Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2013-73

ZK-04-2013-73.doc  ZK-04-2013-73pr01.doc
Číslo materiálu73
Číslo jednacíZK-04-2013-73
NázevPředběžný projektový záměr Vysočina Tourism, příspěvkové organizace - Marketingové aktivity Kraje Vysočina v oblasti domácího cestovního ruchu pro období 2014-2015
Zpracoval K. Lisá
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvu Kraje Vysočina je předkládán ke vzetí na vědomí předběžný projektový záměr Vysočina Tourism, příspěvkové organizace (dále jen Vysočina Tourism ), včetně schválení závazku jeho předfinancování.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina obdržel od Vysočina Tourism předběžný záměr projektu ve formě projektové fiše s názvem Marketingové aktivity Kraje Vysočina v oblasti domácího cestovního ruchu pro období
2014-2015 , bližší specifikace projektu je obsahem materiálu ZK-04-2013-73, př. 1. Projekt je připravován k předložení do Regionálního operačního programu Jihovýchod v rámci Výzvy k předkládání projektů pro oblast podpory 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu. Příjem žádostí probíhá od 8. 4. 2013 do 2. 8. 2013 a jedná se o tzv. závěrečnou kolovou výzvu.
Hlavním záměrem projektu je zvýšit návštěvnost Kraje Vysočina prostřednictvím realizace inovativní nabídky produktů cestovního ruchu a orientací na konkrétní cílové skupiny návštěvníků Vysočiny z České republiky. Realizací projektu dojde k rozšíření stávající nabídky o dva komplexní produkty zaměřené na turisticky vyhledávané objekty rozhleden, a dále na židovské památky. Začátek realizace projektu se předpokládá v lednu 2014, ukončení realizace projektu pak v červnu 2015.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Zastupitelstvu Kraje Vysočina vzít na vědomí informace o projektu dle materiálu ZK-04-2013-73, př. 1 a schválit závazek kraje na zabezpečení financování.
Z posouzení projektu dle čl. 4 Pravidel Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 vyplývá, že projektový záměr odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace, která byla zřízena za účelem zajištění koordinace dlouhodobě udržitelného rozvoje sektoru cestovního ruchu v Kraji Vysočina. V předmětu činnosti má Vysočina Tourism kromě jiného také uvedeno zpracování a řízení regionálních turistických produktů.
Odhadované náklady projektu vycházejí ze zkušeností příspěvkové organizace s realizací a financováním podobných akcí a aktivit. Předběžný rozpočet projektu činí 5 070 060 Kč, přičemž tato částka bude z 85 % (tj. 4 309 551 Kč) kofinancována z ERDF, vlastní podíl spoluúčasti žadatele pak představuje částku 15 % (tj. 760 509 Kč). Navrhovaný projekt pozitivně ovlivní šíři produktové nabídky a zaměření propagace přírodního a kulturně historického bohatství Kraje Vysočina na cílové skupiny návštěvníků našeho regionu. Jeho aktivity budou současně provázány s aktivitami dalších dvou připravovaných projektů Vysočina Tourism - Propagace turistické nabídky Kraje Vysočina v České republice v letech 2014-2015 a Zkvalitnění on-line komunikace a zahraniční marketingové aktivity Kraje Vysočina v oblasti cestovního ruchu . Vynaložené finanční prostředky jsou vzhledem k výstupům projektu efektivní.
V případě schválení předkládaného projektového záměru a jeho následné realizace bude nutné projekt předfinancovat z rozpočtu kraje formou půjčky příspěvkové organizaci. Navržený postup financování je reálný a je v možnostech příspěvkové organizace. Vzhledem k tomu, že Vysočina Tourism má bohaté zkušenosti s vedením a realizací projektů, nemělo by dojít k problémům při navracení finančních prostředků do rozpočtu kraje, jimž lze současně předejít důkladným a odpovědným zpracováním projektové žádosti a projektového rozpočtu.
Projektový záměr byl projednán s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která plně tento projekt podporuje stejně jako gesční odbor, neboť se jedná o příležitost vhodně využít účelovou finanční dotaci z ROP Jihovýchod k propagaci Kraje Vysočina v návaznosti na koncepční rozvoj cestovního ruchu.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovými záměry.
Odbor ekonomický k materiálu nemá připomínky. V případě schválení projektového záměru v orgánech kraje bude závazek na předfinancování projektu a závazek finanční spoluúčasti organizace zapracován do návrhu rozpočtu let 2014, resp. 2015.
Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému materiálu. Bylo by vhodné, aby v rámci projektu byly vytvořeny i propagační předměty, po kterých je poptávka i při přeshraničních aktivitách Kraje Vysočina.
Rada kraje na svém zasedání dne 11. 6. 2013 usnesením č. 1073/21/2013/RK schválila předběžný projektový záměr a doporučila zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení předfinancování projektu a zdrojů krytí finanční spoluúčasti Vysočina Tourism.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informace o projektu Vysočina Tourism, příspěvkové organizace Marketingové aktivity Kraje Vysočina v oblasti domácího cestovního ruchu pro období 2014-2015 dle materiálu
ZK-04-2013-73, př. 1;
schvaluje
závazek kraje na zabezpečení:
* předfinancování projektu Vysočina Tourism, příspěvkové organizace Marketingové aktivity Kraje Vysočina v oblasti domácího cestovního ruchu pro období 2014-2015 do výše 5 070 060 Kč předpokládaných celkových způsobilých výdajů projektu;
* zdrojů krytí finanční spoluúčasti Vysočina Tourism, příspěvkové organizace ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu Marketingové aktivity Kraje Vysočina v oblasti domácího cestovního ruchu pro období 2014-2015 , tj. max. do výše 760 509 Kč z rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; odbor ekonomický; ředitel Vysočina Tourism, příspěvkové organizace
Termín 15. 7. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz