Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2012-89

ZK-04-2012-89.doc  ZK-04-2012-89pr01.doc  ZK-04-2012-89pr02.doc
Číslo materiálu89
Číslo jednacíZK-04-2012-89
NázevŘešení prostorových podmínek Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek, příloze M5
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá návrh na řešení prostorových podmínek krajem zřizované Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 (dále jen ZŠK ).
ZŠK zajišťuje vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (celkem 32 žáků v 5 třídách). V současné době využívá ke vzdělávání prostory ve vilce v ulici Habrecká (majetek kraje, 3 třídy), ve vilce v ulici Na Žižkově (v majetku města, 1 třída) a v odloučeném pracovišti při stacionáři (majetek města, rehabilitační třída). K 30. 6. 2012 má rehabilitační třída výpověď (město bude budovu předělávat na mateřskou školu). Ředitel školy tedy požádal o dostavbu jedné třídy u vily v majetku kraje (odhad nákladů včetně opravy vily činí cca 5 mil. Kč). Ani jedna z uvedených vil nebyla původně budována pro účely vzdělávání. OŠMS proto prověřoval možnost zajistit handicapovaným dětem pro vzdělávání soudobé prostorové podmínky pokud možno v jedné budově. Na základě předběžného jednání s městem a ředitelkou městské Základní školy Ledeč nad Sázavou (dále jen ZŠM ) prověřil MO možnost rekonstruovat samostatný pavilon pro ZŠK v nepoužívané školní jídelně v jedné z budov ZŠM v ulici Komenského č. p. 626 (je zde umístěn první stupeň). Bývalá školní jídelna má samostatný vchod a s hlavní budovou je propojena pouze chodbou a rozvody. Toto členění umožňuje vytvoření klidného klimatu pro vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Současně se usnadní využívání specializovaných prostor (např. stravování, tělocvična, dílny, pozemky, zahrada). V této oblasti obě školy již dnes spolupracují. První hrubý odhad nákladů na rekonstrukci činí dle projektové studie 10 mil. Kč.
Po dalších jednáních představitelů kraje a města bylo dohodnuto, že orgány města a kraje projednají záměr převodu vzdělávací činnosti ZŠK z kraje na město nejpozději dnem
1. 1. 2014 za podmínky vytvoření prostorových předpokladů pro vzdělávání žáků ZŠK v prostorách města v rekonstruované budově bývalé školní jídelny v ulici Komenského č. p. 626 v Ledči nad Sázavou. Dále bylo dohodnuto, že realizátorem stavby bude kraj a za tímto účelem si prostory od města vypůjčí na dobu stavby. Předpokládaný termín dokončení je jaro 2013. Schválení záměru, resp. smlouvy o smlouvě budoucí oběma zastupitelstvy je výchozím předpokladem pro vlastní zahájení stavebních prací.
Po přestěhování do nových prostor by se v roce 2013 uvolnily obě vily. Městská by byla vrácena městu k dalšímu využití. Krajská vila bude pravděpodobně svěřena k hospodaření Gymnáziu, Střední odborné škole a Vyšší odborné škola Ledeč nad Sázavou (do roku 2018 s ní kraj nemůže volně disponovat z důvodu blokace státu). V současné době probíhá hledání vhodného prostoru pro dočasné umístění rehabilitační třídy na dobu školního roku 2012/13. dle předběžných odhadů bude potřebné na nezbytné dočasné úpravy vynaložit řádově desítky tis. Kč.
Návrh řešení OŠMS a OM předkládají orgánům kraje návrh na řešení prostorových podmínek a záměr převodu vzdělávací činnosti Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 na město Ledeč nad Sázavou za podmínky vytvoření prostorových předpokladů pro vzdělávání žáků Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 v bývalé školní jídelně v ulici Komenského č. p. 626 v Ledči nad Sázavou. S ohledem na časový nesoulad je rovněž předložen k projednání návrh příslušné smlouvy o budoucí Smlouvě o převzetí vzdělávací činnosti, kterou vykonává příspěvková organizace Základní škola Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 (materiál ZK-04-2012-89, př. 1).
S ohledem harmonogram řešení návrh usnesení dále předpokládá rozhodnutí o zařazení nové akce Základní škola Ledeč nad Sázavou - rekonstrukce budovy Komenského č. p. 626 do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M5 - Investice ve školství. Pro finanční krytí této nově zařazené akce předpokládá odbor majetkový zvýšení rozpočtu kapitoly Nemovitý majetek, příloha M5, o částku 500 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku. Toto finanční krytí je pouze částečné, umožňující pořízení projektové dokumentace. Na základě projektové dokumentace a za předpokladu uzavřené smlouvy o budoucí smlouvě o převzetí vzdělávací činnosti bude možné zahájit výběrové řízení na dodavatele a bude nutné zajistit finanční krytí výdajů v roce 2012. Toto řešení umožňuje realizovat rekonstrukci budovy pro potřeby základní školy s termínem k zahájení školního roku 2013 - 2014.
Předpokládaný termín projednání záměru a smlouvy o smlouvě budoucí zastupitelstvem města je 25. 6. 2012. Záměr byl projednán s ředitelkou městské základní školy a ředitelem krajské základní školy na společném jednání dne 30. 5. 2012.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 30. 5. 2012 je 30 811 tis. Kč.
Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Kraje Vysočina projednal řešení na svém zasedání dne 4. 6. 2012 a usnesením č. 25/06/2012/VVVZ je vzal na vědomí.
Rada kraje usnesením číslo 1097/23/2012/RK ze dne 12. 6. 2012 rozhoduje uzavřít smlouvu o výpůjčce dle materiálu RK-23-2012-14, př. 2; zařadit novou akci Základní škola Ledeč nad Sázavou - rekonstrukce budovy Komenského č. p. 626 do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M5 - Investice ve školství; schvaluje rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M5 - Investice ve školství o částku 500 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 500 tis. Kč; doporučuje zastupitelstvu kraje:
schválit záměr převést vzdělávací činnost Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 na město Ledeč nad Sázavou nejpozději dnem 1. 1. 2014; schválit záměr vytvořit prostorové předpoklady pro vzdělávání žáků Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 v majetku města v bývalé školní jídelně v ulici Komenského č. p. 626 v Ledči nad Sázavou; rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí Smlouvě o převzetí vzdělávací činnosti, kterou vykonává příspěvková organizace Základní škola Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 dle materiálu RK-23-2012-14, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje:
schvaluje
* záměr převést vzdělávací činnost Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 na město Ledeč nad Sázavou nejpozději dnem 1. 1. 2014;
* záměr vytvořit prostorové předpoklady pro vzdělávání žáků Základní školy Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 v majetku města v bývalé školní jídelně v ulici Komenského
č. p. 626 v Ledči nad Sázavou;
rozhoduje
uzavřít smlouvu o budoucí Smlouvě o převzetí vzdělávací činnosti, kterou vykonává příspěvková organizace Základní škola Ledeč nad Sázavou, Habrecká 378 dle materiálu
ZK-04-2012-89, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, odbor majetkový
Termín 15. červenec 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz