Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2012-51

ZK-04-2012-51.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíZK-04-2012-51
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek, návrh na zařazení nových akcí do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví
Zpracoval P. Kolář
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na rozpočtová opatření k zajištění realizace staveb.
Kraj Vysočina hospodaří podle rozpočtu schváleného zastupitelstvem kraje. V případě kapitoly Nemovitý majetek je rozpočtovaná částka, určená na krytí výdajů spojených s realizací konkrétních investičních nebo neinvestičních akcí, rozepsána do příloh rozpočtu označených M1 - M9. Rozpis je proveden dle předpokladů a známých skutečností v době sestavování a schvalování rozpočtu. V průběhu roku je potřebné provádět změny reagující na nové skutečnosti, upřesňování výdajů na konkrétní akce atd.
Příloha rozpočtu M4 - Investice ve zdravotnictví obsahuje výdaje ve výši 112,648 mil. Kč. V současné době se jeví částka ve výši cca 15 mil. Kč jako přerozpočtovaná u těchto akcí:
* Nemocnice Pelhřimov - rekonstrukce dětského oddělení. Na akci byla v závěru roku 2011 zpracována projektová realizační dokumentace. Rozpočet akce však určuje cenu rekonstrukce ve výši cca 22 mil. Kč, což výrazně překročilo očekávání kraje i nemocnice. Na akci je v příloze M4 alokována částka 9 mil. Kč.
* Nemocnice Nové Město na Moravě - emergency. Na akci je alokováno 13,5 mil. Kč, vysoutěžená cena stavebních prací je cca 9 mil. Kč.
* ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Třebíč. Na akci je rovněž finanční rezerva ve výši cca 1,5 mil. Kč.
Příloha dále obsahuje i akci ZZS KV - výjezdové stanoviště Moravské Budějovice. Tato akce byla do rozpočtu zařazena na základě usnesení rady kraje 0525/12/2012/RK v březnu tohoto roku z důvodů zajištění koordinace výstavby v dané lokalitě s Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina. Stejným usnesením bylo schváleno rozpočtové opatření na částečné krytí akce ve výši 2 mil. Kč. Tyto prostředky umožňují zajistit výstavbu pouze části inženýrských sítí, neumožňují však zahájit výstavbu vlastního objektu, což je z hlediska veřejné zakázky a postupů investora logické. Již při předložení materiálu RK-12-2012-14 OM avizoval, že bude potřebné zvýšit finanční krytí stavby. Celkové předpokládané výdaje na stavbu jsou dle zpracované projektové dokumentace ve výši 22,6 mil. Kč.

Příloha rozpočtu M7 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních organizacích obsahuje výdaje ve výši 38,404 mil Kč. Mimo další obsahuje i akci ÚSP Křižanov - rekonstrukce ochozů. Původně plánovaný rozsah akce byl na základě požadavků resortu sociálních věcí podstatně rozšířen (dělení místností na menší pokoje, nové provedení elektroinstalací v 3. nadzemním podlaží a souvisejících stavebních prací) a v současné době jsou výdaje na tuto akci předpokládány ve výši cca 10,5 mil. Kč (v tom je započteno i navýšení ceny z důvodů zvýšení sazby DPH a předpokládané vícepráce). Akce byla zařazena v rozpočtu roku 2011, veřejnou zakázku však napadl jeden z uchazečů a zakázka byla zrušena. Bylo již nereálné plnění v roce 2011 a finanční krytí bylo v roce 2011 z rozpočtu v objemu 7 mil. Kč staženo. V příloze M7 chybí finanční krytí pro letošní rok ve výši cca 1,5 mil. Kč.

Příloha rozpočtu M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství obsahuje výdaje ve výši 125,729 mil. Kč. Mimo další obsahuje i akci Školní statek Humpolec - volné ustájení a odpadové hospodářství. Akce je kryta částkou 600 tis. Kč na zpracování projektové dokumentace. Projektová dokumentace bude dokončena v červnu 2012 a s ohledem na akutní potřebu zajištění ustájení dobytka dle platných předpisů je nutné zajistit finanční krytí na zahájení stavby v letošním roce.

Na zřizovatele se obrátili ředitelé Nemocnice Pelhřimov a nemocnice Třebíč s následujícími problémy.
* Při kontrole Státního ústavu pro kontrolu léčiv byly konstatovány významné nedostatky na oddělení hematologie a transfuziologie v Nemocnici Pelhřimov. Prostory oddělné jsou nevyhovující a nelze je odstranit pouze provozními opatřeními či drobnými opravami a úpravami. Nemocnice se záležitostí zabývala a zajistila návrh řešení ve dvou variantách. Výše nákladů na řešení je odhadována v objemu 50 - 64 mil. Kč dle varianty. Oddělení by bylo schopno v budoucnu zajišťovat výkony pro Nemocnici Jihlava a nahradit tak současného externího dodavatele služeb.
* Nemocnice Třebíč provozuje odloučené pracoviště v budově na ulici Družstevní v Třebíči. Jsou zde oddělení oční včetně ambulancí a léčebny dlouhodobě nemocných. Z provozních a investičních důvodů je vhodné objekt opustit a oddělení přestěhovat do areálu nemocnice - pavilonu UNP. Podle předběžného propočtu jsou náklady na stavební úpravy odhadovány ve výši cca 10 mil. Kč, přičemž akutní výdaje na opravy budovy na ulici Družstevní jsou nemocnicí odhadovány na cca 17,5 mil. Kč. Nemocnice předpokládá provozní úspory po přestěhování ve výši minimálně 2 mil. Kč ročně.
Návrh řešení Odbor majetkový na základě výše uvedených skutečností a po projednání na úrovni hejtmana kraje, náměstka hejtmana pro oblast dopravy a majetku a odboru zdravotnictví navrhuje:
- Rozhodnout o vyřazení akce Nemocnice Pelhřimov - rekonstrukce dětského oddělení v roce 2012 z kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4.
- Použít uvolněné finanční prostředky, alokované v příloze rozpočtu M4 - Investice ve zdravotnictví na jiné akce zařazené v rozpočtu.
- Rozhodnout zařadit novou akci Nemocnice Pelhřimov - rekonstrukce oddělení hematologie a transfuziologie do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví
- Rozhodnout zařadit novou akci Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu UNP do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví
Navrhované použití uvolněných finančních prostředků je vzhledem k výši a potřebných přesunům předpokládáno následovně:
- Bude provedena změna rozpisu rozpočtu přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví spočívající v přesunu částky cca 4 mil. Kč na akci ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Moravské Budějovice.
- Zastupitelstvo kraje schválí rozpočtové opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve snížení přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 8,5 mil. Kč při současném zvýšení přílohy M7 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních organizacích o částku 1,5 mil. Kč a přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 7 mil. Kč.
Tento návrh umožňuje využití finančních prostředků na stavby, jež jsou pro příslušné resorty potřebné a zajistí jejich dokončení (ÚSP Křižanov - rekonstrukce ochozů) a rozestavění (ZZS KV - výjezdové stanoviště Moravské Budějovice a Školní statek Humpolec - volné ustájení a odpadové hospodářství) v letošním roce. Na základě schválených rozpočtových opatření může následně odbor majetkový zahájit další kroky - výběrová řízení a inženýrskou a projektovou přípravu staveb. Finanční krytí výdajů na pořízení projektových prací budou zajištěny prostřednictvím změny rozpisu rozpočtu přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví.
Rada kraje usnesením 1029/22/21012/RK kladně rozhodla ve smyslu výše uvedených návrhů záležitosti ve své pravomoci.
Návrh usnesení předpokládá schválení rozpočtového opatření spočívajícího v přesunu finančních prostředků v rámci kapitoly Nemovitý majetek v celkové výši 8,5 mil. Kč mezi jednotlivými přílohami rozpočtu.
StanoviskaRada kraje usnesením 1029/22/2012/RK
rozhodla
* vyřadit akci Nemocnice Pelhřimov - rekonstrukce dětského oddělení, z kapitoly Nemovitý majetek, z přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví
* zařadit novou akci Nemocnice Pelhřimov - rekonstrukce oddělení hematologie a transfuziologie do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví
* zařadit novou akci Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu UNP do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví
uložila
* odboru majetkovému zajistit inženýrskou přípravu a zahájit zadávací řízení na veřejnou zakázku na stavební práce na akci ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Moravské Budějovice s termínem zahájení v roce 2012
* odboru zdravotnictví, odboru majetkovému, ředitelům Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace a Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace prověřit možnosti řešení prostor pro oddělení hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o. a oddělení očního včetně ambulancí a léčebny dlouhodobě nemocných Nemocnice Třebíč p.o., navrhnout optimální řešení a zpracovat podklady pro zadání projektových prací
doporučila
zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve snížení přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 8,5 mil. Kč při současném zvýšení přílohy M7 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních organizacích o částku 1,5 mil. Kč a přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 7 mil. Kč
Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
rozpočtové opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve snížení přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 8,5 mil. Kč při současném zvýšení přílohy M7 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních organizacích o částku 1,5 mil. Kč a přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 7 mil. Kč.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 30. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz