Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2012-47

ZK-02-2012-47.doc  ZK-02-2012-47pr01.doc  ZK-02-2012-47pr02.doc  ZK-02-2012-47pr03.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíZK-02-2012-47
NázevZapojení Kraje Vysočina do neziskového sdružení Evropských regionálních a lokálních zdravotnických institucí (European Regional and Local Health Authorities, EUREGHA, ASBL)
Zpracoval M. Richtová Tomšů
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuVe státech Evropské unie (EU) se o zdravotnické politice rozhoduje zejména na národních úrovních, i přesto regionální a místní orgány hrají klíčovou roli v poskytování zdravotních služeb. Nejinak je tomu také v České republice. Kraj Vysočina v současné době provozuje pět krajských nemocnic, jednu záchrannou zdravotnickou službu, jedno dětské centrum a jeden dětský domov, ve kterých zaměstnává cca 5150 zaměstnanců.
Politika EU v oblasti zdravotnictví se zaměřuje především na posilování spolupráce a koordinace členských států v této oblasti, podporu vzájemné výměny informací a znalostí a pomoc při vytváření vnitrostátních právních předpisů. Snaží se posilovat epidemiologický dohled nad infekčními nemocemi, usiluje o zajištění bezpečnosti pacientů, kvality zdravotní péče, usnadnění přeshraniční zdravotní péče a mobility zdravotníků a pacientů.
V této souvislosti vznikla v roce 2006 Bruselu organizace Evropských regionálních a lokálních zdravotnických institucí (European Regional and Local Health Authorities, EUREGHA, ASBL), která je od 1. ledna 2012 neziskovým sdružením. Sdružení EUREGHA, ASBL tvoří regiony a místní úřady, příp. místní a regionální zdravotnické a nemocniční organizace, jejichž cílem je usilovat o vzájemnou spolupráci regionů v oblasti zdravotní péče, upozorňovat instituce Evropské unie na specifické výzvy, kterým regiony čelí a v neposlední řadě ovlivňovat tvorbu evropské politiky v této oblasti.
Sdružení EUREGHA, ASBL se dále zaměřuje na výměnu zkušeností a osvědčených postupů mezi regiony, pořádání konferencí a seminářů, hledání projektových partnerů a projektovou spolupráci mezi členy, organizování studijních pobytů v ostatních regionech, apod.
Fixní členský poplatek pro plnohodnotného člena sdružení EUREGHA, ASBL činí 5000 Euro ročně. Plnohodnotný člen je zastoupen na jednání valné hromady a má právo rozhodovat a hlasovat. Stanovy sdružení EUREGHA, ASBL jsou uvedeny v materiálu ZK-02-2012-47, př. 1. Přihlašovací formulář je součástí materiálu ZK-02-2012-47, př. 2.
Návrh řešení Na základě dopisu ze dne 2. prosince 2011 byl Kraj Vysočina přizván předsedkyní sdružení EUREGHA, ASBL pro rok 2011 a zástupkyní Dolního Rakouska v Bruselu paní Ilse Penders-Stadlmann ke členství v sdružení EUREGHA, ASBL. Zvací dopis je součástí materiálu
ZK-02-2012-47, př. 3. Odbor zdravotnictví uvedenou nabídku projednal a radě kraje doporučuje podpořit vstup Kraje Vysočina jako plnohodnotného člena do sdružení EUREGHA, ASBL počínaje rokem 2012 a počínaje rokem 2012 uhradit každoročně členský příspěvek 5000 Euro.
StanoviskaRada kraje na zasedání dne 6. 3. 2012 usnesením č. 0430/10/2012/RK zastupitelstvu kraje doporučila:
* vzít na vědomí informaci o přizvání Kraje Vysočina ke členství v neziskovém sdružení European Regional and Local Health Authorities ;
* rozhodnout o podání přihlášky k účasti Kraje Vysočina jako plnohodnotného člena v neziskovém sdružení European Regional and Local Health Authorities s tím, že ke vzniku členství dojde dnem rozhodnutí Valné hromady neziskového sdružení European Regional and Local Health Authorities o přijetí Kraje Vysočina za plnoprávného člena, resp. dnem kdy bude udělen souhlas Ministerstva vnitra ČR s členstvím Kraje Vysočina v neziskovém sdružení European Regional and Local Health Authorities , pokud k udělení souhlasu dojde později než k rozhodnutí Valné hromady neziskového sdružení European Regional and Local Health Authorities o přijetí Kraje Vysočina za plnoprávného člena; a
* prohlásit skutečnosti uvedené v přihlášce ke členství;
* uložit hejtmanovi Kraje Vysočina účastnit se, v případě vzniku členství, jednání Valné hromady neziskového sdružení European Regional and Local Health Authorities
a uložila Krajskému úřadu Kraje Vysočina odboru sekretariátu hejtmana požádat Ministerstvo vnitra ČR o udělení souhlasu s členstvím Kraje Vysočina v neziskovém sdružení European Regional and Local Health Authorities dle § 28 odst. 4 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o přizvání Kraje Vysočina ke členství v neziskovém sdružení European Regional and Local Health Authorities dle materiálu ZK-02-2012-47;
rozhoduje
podat přihlášku k účasti Kraje Vysočina jako plnohodnotného člena v neziskovém sdružení European Regional and Local Health Authorities s tím, že ke vzniku členství dojde dnem rozhodnutí Valné hromady neziskového sdružení European Regional and Local Health Authorities o přijetí Kraje Vysočina za plnoprávného člena, resp. dnem kdy bude udělen souhlas Ministerstva vnitra ČR s členstvím Kraje Vysočina v neziskovém sdružení European Regional and Local Health Authorities , pokud k udělení souhlasu dojde později než k rozhodnutí Valné hromady neziskového sdružení European Regional and Local Health Authorities o přijetí Kraje Vysočina za plnoprávného člena;
prohlašuje
skutečnosti uvedené v přihlášce ke členství dle materiálu ZK-02-2012-47, př. 2;
ukládá
hejtmanovi Kraje Vysočina účastnit se, v případě vzniku členství, jednání valné hromady neziskového sdružení European Regional and Local Health Authorities .
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 30. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz