Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2005-40

ZK-04-2005-40.doc  ZK-04-2005-40pr1.xls
Číslo materiálu40
Číslo jednacíZK-04-2005-40
NázevKompenzace provozních nákladů SPC Jihlava
Zpracoval Z. Ludvík
Předkládá M. Matějková
Počet příloh
Popis problémuMěsto Jihlava zřizuje mimo jiné Speciální pedagogické centrum (dále jen "SPC") jako součást právního subjektu Speciální mateřské školy pro děti s více vadami Jihlava, Demlova 28. SPC poskytují zejména diagnostiku a metodické poradenství pro učitele škol a předškolních zařízení a rodiče při vzdělávání dětí a žáků s těžšími formami zdravotního handicapu. Zabezpečení této metodické pomoci je jedním z předpokladů pro úspěšnou individuální integraci výše uvedených žáků v běžných školách. Kromě běžných poradenských služeb v okrese Jihlava a částečně Pelhřimov a Třebíč se SPC specializuje na zrakové postižení a v této specializaci pokrývá území kraje.
SPC je součástí sítě poradenských zařízení (3 SPC a 5 pedagogicko psychologických poraden) na území kraje. Uvedené poradenské organizace jsou školskými zařízeními, která jsou zařazena v rejstříku škol a školských zařízení, a plní funkce stanovené školskými právními předpisy. Kromě jihlavského SPC zřizuje a provozně zabezpečuje činnost všech dalších organizací kraj Vysočina. Platy pracovníků SPC jsou hrazeny krajským úřadem z prostředků přidělených z MŠMT.
Rada kraje se speciálním školstvím v Jihlavě již zabývala a zastupitelstvo kraje pro rok 2004 usnesením 125/02/2004/ZK schválilo
* účelovou dotaci městu Jihlava na úhradu provozních nákladů SPC při Speciální mateřské škole pro děti s více vadami Jihlava, Demlova 28, ve výši 183 tis. Kč;
* navýšení rozpočtu kapitoly Školství, § 3112 o částku 183 tis. Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, nespecifikovaná rezerva, § 6409, za účelem dotace na úhradu provozních nákladů SPC při Speciální mateřské škole pro děti s více vadami Jihlava, Demlova 28.

Pro rok 2005 byla pro tyto účely do rozpočtu Školství zahrnuta předpokládaná částka 200 tis. Kč.
Návrh řešení OŠMS navrhuje poskytnout městu Jihlava dotaci na úhradu provozních nákladů SPC v celkové výši 200 tis. Kč z kapitoly Školství. Navržená dotace vychází z výše dotace v roce 2004 zvýšené o meziroční nárůst inflace 2% (187 tis. Kč) a z částečného příspěvku na spoje a poštovné, související s nárůstem počtu klientů a na tonery, termopapíry a kancelářské potřeby, které podle informací z magistrátu nebyly v loňské kalkulaci zahrnuty (13 tis. Kč). OŠMS navrhuje neposkytnout dotaci na pořízení majetku, údržbu PC, rekonstrukci počítačové sítě a nespecifikované ostatní náklady. Porovnání s minulým rokem a podklady z magistrátu jsou uvedeny v materiálu ZK-04-2005-40, př.1.
StanoviskaOdbor ekonomický:
Nemáme připomínky k předloženému materiálu. Navrhovaná dotace je zahrnuta v rozpočtu kapitoly Školství pro rok 2005.

Rada kraje:
Rada kraje projednala materiál dne 14. 6. 2005 s usnesením číslo 0801/21/2005/RK.
Návrh usnesenízastupitelstvo kraje
schvaluje
účelovou dotaci městu Jihlava na úhradu provozních nákladů SPC při Speciální mateřské škole pro děti s více vadami Jihlava, Demlova 28 ve výši 200 tis. Kč z prostředků kapitoly Školství, § 3299 - Ostatní záležitosti vzdělávání.
Odpovědnost OŠMS
Termín do konce července odeslat dotaci městu
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz