč/m2.
Návrh řešení Návrh usnesení předpokládá rozhodnout uzavřít novou smlouvu o smlouvě budoucí kupní s městem Žďár nad Sázavou na pozemek par. č. 774/84 - orná půda o výměře 1910 m2 v k. ú. Zámek Žďár a obci Žďár nad Sázavou, dle geometrického plánu č. 743-234/2012 za cenu 1500 Kč/m2.
Předfinancování projektů Transformace ÚSPMP Křižanov bylo schváleno usnesením 0363/04/2012/ZK.
Smlouva o budoucí kupní smlouvě není předkládána, není v současné době ještě připravena a odsouhlasena, podmínky smluv o smlouvách budoucích kupních jsou obsahem návrhu usnesení.
StanoviskaOdbor sociálních věcí: návrh je v souladu se schváleným záměrem transformace ÚSP Křižanov.
Usnesením 0363/04/2012/ZK zastupitelstvo kraje vzalo na vědomí informaci o realizaci projektu Transformace ÚSP Křižanov II. dle materiálu ZK-04-2012-99, př. 2 a schválilo převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Transformace ÚSP Křižanov II. v celkové výši max. 7 000 000 Kč na přípravu a částečnou realizaci projektu, blíže dle materiálu ZK-04-2012-99, př. 1. Finance budou uvolňovány v průběhu 1. etapy postupně dle aktuální potřeby projektu.
Usnesením č. 0445/05/2012/ZK zastupitelstvo kraje rozhodlo uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí kupní na pozemek dle tohoto materiálu.
Usnesením č. 0101/03/2014/RK rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje uzavřít opětovnou smlouvu o smlouvě budoucí kupní na pozemek dle tohoto materiálu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít novou smlouvu o smlouvě budoucí kupní na pozemek par. č. 774/84 - orná půda o výměře 1910 m2 v k. ú. Zámek Žďár a obci Žďár nad Sázavou, dle geometrického plánu č. 743-234/2012 mezi Krajem Vysočina na straně budoucího kupujícího a městem Žďár nad Sázavou na straně budoucího prodávajícího za kupní cenu 1500 Kč/m2.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 4. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz