Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2013-67

ZK-06-2013-67.doc  ZK-06-2013-67pr01.pdf
Číslo materiálu67
Číslo jednacíZK-06-2013-67
NázevRevitalizace zámeckého parku ve Zboží - projekt do Operačního programu Životní prostředí
Zpracoval J. Joneš, J. Bína
Předkládá Z. Chlád
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu je řešeno financování projektu do Operačního programu Životní prostředí Revitalizace zámeckého parku ve Zboží převodem finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Revitalizace zámeckého parku ve Zboží pro zajištění realizace uvedené akce.
Domov ve Zboží, příspěvková organizace, má v péči areál památkově chráněného zámeckého parku, jehož stav se postupem času rychle horší, zejména staré stromy odumírají nebo vykazují závažné defekty, v areálu je problematická plocha nefunkční vodní nádrže, cesty nejsou v optimálním provozním stavu apod.
Operační program Životní prostředí (dále jen OPŽP) obsahuje oblast podpory 6. 5. Podpora regenerace urbanizované krajiny. Mezi podporovatelné aktivity, mimo jiné, náleží opatření pro zakládání a revitalizaci významné sídelní zeleně s preferencí druhové skladby posilující diverzitu sídelních biotopů a vztah obyvatel sídel (zejména dětí a mládeže) k přírodě: podpora je zaměřena na obnovu přírodě blízké zeleně v sídelním prostředí, individuální zakládání a obnovu parků a další trvalé nelesní zeleně na plochách vymezených v územně plánovací dokumentaci, stromořadí a významných skupin stromů uvnitř sídel, hřbitovů, městských a obecních lesoparků, školních zahrad a komponovaných krajinných areálů, současně bude podpora zaměřena k obnově a rozvoji funkčních ploch sídelní zeleně zlepšujících kvalitu života člověka v urbanizované krajině .
Nyní je vyhlášena L. výzva OPŽP (http://www.opzp.cz/sekce/335/aktualni-vyzvy/), která umožňuje podpořit opatření v oblasti podpory 6.5 až do výše 75 % uznatelných nákladů.
Návrh řešení Navrhujeme, aby kraj přistoupil k revitalizaci zeleně v areálu parku Domova ve Zboží, která by řešila alespoň opatření, která je možné podpořit z právě otevřené výzvy OPŽP. Nositelem projektu bude kraj, jehož organizační možnosti jsou pro řízení projektu vhodnější než u malé příspěvkové organizace.
Cílem projektu je uvést park ve správě naší příspěvkové organizace do stavu, který odpovídá požadavkům současného provozu Domova ve Zboží a neohrožoval by i případné návštěvníky z řad veřejnosti. Projekt vyřeší zejména pokácení dřevin ohrožujících provozní bezpečnost návštěvníků a zaměstnanců v areálu zámeckého parku Domova ve Zboží (dřevin ve špatném a neperspektivním zdravotním stavu, též kompozičně nevhodných apod.) a odstranění keřového patra na nevhodných místech. Projekt dále počítá s ošetřením ponechávaných dřevin pro zvýšení jejich vitality a zajištění provozní bezpečnosti a v neposlední řadě s dosadbou nových dřevin, případně i s regenerací trávníků na plochách poškozených kácením a odstraňováním pařezů apod.
Rada kraje schválila projektový záměr Revitalizace zámeckého parku ve Zboží dle projektové fiše uvedené v příloze 1. Odbor životního prostředí a odbor sociálních věcí ve spolupráci s Domovem ve Zboží, příspěvkovou organizací, připravují žádost o spolufinancování projektu z Operačního programu Životní prostředí. Žádost bude následně předložena ke schválení do rady kraje.
Doporučujeme, aby zastupitelstvo kraje z výše uvedených důvodů schválilo převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 2 100 000 Kč na zvláštní účet projektu Revitalizace zámeckého parku ve Zboží pro předfinancování a spolufinancování realizace projektu.
StanoviskaProjektová kancelář souhlasí s projektovým záměrem.
Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření.
Uvedený projektový záměr není uveden v rozpočtovém výhledu na roky 2013 až 2015. Převedené finanční prostředky budou použity na předfinancování projektu a spolufinancování ze strany Kraje Vysočina, spolufinancování se očekává ve výši cca 577 tis. Kč.
Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému materiálu.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Rada kraje na svém zasedání č. 34/2013, které se konalo dne 22. 10. 2013, usnesením 1827/34/2013/RK schválila projektový záměr Revitalizace zámeckého parku ve Zboží a doporučila zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 2 100 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Revitalizace zámeckého parku ve Zboží s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány pro předfinancování a spolufinancování dle aktuálních potřeb projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 2 100 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Revitalizace zámeckého parku ve Zboží s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány pro předfinancování a spolufinancování dle aktuálních potřeb projektu.
Odpovědnost odbor životního prostředí a odbor sociálních věcí
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz