Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2005-59

ZK-04-2005-59.doc  ZK-04-2005-59pr1.doc  ZK-04-2005-59pr2.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíZK-04-2005-59
NázevFOND VYSOČINY -Návrh grantového programu Rozvoj malých podnikatelů 2005
Zpracoval M. Černý
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuPodpora malých podniků je standardní součástí hospodářské politiky zemí EU. Podpora je cílena na překonávání objektivních nevýhod malých podniků ve srovnání s velkými podniky (zejména horší přístup ke kapitálu a relativně vyšší náklady vstupu na nové trhy a odpovídající informační zabezpečení). Význam podpory malých podniků je dán jak jejich často rozhodující rolí v zaměstnanosti obyvatelstva, tak jejich flexibilitou (přizpůsobivostí) a potenciálem rozvoje do podoby velkých firem. Jednou z forem podpory EU malým podnikům, která je realizována v současné době na úrovni kraje Vysočina, jsou grantová schémata na podporu drobných, malých a středních podnikatelů. Jedná se ale pouze o podporu určenou těm projektům, které se budou realizovat pouze v ekonomicky slabých a strukturálně postižených regionech kraje Vysočina.
Cílem grantového programu Rozvoj malých podnikatelů 2005 je zvýšení konkurenceschopnosti malých podniků na domácích i zahraničních trzích poskytnutím příspěvku na pořízení nových technologií a výrobních prostředků, případně rozšíření výroby a výrobních prostor. Z tohoto programu budou podpořeny ty projekty, které nebudou realizovány v ekonomicky slabých a strukturálně postižených regionech vymezených pro grantová schémata opatření 1.1 SROP.
Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") se rozhodl, že tímto programem alespoň částečně pokryje mezeru, která vznikla vyhlášením grantových schémat ze zdrojů EU pouze pro ekonomicky slabé a strukturálně postižené regiony. Na rozdíl od grantových schémat SROP jsou, s ohledem na celkovou alokaci, podporovány pouze podniky, které zaměstnávají max. 50 zaměstnanců. Program je takto navržen i s ohledem na skutečnost, že v minulém roce zaznamenal značný převis (viz. ZK-04-2005-59, př. 2).
Návrh řešení ORR zpracoval výzvu pro předkládání projektů Rozvoj malých podnikatelů 2005
(ZK-04-2005-59, př. 1). Cílem tohoto grantového programu je podpořit malé podniky, které si nemohou žádat o podporu ze zdrojů EU, a posílit tak konkurenceschopnost těchto podniků. Alokace ve výši 4 004 669,- Kč bude rozdělena malým podnikům na nákup nových strojů a zařízení, počítačů nebo na stavební práce. Tato podpora bude poskytována jako podpora malého rozsahu (de minimis) ve smyslu Nařízení Komise (ES) č. 69/2001.
Grantový program na podporu malých podnikatelů je v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina, naplňuje ho v bodě Cíl 1:Zlepšení konkurenční pozice ekonomiky, Dílčí cíl 1.2.: Všeobecná podpora malých a středních podniků (MSP) s důrazem na rozvoj exportních a inovačních aktivit Opatření 1.2.1. Všeobecná podpora malých a středních podniků (MSP) s důrazem na rozvoj exportních a inovačních aktivit.
Celková alokace pro PRK - dílčí cíl 1.2. na rok 2005 je 4 004 669 Kč.
Grantový program Rozvoj malých podnikatelů 2005 má do výzvy alokovanou částku z PRK - dílčího cíle 1.1. - 4 004 669 Kč.
Zůstatek v rámci PRK - dílčího cíle 1.2. - 0 Kč
Grantový program bude předložen na nejbližším zasedání Výboru pro regionální rozvoj.
V případě schválení grantového programu bude program předložen k registraci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
StanoviskaUsnesení č. 0822/21/2005/RK
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program na zvýšení konkurenceschopnosti malých podniků na Vysočině formou příspěvku na pořízení technologií, výrobních zařízení,
případně rozšíření podnikatelských prostor - Rozvoj malých podnikatelů 2005, dle materiálu RK-21-2005-41, př. 1

Stanovisko ORR:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodě 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
doporučuje
vyhlášení grantového programu "ROZVOJ MALÝCH PODNIKATELŮ 2005" dle materiálu
ZK-04-2005-59, př. 1;
jmenuje
řídicí výbor grantového programu "Rozvoj malých podnikatelů 2005" ve složení:
ODS -
KDU-ČSL -
KSČM -
ČSSD -
SNK -
...................předsedou řídicího výboru grantového programu "Rozvoj malých podnikatelů 2005";
Martinu Kršňákovou (TR) s právem hlasovacím a Olgu Wiesnerovou (JI) s právem poradním jako garanty řídicího výboru a grantového programu "Rozvoj malých podnikatelů 2005" a
pověřuje
radu kraje, aby v případě rezignace člena řídicího výboru jmenovala náhradníka.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 30. 6. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz