Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2012-85

ZK-02-2012-85.doc
Číslo materiálu85
Číslo jednacíZK-02-2012-85
NázevImplementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou - předfinancování projektu
Zpracoval M. Ferklová
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší předfinancování projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou , který byl schválen k podpoře z Operačního programu Životní prostředí (OP ŽP).
Dne 31. května 2011 rada kraje na svém zasedání usnesením č. 0883/19/2011/RK schválila projektový záměr Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou .
Cílem projektu je splnit povinnost označit v terénu hranice evropsky významných lokalit, jež byly projednány s ministerstvem životního prostředí a u nichž je k udržení příznivého stavu předmětu ochrany postačující forma základní ochrany . Povinnost označení evropsky významných lokalit vyplývá z ustanovení § 77a odst. 4 písm. l) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění.
Dne 13. června 2011 rada kraje na svém zasedání usnesením č. 1046/21/2011/RK rozhodla předložit žádost o poskytnutí podpory do Operačního programu Životní prostředí.
V červenci roku 2011 předložil odbor životního prostředí žádost o spolufinancování projektu z Operačního programu Životní prostředí. Žádost byla dne 19. 9. 2011 akceptována a v nejbližších dnech se očekává schválení řídícím orgánem k poskytnutí podpory.
Předpokládané náklady projektu, tak jak jsou stanoveny v žádosti o spolufinancování, činí max. 1 780 560,- Kč. Přesná částka vzejde z výsledku výběrového řízení na dodavatele, které v současnosti připravuje Odbor životního prostředí.
Projekt je připraven a v nejbližších dnech se očekává jeho schválení řídícím orgánem na 100 % dotaci uznatelných nákladů, je však třeba zajistit prostředky na předfinancování projektu, aby nedošlo k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu.
Návrh řešení Navrhujeme schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou ve výši max. 1 781 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Operačního programu Životní prostředí.
Realizace prací bude probíhat postupně v letech 2012 až 2015, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto akci bude rozloženo na celé realizační období projektu (avšak nerovnoměrně - podle charakteru dílčích plnění). Bezprostředně po fakturaci jednotlivých dílčích plnění bude odborem životního prostředí vystavena žádost o platbu a přijatá částka bude sloužit k financování dalších výdajů projektu. Po ukončení projektu budou finanční prostředky použité na předfinancování vráceny zpět do Fondu strategických rezerv.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 0441/10/2012/RK ze dne 6. 3. 2012 doporučuje zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou ve výši max. 1 781 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Operačního programu Životní prostředí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou ve výši max. 1 781 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Operačního programu Životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 31. 3. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz