Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2013-80

ZK-04-2013-80.doc  ZK-04-2013-80pr01.pdf  ZK-04-2013-80pr02.pdf
Číslo materiálu80
Číslo jednacíZK-04-2013-80
NázevPřevod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet Realizace úspor energie III. pro realizaci prací projektu Kraje Vysočina s názvem Úspora energií v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina III.
Zpracoval M. Brom
Předkládá Z. Chlád
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu se jedná o převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje Realizace úspor energie III zřízený k akcím projektu Kraje Vysočina s názvem Úspora energií v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina III. spolufinancovaného z Fondu soudržnosti prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí (dále jen OPŽP ).
Jedná se o akce:
1) Nemocnice Jihlava - oddělení dlouhodobě nemocných
2) Nemocnice Jihlava - diagnostický pavilon
Na základě analýzy stavebně - technického stavu budov v roce 2011 navrhl odbor majetkový a odbor zdravotnictví objekty ve vlastnictví Kraje Vysočina a jím zřizovaných organizací vhodné pro realizaci úspor energie. Projekty řeší zateplení obálky budov, výměnu výplní otvorů a instalaci systémů měření a regulace.
Dne 22. listopadu 2011 Rada Kraje Vysočina usnesením č. 1894/38/2011/RK vzala na vědomí informaci o zabezpečení přípravy projektu Kraje Vysočina v oblasti úspor energie v příspěvkových organizacích zřizovaných Krajem Vysočina, třetí etapa a uložila odboru životního prostředí a odboru majetkovému připravit projekt k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Dne 13. prosince 2011 Zastupitelstvo Kraje Vysočina usnesením č. 0606/07/2011/ZK vzalo na vědomí informaci o zabezpečení přípravy projektu v oblasti úspor energie v příspěvkových organizacích zřizovaných Krajem Vysočina, třetí etapa a uložila odboru životního prostředí a odboru majetkovému připravit projekt k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Dne 1. března 2012 předložil Kraj Vysočina dvě žádosti o spolufinancování krajem plánovaných akcí z evropských fondů v rámci XXXV. výzvy k předkládání žádostí na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR v Jihlavě. Předmětem žádosti bylo řešení výplní otvorů, zateplení obvodových plášťů budov a instalace měřících a regulačních mechanismů na objektech v majetku Kraje Vysočina a svěřených do správy organizací zřizovaných Krajem Vysočina.
Žádosti byly akceptovány, ale v soutěži uspěla pouze žádost na zateplení diagnostického pavilonu. Registrační list na objekt diagnostického pavilonu byl vydán dne 28. listopadu 2012.
V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele stavebních prací, uzavření smlouvy o dílo se předpokládá v průběhu měsíce července 2012. Termín zahájení stavebních prací je stanoven na duben 2014 s předpokládaným ukončením nejpozději k 5. listopadu 2014.
Dne 5. března 2013 Rada Kraje Vysočina usnesením č. 0394/08/2013/RK vzala na vědomí informaci o zabezpečení přípravy akce Kraje Vysočina s názvem Úspora energie v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina III. - Nemocnice Jihlava - oddělení dlouhodobě nemocných a uložila odboru životního prostředí a odboru majetkovému (znovu)připravit akci k předložení v rámci mimořádné XLIV. výzvy k předkládání žádostí do Operačního programu Životní prostředí. Dne 2. dubna 2013 tak učinilo usnesením č. 0160/02/2013/ZK taktéž Zastupitelstvo Kraje Vysočina.
Dne 7. března 2013 předložil Kraj Vysočina žádost o spolufinancování akce z evropských fondů v rámci XLIV. výzvy k předkládání žádostí na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR v Jihlavě. Předmětem žádosti bylo řešení výplní otvorů, zateplení obvodových plášťů budov a instalace měřících a regulačních mechanismů na objektu v majetku Kraje Vysočina a svěřené do správy Nemocnice Jihlava p. o. Podmínkou čerpání dotací je ukončení realizace stavebních prací do konce roku 2013.
Žádost byla akceptována, následně uspěla v hodnocení po formální i věcné stránce, v současné době se čeká na vydání registračního listu. Neprodleně proto byla zahájena příprava veřejné zakázky, tak aby v měsících červenec až srpen mohlo dojít k podpisu smlouvy o dílo a zahájení vlastních stavebních prací s realizací do konce roku 2013, reálně však, s ohledem na klimatické podmínky, do poloviny měsíce listopadu.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 40.000.000 Kč (Nemocnice Jihlava - oddělení dlouhodobě nemocných cca 20 mil. + Nemocnice Jihlava - diagnostický pavilon cca 20 mil. dle předpokládaných hodnot uvedených v žádostech, viz materiál
ZK-04-2013-80, př. 1 a ZK-04-2013-80, př. 2) na zvláštní účet kraje Realizace úspor energie III. pro realizaci stavebních prací ke dvěma akcím projektu Úspora energií v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina III. .
StanoviskaRada kraje usnesením 1022/20/2013/RK doporučuje zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 40.000.000 Kč na zvláštní účet kraje Realizace úspor energie III. s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu.
Odbor majetkový souhlasí s návrhem usnesení. OM upozorňuje, že časový prostor pro veřejnou zakázku a vlastní realizaci stavebních prací u akce Nemocnice Jihlava - oddělení dlouhodobě nemocných je kriticky krátký.
Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení, uvedené akce jsou zahrnuty v rozpočtovém výhledu na roky 2013 - 2015.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o průběhu přípravy projektu Kraje Vysočina s názvem Úspora energií v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina III. spolufinancovaného z Fondu soudržnosti prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí;
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 40.000.000 Kč na zvláštní účet kraje Realizace úspor energie III. s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 6. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz