Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2005-54

ZK-04-2005-54.doc  ZK-04-2005-54pr1.doc  ZK-04-2005-54pr2.doc
Číslo materiálu54
Číslo jednacíZK-04-2005-54
NázevDodatky zřizovacích listin příspěvkových organizací Dětské centrum Jihlava a Dětský domov Kamenice nad Lipou - zřízení zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Zpracoval H. Kolouchová
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuV souladu s ustanovením § 39 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, mohou kraje v samostatné působnosti zřizovat zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Tato zařízení poskytují ochranu a pomoc dítěti, které se ocitlo bez jakékoliv péče nebo jsou-li jeho život nebo příznivý vývoj vážně ohroženy, jde-li o dítě tělesně nebo duševně týrané nebo zneužívané anebo o dítě, které se ocitlo v prostředí nebo situaci, kdy jsou závažným způsobem ohrožena jeho základní práva. Ochrana a pomoc takovému dítěti spočívá v uspokojování základních životních potřeb, včetně ubytování, a v zajištění lékařské péče zdravotnickým zařízením, psychologické a jiné obdobné nutné péče. V zařízení se poskytuje ochrana a pomoc dítěti ve zvláštních případech po dobu, než rozhodne soud o návrhu obecního úřadu obce s rozšířenou působností na nařízení předběžného opatření.
Na provozování tohoto zařízení kraj nepotřebuje žádné zvláštní povolení a může tedy i v rámci jiného svého zařízení rozšířit předmět činnosti o tuto aktivitu, což se nám jeví být z pohledu zřizovatele jako nejefektivnější varianta. Původně byla zařízení pro děti koncipována jako přechodné útočiště pro ohrožené děti vystavené akutnímu nebezpečí. Obdobné zařízení je přitom na území kraje Vysočina dlouhodobě postrádáno.
Současně je však třeba vzít na zřetel skutečnost, že novela zákona o rodině dává soudům s účinností od 1. 7. 2002 možnost svěřovat dítě do péče těchto zařízení, která se tak stala zařízeními obdobnými školským zařízením pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy. I z tohoto důvodu je v současné době v parlamentu projednávána novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která má nově upravit a blíže specifikovat podmínky, za nichž mohou tato zařízení poskytovat sociálně-právní ochranu dětem. Domníváme se proto, že na úseku sociálních věcí a zdravotnictví přicházejí z hlediska předpokládaných zpřísněných požadavků na vybavení a provoz v úvahu dvě příspěvkové organizace, k nimž kraj plní funkci zřizovatele, a to Dětské centrum Jihlava a Dětský domov Kamenice nad Lipou. Obě organizace dle stávajícího znění zřizovací listiny poskytují komplexní péči dětem od narození do věku 3 let (ze zdravotních nebo sociálních důvodů i dětem starším), jejichž duševní a tělesný vývoj je ohrožen nebo narušen z důvodů zdravotních nebo sociálních a jimž nelze zajistit řádnou péči v rodinném prostředí. Jsou tedy zvláštními dětskými zdravotnickými zařízeními pro výkon ústavní výchovy.
Návrh řešení Předkládáme proto zastupitelstvu kraje návrhy dodatků zřizovacích listin Dětského centra Jihlava a Dětského domova Kamenice nad Lipou tak, jak jsou obsaženy v příloze č. 1 a příloze č. 2 materiálu ZK-04-2005-54. Na základě těchto dodatků by uvedené organizace díky rozšíření hlavního účelu a předmětu své činnosti s účinností ode dne schválení fungovaly i jako zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (v původním pojetí krizových útočišť pro ohrožené děti do doby nařízení předběžného opatření).
Náklady na zřízení a provoz tohoto zařízení nese zřizovatel dle § 58 odst. 1 zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Domníváme se, že zvolená varianta je i ekonomicky nejúspornější, neboť obě příspěvkové organizace splňují předpoklady pro výkon této činnosti, která by svou povahou pomoci ve zvláštních případech měla být činností spíše méně frekventovanou, avšak z hlediska ohrožení života a zdraví dítěte velice akutní a odpovědnou.
Přijatá novela zákona o státní sociální podpoře, publikovaná ve Sbírce zákonů pod číslem 218/2005 a účinná od 1. 10. 2005, pak zavádí do systému dávek státní sociální podpory novou dávku - příspěvek na péči o dítě v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Nárok na něj má nezaopatřené dítě svěřené do péče zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, dokud příslušné orgány nerozhodnou o jeho dalších výchovných poměrech. Měsíční výše příspěvku odpovídá devítinásobku příslušné částky na výživu a ostatní osobní potřeby dítěte podle zákona o životním minimu. Jedná se přibližně o 15 - 22 tisíc Kč měsíčně, a to podle věku dítěte. Současně projednávaná novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí stanovuje povinnost rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu dítěte podílet se na úhradě nákladů spojených s pobytem dítěte v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.
Navrhujeme zastupitelstvu kraje schválení předloženého znění dodatků zřizovacích listin obou příspěvkových organizací.
StanoviskaRada kraje svým usnesením č. 0809/21/2005/RK ze dne 14. 6. 2005 doporučila zastupitelstvu kraje schválit předložené dodatky zřizovacích listin uvedených příspěvkových organizací.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* dodatek č. 1 Zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu ZK-04-2005-54, př. 1;
* dodatek č. 1 Zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, dle materiálu ZK-04-2005-54, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín do 20 dnů od schválení zaslat dodatky příspěvkovým organizacím
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz