Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2012-99

ZK-04-2012-99.doc  ZK-04-2012-99pr01.doc  ZK-04-2012-99pr02.doc
Číslo materiálu99
Číslo jednacíZK-04-2012-99
NázevRealizace záměru projektu Transformace Ústavu sociální péče Křižanov II., příspěvkové organizace a schválení jeho předfinancování
Zpracoval J. Bína, E. Komínková, E. Pausarová
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zapojil 4 příspěvkové organizace do projektu transformace vybraných sociálních služeb s cílem umožnit integraci klientů do společnosti a přispět ke změně v kvalitě jejich života. V rámci realizace Individuálního projektu odboru sociálních služeb a sociálního začleňování MPSV Podpora transformace sociálních služeb je počítáno také s transformací Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace. Radě byly v souvislosti s tímto projektem předkládány materiály ohledně procesu transformace u příspěvkových organizací Domov bez zámku (v Náměšti nad Oslavou; dříve ÚSP Jinošov) a Domov Jeřabina (dříve ÚSPMP Těchobuz).
Kraj Vysočina navrhl zařazení Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace, do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jehož způsobilé náklady jsou financované z Integrovaného operačního programu. Důvodem byla skutečnost, že organizace sídlí v historickém objektu zámku, který nevyhovuje stavebně moderním požadavkům poskytování sociálních služeb. Objekt není možný z hlediska dispozice zrekonstruovat do podoby domácností rodinného typu, které budou vyhovovat individuálním potřebám uživatelům, zajistí jim potřebné soukromí a životní standart běžné společnosti. Částečnou transformací dosáhneme snížení počtu lidí žijících přímo v křižanovském zámku a výrazně tím zlepšíme podmínky pro život v něm. Bude tak vyřešen současný nedostatek prostoru pro bydlení a zajištění terapeutických činností.
V červnu 2012 je plánováno podání projektu Transformace ÚSP Křižanov, kterým dojde k výstavbě 4 objektů pro bydlení ve Velkém Meziříčí a Bystřici nad Perštejnem. V objektech bude poskytována služba chráněné bydlení a domovy pro osoby se zdravotním postižením včetně prostoru pro denní aktivity 24 stávajícím uživatelům ÚSP Křižanov. Díky tomuto projektu dojde k částečné transformaci zařízení, která povede ke snížení kapacity v objektu zámku. Tím je zvýšení kvality poskytovaných pobytových služeb.
Projekt Transformace ÚSP Křižanov II. je projektem navazujícím, ve kterém dojde k výstavbě několika objektů v regionu Žďárska k bydlení včetně zajištění ambulantních služeb. V současné době probíhá mapování lokalit pro výstavbu objektů, jejichž vhodnost pro účely transformace bude posuzovat vybraný projektant. Na základě výběru lokalit bude určeno, pro kolik uživatelů s mentálním a kombinovaným postižením ÚSP Křižanov budou objekty pro transformované bydlení vystavěny. Dále dochází ke zpracovávání projektové žádosti. Proces přípravy, samotný průběh a další související změny celého procesu transformace zařízení ÚSP Křižanov, příspěvkové organizace blíže popisuje Transformační plán, který byl schválen usnesením 0808/17/2012/RK dne 24. 4. 2012. V současné době probíhá jeho hodnocení na MPSV. Termín podání projektu je plánován na 31. 10. 2012 (podání projektu bude v radě řešeno samostatným materiálem).
V rámci 1. etapy projektu vyvstanou náklady na zpracování studie vhodnosti vybraných lokalit, na zpracování stavebního a investičního záměru, na případné geodetické zaměření pozemků, nákup nemovitostí, projekt pro stavební povolení, realizační projektovou dokumentaci, na zpracování znaleckých posudků, apod. vše dle požadavků IOP. Část nákladů je uznatelnými již před podáním žádosti (studie vhodnosti vybraných lokalit k transformaci, náklady na stavební a investiční záměr, geologický průzkum, znalecké posudky, nákup nemovitostí atd.), ostatní po jeho podání. Ovšem tyto náklady je třeba předfinancovat do ukončení 1. etapy, kdy dojde na základě žádosti o platbu k proplacení nákladů za 1. etapu projektu z prostředků Integrovaného operačního programu. 1. etapy projektů budou zahájeny datem podání žádosti do IOP a jejich ukončení je předpokládáno cca 9 měsíců po podání žádosti o poskytnutí dotace (dle administrativní náročnosti projektu). Předpokládaný termín proplacení nákladů z IOP je odhadován na 2. pololetí roku 2013 s ohledem na administrativní proces posuzování monitorovacích zpráv a žádostí o platbu.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje, aby rada doporučila zastupitelstvu vzít na vědomí informaci o projektu Transformace ÚSP Křižanov II. a schválit poskytnutí zálohy pro účely financování 1. etapy projektu na úhradu nákladů podle materiálu ZK-04-2012-99, př. 1 ve výši
7 000 000,- Kč. Tímto způsobem bude zajištěno předfinancování nákladů první etapy projektu a je možné, že bude nutné také předfinancování při realizaci dalších etap (především mzdové náklady), což bude řešeno vždy samostatným materiálem.
StanoviskaUsnesení 1031/22/2012/RK
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí informaci o projektu Transformace ÚSP Křižanov II. dle materiálu
RK-22-2012-19, př. 2;
* schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Transformace ÚSP Křižanov II. ve výši max. 7 000 000 Kč na přípravu a částečnou realizaci projektu, blíže dle materiálu RK-22-2012-19, př. 1. Finance budou uvolňovány v průběhu 1. etapy postupně dle aktuální potřeby projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o projektu Transformace ÚSP Křižanov II. dle materiálu ZK-04-2012-99, př. 2;
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Transformace ÚSP Křižanov II. ve výši max. 7 000 000 Kč na přípravu a částečnou realizaci projektu, blíže dle materiálu ZK-04-2012-99, př. 1 Finance budou uvolňovány v průběhu 1. etapy postupně dle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín 30. 6. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz