Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2013-69

ZK-04-2013-69.doc  ZK-04-2013-69pr01.doc  ZK-04-2013-69pr02.doc
Číslo materiálu69
Číslo jednacíZK-04-2013-69
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval K. Lisá
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuRada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje vzít na vědomí předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace včetně schválení závazku jeho předfinancování.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina obdržel od Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace předběžný záměr ve formě projektové fiše viz materiál ZK-04-2013-69, př. 1 a stručný popis viz materiál ZK-04-2013-69, př. 2. Tento projekt Propagace zámku Třebíč , jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, má být předložen do Regionálního operačního programu Jihovýchod v rámci Výzvy k předkládání projektů pro oblast podpory 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu. Příjem žádostí probíhá od 8. dubna 2013 do 2. srpna 2013 a jedná se o tzv. závěrečnou kolovou výzvu. Tato výzva mimo jiné podporuje projekty rozvíjející (propagující) podpořené projekty v rámci výzvy do oblasti podpory 2.1 vyhlášené dne 31. srpna 2009 (strategické projekty). Tímto podpořeným strategickým projektem je projekt Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic , který je v současné době ve fázi realizace.
Návrh řešení Rada Kraje Vysočina doporučuje zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení financování.
Z posouzení projektu vyplývá, že projektový záměr odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace a že veřejné prostředky investované na propagační a marketingové aktivity budou vynakládány efektivně. Jedná se o dlouhodobý záměr muzea, jehož cílem je komplexní propagace zámku Třebíč nejen u potencionálních místních návštěvníků, ale i u návštěvníků z celé republiky a zahraničních turistů, čímž by mělo dojít k podpoře turistického ruchu v regionu.
Realizace projektu by se stala součástí strategického budování podmínek pro rozvoj Kraje Vysočina v oblasti kulturní, turistické, společenské a v návaznosti také ekonomické s vazbou na další aktivity a projekty zaměřené na prezentaci a propagaci kulturního bohatství (např. projekt Muzea a galerie na Vysočině on-line , projekt multimediálního informačního systému Muzeum 4U , projekt Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic ).
Projektový tým je tvořen zaměstnanci muzea a externím projektovým manažerem, kteří mají již zkušenosti s dotačním programem ROP Jihovýchod.
V případě schválení projektu ze strany poskytovatele dotace bude nutné jeho předfinancování z rozpočtu kraje formou půjčky pro příspěvkovou organizaci. Odhadované náklady projektu vycházejí ze zkušeností organizace s realizací podobných aktivit a z předběžného průzkumu trhu. Předběžný rozpočet stanovený na realizaci projektu činí 4 500 tis. Kč. Projekt zakládá slučitelnou veřejnou podporu v režimu de minimis. Částka z 85 % (tj. 3 825 tis. Kč) by měla být kofinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Vlastní podíl žadatele činí 15% (tj. 675 tis. Kč).
S ohledem na zaměření projektu a zkušený odborný tým by nemělo dojít k problémům při navracení finančních prostředků do rozpočtu kraje. Jeho úspěšná realizace posílí pozitivní vnímání Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, jakožto instituce usilující o zvýšení návštěvnosti, podpory turistického ruchu v regionu i městě se zvláštním přihlédnutím na zahraniční návštěvníky a o vytvoření důstojné prezentace přírodního a kulturního bohatství Kraje Vysočina.
Projektový záměr byl projednán s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která plně tento projekt podporuje stejně jako gesční odbor, neboť se jedná o mimořádnou příležitost využít účelovou finanční dotaci z ROP Jihovýchod k zajištění propagace zámku v Třebíči.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor ekonomický bere materiál na vědomí s tím, že pro rok 2014, případně 2015 bude nově upravený závazek na financování akce zapracován do návrhu rozpočtu kraje. Projekt bude realizován v období od 11/2013 - 07/2015.
Odbor regionálního rozvoje: Projektový záměr působí uceleně a mohl by přispět k prezentaci areálu zámku v Třebíči jako celku. Vzhledem k celkovým nákladům projektu je zcela nezbytné a zásadní dbát na to, aby pozice projektového manažera byla skutečně obsazena zkušenou osobou, a to zejména za situace, že půjde o externí osobu. Tato pozice může zásadním způsobem ovlivnit výši uznatelných výdajů v průběhu realizace projektu.
Rada kraje na svém zasedání dne 4. 6. 2013 usnesením č. 0994/20/2013/RK schválila předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace a doporučila zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace a schválit závazek kraje na zabezpečení předfinancování projektu a zdrojů krytí finanční spoluúčasti muzea.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informace o projektu Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace Propagace zámku Třebíč dle materiálu ZK-04-2013-69, př. 1;
schvaluje
závazek kraje na zabezpečení:
- předfinancování projektu Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace Propagace zámku Třebíč do výše 4 500 000 Kč předpokládaných celkových způsobilých výdajů projektu;
- zdrojů krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu Propagace zámku Třebíč , tj. max. do výše 675 000 Kč z rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; odbor ekonomický; ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 15. 7. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz