Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2012-90

ZK-04-2012-90.doc  ZK-04-2012-90pr01.doc  ZK-04-2012-90pr02.doc
Číslo materiálu90
Číslo jednacíZK-04-2012-90
NázevModernizace vybavení technických škol - projekt Od myšlenky k výrobku
Zpracoval K. Ubr, M. Pech
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší pokračování systémové modernizace vybavení technických středních škol.
Jedním z problémů, které provází vzdělávání ve strojírenských a elektrotechnických oborech, je zastaralé technické vybavení středních škol. Na tuto skutečnost upozorňují nejen samy školy, ale také firmy, které zaměstnávají jejich absolventy (podpora technických oborů je např. jedním z doporučení Skupiny pro ekonomický rozvoj kraje, opatření B.1.1).
Úřad regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod (dále jen ÚRR ) vyhlásil výzvu pro oblast podpory 3.4 Veřejné služby regionálního významu se zaměřením Zařízení pro vzdělávání včetně technického vybavení pro výuku.
V návaznosti na realizaci úspěšných krajských programů CNC výuková pracoviště , Učebny mechatroniky a Moderní měření navrhuje OŠMS využít prostředky programu k pokračování modernizace vybavení ve školách, které mohou perspektivně plnit funkci regionálních technicky zaměřených center (Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou). OŠMS na základě jednání se zástupci škol připravuje projektovou žádost projektu Od myšlenky k výrobku . Jeho obsahem je navázat na předchozí systémovou podporu kraje a doplnit v jednotlivých centrech chybějící technické vybavení pro výuku ucelené linie procesů od projektu a konstrukce prototypů až po znalosti a dovednosti potřebné k výrobě produktů. Cílem je vytvořit lepší předpoklady pro přípravu žáků na odbornou praxi ve firmách a na snazší zapracování ve firmách po nástupu do zaměstnání. Opět se soustřeďujeme na stroje a přístroje, které přesahují běžné možnosti škol. Stejně jako v předchozích letech se OŠMS ve spolupráci se školami soustředí na zajištění základních přístrojů s tím, že zapracování na konkrétních strojích, případně i část praxe žáků během studia, budou zajištěny samotnými firmami.
Projekt je podrobněji popsán v materiálech ZK-04-2012-90, př. 1 a ZK-04-2012-90, př. 2.
Projekt je v souladu s opatřením 2.1.2 Programu rozvoje kraje Vysočina a v souladu s úkolem A8 Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy Kraje Vysočina (opatření A.8.2 Modernizovat vybavení technicky zaměřených středních škol).
Je navrženo, aby byl v kraji realizován jeden komplexní projekt, jehož nositelem bude kraj. Do realizace pak budou zapojeny jednotlivé školy. Celková výše nákladů projektu je plánována 57 300 tis. Kč, z toho cca 57 180 tis. Kč na pořízení vybavení a cca 120 tis. Kč na administrativní zajištění realizace (odměny realizačního týmu včetně odvodů + dodavatel veřejné zakázky). Pořízení bude realizováno veřejnou zakázkou na dodávky nadlimitní (pravděpodobně s rozdělením na části dle § 98 zákona 137/2006 Sb.). Náklady na realizaci projektu budou hrazeny z rozpočtu ROP (85% uznatelných nákladů, 48 700 tis. Kč), zbývajících 15% spolufinancování (8 600 tis. Kč) hradí příjemce podpory (kraj). Se školami je předjednáno, že spolufinancování pořízených věcí uhradí ze svých investičních fondů odvodem do rozpočtu kraje (cca 8 580 tis. Kč), kraj uhradí náklady na spolufinancování administrativního zajištění (cca 20 tis. Kč). Uvedené částky se mohou měnit podle výše kurzu Kč k EURu. Úhrady za pořízení věcí budou probíhat formou tzv. modifikovaných plateb (dodavatel vystaví fakturu s dostatečnou dobou splatnosti, kraj předloží fakturu ÚRR, obdrží prostředky a zaplatí dodavateli). Prostředky na administraci budou hrazeny průběžně z rozpočtu kraje a uhrazeny po závěrečném vyúčtování.
Administraci projektu zajistí na kraji tým v gesci OŠMS v rámci svých pracovních náplní a částečně DPČ: projektový manažer, ekonom a účetní projektu, právník a odborník na veřejné zakázky, specialisté z jednotlivých škol pro technickou specifikaci a instalaci. Pokud bude projekt schválen, budou projektové aktivity zahájeny v říjnu 2012 a ukončeny v září 2014 (doba trvání je 24 měsíců). V případě schválení bude potřebné zajistit prostředky na předfinancování v roce 2012 ve výši do 120 000 Kč. Bude řešeno rozpočtovým opatřením v září 2012.
Návrh řešení OŠMS předkládá orgánům kraje k projednání projektový záměr Od myšlenky k výrobku . Současně je ve spolupráci se školami připravována projektová žádost (termín předložení je 20. 6. 2012). Pro finanční zabezpečení projektu je potřebné schválit finanční podporu kraje - předfinancování administrativního zabezpečení (120 000 Kč) a závazek finančního krytí spolufinancování 15% spolufinancování (8 600 000 Kč).
StanoviskaVýbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Kraje Vysočina projednal projekt Od myšlenky k výrobku na podporu modernizace vybavení technických středních škol na svém jednání dne 4. 6. 2012 a usnesením č. 27/06/2012/VVVZ vzal na vědomí informaci o něm.
Rada kraje usnesením č. 1109/23/2012/RK ze dne 12. 6. 2012
vzala na vědomí projektový záměr Od myšlenky k výrobku dle materiálů RK-23-2012-26, př. 1upr1 a RK-23-2012-26, př. 2upr1;
uložila OŠMS zpracovat projektovou žádost a předložit ji k rozhodnutí Radě Kraje Vysočina;
doporučuje zastupitelstvu kraje
vzít na vědomí informaci o projektu Od myšlenky k výrobku dle materiálů RK-23-2012-26, př. 1upr1 a RK-23-2012-26, př. 2upr1;
rozhodnout
* schválit záměr zajistit předfinancování projektu Od myšlenky k výrobku ve výši maximálně 120 000 Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů, pokud bude projekt schválen;
* schválit závazek kraje na zabezpečení zdrojů krytí finanční spoluúčasti projektu Od myšlenky k výrobku ve výši 15% celkových způsobilých výdajů (dle podmínek výzvy to nyní činí 8 600 000 Kč).
Grémium ředitele:
Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor ekonomický:
Předkládaný projektový záměr není uveden v rozpočtovém výhledu na roky 2012 až 2014. V případě realizace projektu bude nutné schválit prostředky na jeho předfinancování. Spolufinancování pořízených věcí uhradí ze svých investičních fondů odvodem do rozpočtu kraje jednotlivé školy, kraj uhradí náklady na spolufinancování administrativního zajištění ve výši cca 20 tis. Kč.
Odbor regionálního rozvoje:
ORR doporučuje Radě Kraje Vysočina změnit navržené usnesení a to v nové formulaci uložit OŠMS zpracovat projektovou žádost a předložit projektovou žádost k rozhodnutí Rady Kraje Vysočina. ORR upozorňuje na rizikové složení projektového týmu u strategického projektu kraje (role projektového manažera obsazena novým zaměstnancem, u něhož nelze předpokládat zkušenosti s realizací investičního finančně náročného projektu).
Oddělení řízení lidských zdrojů:
K návrhu usnesení nemáme připomínky.
V případě uzavření dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr není počítáno s případnými náhradami v době nemoci. Což představuje zatížení rozpočtu kraje, kapitoly krajský úřad.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o projektu Od myšlenky k výrobku dle materiálů ZK-04-2012-90, př. 1
a ZK-04-2012-90, př. 2;
rozhoduje
* schválit záměr zajistit předfinancování projektu Od myšlenky k výrobku ve výši maximálně 120 000 Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů, pokud bude projekt schválen;
* schválit závazek kraje na zabezpečení zdrojů krytí finanční spoluúčasti projektu Od myšlenky k výrobku ve výši 15% celkových způsobilých výdajů (dle podmínek výzvy to nyní činí 8 600 000 Kč).
Odpovědnost OŠMS
Termín 20. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz