Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2012-84

ZK-02-2012-84.doc  ZK-02-2012-84pr01.pdf  ZK-02-2012-84pr02.pdf  ZK-02-2012-84pr03.doc
Číslo materiálu84
Číslo jednacíZK-02-2012-84
NázevIntegrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV)
Zpracoval P. Bendová
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuIntegrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) navrhuje řešení budoucnosti odpadového hospodářství v Kraji Vysočina, snaží se najít systém, který preferuje využití odpadů před jeho odstraněním, zabezpečuje minimální dopady na životní prostředí a je schopen zajistit plnění politiky odpadového hospodářství a připravované legislativy odpadového hospodářství.
Systém by měl řešit v souladu s platnou legislativou a s ohledem na připravované změny legislativy zejména možnosti předcházení vzniku komunálních odpadů (KO), vytváření integrované a přiměřené sítě zařízení k nakládání s KO, zvýšení materiálového a přímého energetického využívání zbytkového a jinak nevyužitelného KO.
Důvodem zahájení prací na Integrovaném systému nakládání s odpady v Kraji Vysočina je dlouhodobé neplnění ukazatelů Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina (POH KV) městy, městysi a obcemi v kraji.
POH KV je základním koncepčním materiálem v oblasti odpadového hospodářství. Z vyhodnocení POH KV je zřejmé, že dlouhodobě nejsou plněny závazné cíle zejména v oblasti nakládání s komunálními odpady.
Jedná se o cíle:
- zvýšit množství materiálového využívání komunálních odpadů;
- omezit odstraňování odpadů skládkováním;
- snížit množství skládkování kompostovatelných a spalitelných odpadů;
- snížit hmotnostní podíl biologicky rozložitelných komunálních odpadů uložených na skládky.
Za účelem hledání řešení plnění závazných cílů plánu odpadového hospodářství byla zpracována Variantní studie proveditelnosti pro naplnění Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina, kterou Rada Kraje Vysočina usnesením č. 151/05/2009/RK vzala na vědomí a odboru životního prostředí uložila provádět úkony vedoucí k naplňování výsledků variantní studie proveditelnosti.
Počátkem roku 2009 byla ustanovena pracovní skupina, jejímž úkolem byla iniciace činností k naplnění výsledků variantní studie proveditelnosti tak, aby mohl být naplňován POH KV. Pracovní skupina doporučila jako nezbytné začít navázáním otevřené spolupráce mezi zodpovědnými subjekty - původci komunálních odpadů (městy, městysi a obcemi) a Krajem Vysočina v koordinační roli. Cílem spolupráce byla příprava projektu s pracovním názvem Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV). Od podzimu 2009 byly realizovány kroky vedoucí k navázání spolupráce měst a obcí Kraje Vysočina v odpadovém hospodářství a k podpisu Smlouvy o spolupráci s obcemi na přípravě projektu ISNOV (dále jen smlouva o spolupráci ). Účelem smlouvy o spolupráci je úspěšná příprava projektu ISNOV, který spočívá ve vypracování technickoekonomických analýz projektu, přípravě implementace doporučení pro realizaci aktivit a výstupů projektu vzešlých z analýz, environmentální osvětě a práci s veřejností.
Zastupitelstvo kraje projednalo a o uzavření smlouvy o spolupráci rozhodlo usnesením 0556/07/2009/ZK. Během první poloviny roku 2010 rozhodovala o uzavření smlouvy o spolupráci zastupitelstva obcí s rozšířenou působností (ORP). Smlouva o spolupráci byla podepsána na krajském úřadu dne 1. června 2010 a ke spolupráci mohou přistoupit i další obce kraje. Doposud na projektu spolupracuje 61 měst, městysů, obcí a Kraj Vysočina. Následně byl ustanoven řídící výbor, kde zvolení zástupci měst, městysů, obcí a 1 zástupce kraje rozhodují o dalším postupu v projektu ISNOV. Smlouva o spolupráci, složení řídícího výboru k projektu ISNOV a další jsou veřejně přístupné na internetových stránkách kraje http://www.kr-vysocina.cz/isnov.asp (položka aktuality a kontakty).
V říjnu 2010 byla uzavřena smlouva s firmou FITE a.s. na Zpracování dokumentace k projektu Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina . Dokumentace projektu ISNOV je složena z analytické, návrhové a směrné části. Analytická část mapuje stávající stav odpadového hospodářství v kraji. Návrhová část představuje výčet variantních řešení klíčového problému integrovaného systému, jímž je nakládání se směsným komunálním odpadem, včetně výstavby zařízení pro energetické využití odpadu v Kraji Vysočina. Směrná část se zabývá komplexním posouzením integrovaného systému jako celku.
Kompletní zpracovaná dokumentace, možné návrhy řešení, včetně návrhu optimální varianty řešení byly dne 16. 1. 2012 předloženy řídícímu výboru ISNOV a řídící výbor souhlasil se zněním dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytickou, návrhovou, směrnou částí (materiál ZK-02-2012-84, př. 1 a 2, v materiálu
ZK-02-2012-84, př. 3 je uveden abstrakt optimální varianty).
Zároveň bylo v rámci řídícího výboru požádáno, aby města, městyse, obce a kraj, které jsou smluvními stranami projektu, vzaly tuto dokumentaci na vědomí a vyjádřily souhlas s pokračováním prací na projektu ISNOV.
Z analytické části dokumentace ISNOV vyplývá, že silnými stránkami odpadového hospodářství v kraji jsou například standardní úroveň nakládání s komunálními odpady, dobrá úroveň třídění využitelných složek a kvalitní spolupráce kraje s obcemi na přípravě integrovaného systému.
Základem návrhové části je variantní řešení nejvíce problematické složky komunálních odpadů, tj. využití směsného komunálního odpadu a objemného odpadu. Podle ekonomických, legislativních, environmentálních a dalších kritérií bylo v návrhové části posouzeno 7 variant řešení, od vybudování zařízení pro přímé energetické využití přes odvoz odpadu mimo území kraje až po nulovou variantu - konzervaci současného stavu.
Směrná část komplexně řeší:
1. předcházení vzniku komunálních odpadů a odpadů podobných komunálním;
2. maximalizaci třídění komunálních odpadů a odpadů podobných komunálním a jejich další materiálové využití;
3. nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a jejich využití;
4. energetické využití zbytkového směsného komunálního odpadu a odpadu podobného komunálnímu - výstavba zařízení na energetické využití odpadů o kapacitě
150 tis. t/rok v lokalitách Jihlava a Žďár nad Sázavou.
Na webových stránkách kraje byl vytvořen portál ISNOV (http://www.kr-vysocina.cz/isnov.asp), který zajišťuje otevřenou komunikaci s veřejností k celému projektu. V průběhu celého roku 2011 a v roce 2012 bylo zajištěno informování jak odborné, tak laické veřejnosti o celém projektu ISNOV. Veškeré dostupné informace k projektu a kompletní dokumentace je zveřejněna na tomto portále.
Návrh řešení Problematiku nakládání s komunálními odpady v Kraji Vysočina je potřeba řešit, a to ve spolupráci všech měst, městysů, obcí, Kraje Vysočina a firem podnikajících v dané oblasti na vytvoření komplexního integrovaného systému nakládání s odpady. Toto řešení dává záruku dlouhodobě stabilního a udržitelného systému, který zajistí stabilitu cen, plateb i materiálových toků všem svým uživatelům.
Řešení nakládání s komunálními odpady vedoucí k plnění cílů POH je povinností původců komunálních odpadů v kraji (měst, městysů a obcí) a kraj může plnit roli poradní, koordinační apod.
Výstavba zařízení pro energetické využití odpadů je pro Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina klíčová a je nepochybné, že realizace vybrané varianty přinese jeho dlouhodobou stabilitu a také environmentálně, legislativně, ekonomicky i sociálně únosnou alternativu současného způsobu nakládání se směsným komunálním odpadem. Proto je pro úspěšné fungování celého ISNOV důležité nastartovat další opatření a kroky vedoucí právě k realizaci tohoto projektu a je důležité ve všech částech projektu pokračovat.
Dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část je uvedena v materiálu ZK-02-2012-84, př. 1 a 2. Rada Kraje Vysočina navrhuje Zastupitelstvu Kraje Vysočina vzít dokumentaci uvedenou v materiálu ZK-02-2012-84, př. 1 a 2 na vědomí a vyjádřit souhlas s pokračováním prací na projektu ISNOV dle Dokumentace ISNOV.
Pokračováním prací na projektu ISNOV bude zejména:
1. Environmentální osvěta a práce s širokou laickou i odbornou veřejností - informační kampaň zaměřená na předcházení vzniku odpadů, třídění využitelných složek odpadů, včetně biologicky rozložitelných a jejich materiálové využití a energetické využití odpadů. Poskytování informací a podkladů představitelům samospráv měst, městysů a obcí, představitelům samosprávy kraje tak, aby měli dostatek informací pro rozhodování v samostatné působnosti apod. Ve smlouvě o spolupráci obsaženo v čl. IV písm. d) - komunikační kampaň.
2. Specifikace (popřípadě zřízení nové) právnické osoby, která bude řešitelem, investorem a provozovatelem zařízení na energetické využití odpadů, případně celého integrovaného systému nebo jeho chybějících částí (dále též subjekt ISNOV ). Potřeba řešit uvedený problém vyplývá z dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina - Směrná část, kapitola 6.5 Doporučení dalšího postupu. Ve smlouvě o spolupráci obsaženo v čl. IV písm. c) - implementace doporučení pro realizaci aktivit projektu.
3. Dokumenty potřebné k realizaci, jako například studie proveditelnosti, posouzení vlivů na životní prostředí (EIA), zpracování žádosti o podporu do operačního programu atd. Tyto dokumenty jsou předmětem smlouvy o spolupráci již jen částečně a půjde je přesněji specifikovat a zpracovat až bude vyřešena organizační stránka dalšího postupu (specifikovaný/zřízený subjekt ISNOV dle předchozího bodu). Některé dokumenty lze zadat ke zpracování již nyní (např. podklady pro podrobné hodnocení lokalit vhodných pro umístění jednotlivých nových zařízení, průzkum veřejného mínění apod.). Většinou pak bude vhodnější, pokud další dokumenty potřebné k realizaci bude řešit již samostatný subjekt ISNOV.
StanoviskaStanovisko OddPŽKÚ:
OddPŽKÚ nemá k návrhu řešení a návrhu usnesení připomínky.

Stanovisko ORR:
ORR nemá připomínky k návrhu usnesení.

Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina:
Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina usnesením č. 001/01/2012/Kzžp
bere na vědomí
dokumentaci Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část a
doporučuje
radě kraje
- uložit radnímu pro oblast životního prostředí a odboru životního prostředí provádět úkony vedoucí k naplnění smlouvy o spolupráci, k implementaci doporučení pro realizaci aktivit projektu a k realizaci projektu ISNOV dle Dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část,
- doporučit zastupitelstvu kraje vzít Dokumentaci Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část na vědomí a vyjádřit souhlas s pokračováním prací na projektu ISNOV dle Dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část.

Rada Kraje Vysočina:
Rada Kraje Vysočina usnesením č. 0379/09/2012/RK
bere na vědomí
dokumentaci Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část dle materiálu RK-08-2012-84, př. 1 a 2,
ukládá
radnímu pro oblast životního prostředí a odboru životního prostředí provádět úkony vedoucí k naplnění smlouvy o spolupráci, k implementaci doporučení pro realizaci aktivit projektu
a k realizaci projektu dle dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část uvedené v materiálu
RK-08-2012-84, př. 1 a př. 2,
doporučuje
zastupitelstvu kraje
- vzít na vědomí dokumentaci Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část dle materiálu RK-08-2012-84, př. 1 a 2 a
- vyjádřit souhlas s pokračováním prací na projektu dle dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část uvedené v materiálu RK-08-2012-84, př. 1 a 2.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
dokumentaci Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část dle materiálů ZK-02-2012-84, př. 1 a ZK-02-2012-84, př. 2;
souhlasí
s pokračováním prací na projektu dle dokumentace Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) - analytická, návrhová a směrná část uvedené v materiálech
ZK-02-2012-84, př. 1 a ZK-02-2012-84, př. 2.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz