Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2005-59

ZK-03-2005-59.doc  ZK-03-2005-59pr1.tif
Číslo materiálu59
Číslo jednacíZK-03-2005-59
NázevPoskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko na investiční opatření na vodohospodářské infrastruktuře (čerpací stanice surové vody a první separační stupeň na úpravně vody Mostiště) v souvislosti s mimořádnou man
Zpracoval P. Bureš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problému

Dne 18.03.2005 byla kraji Vysočina doručena žádost Svazu vodovodů a kanalizací (SVAK) Žďársko o mimořádné poskytnutí dotace na investiční opatření na vodohospodářské infrastruktuře ve výši minimálně 5 000 000,- Kč v souvislosti s mimořádnou manipulací na vodním díle Mostiště, která spočívá ve výrazném snížení hladiny zásobního prostoru v nádrži na kótu 464 m.n.m, výhledově na kótu 467 m.n.m. Mimořádná manipulace je způsobena zjištěným porušením jílového těsnění hráze a jeho opravou, která se připravuje k realizaci v létě letošního roku. Tato žádost byla doplněna a upřesněna podáním ze dne 13.04.2005 a 25.04.2005 včetně přiložení prohlášení o dofinancování zbylých nákladů SVAK Žďársko a Vodovody a kanalizace, svazku obcí se sídlem v Třebíči (viz příloha č. 1 tohoto materiálu).
Žádost je odůvodněna následujícími skutečnostmi:
- Na objektu pro odběr surové vody se nachází dvě odběrná místa. Horní vodárenský odběr pro úpravnu vody (ÚV) Mostiště, který je na kótě 464,85 m.n.m., je nad hladinou současného nadržení v nádrži. Odběr surové vody je tedy realizován dolním odběrem, kterým je zabezpečeno pouze 95 % potřebného množství odebrané vody.
- Mimořádnou manipulací se zhoršila kvalita surové vody do takové míry, kdy už není možné stávající technologií na úpravně vody Mostiště zajistit kvalitu pitné vody podle stávajících právních předpisů. Zejména je překročena mezní hodnota v ukazateli amonné ionty v pitné vodě, k čemuž orgán ochrany veřejného zdraví udělil výjimku k užití této vody jako pitné na časově omezenou dobu do 30.04.2005.
- SVAK Žďársko si nechal zpracovat tzv. "Krizový audit pro úpravnu vody Mostiště po snížení hladiny ve vodárenské nádrži Mostiště". V jeho závěrech je navrženo technické opatření na úpravně vody Mostiště. Prioritně se jedná o realizaci prvního separačního stupně (flotace). Dále je pro 100 % zabezpečení odběru surové vody navržena realizace čerpací stanice přímo z vodního toku pod vodárenskou nádrží Mostiště.
Z ÚV Mostiště je zásobeno cca 75 000 obyvatel v okresech Žďár nad Sázavou a Třebíč, různé výrobní a zemědělské subjekty, nemocnice, aj.
Na základě těchto skutečností SVAK Žďársko zpracoval ekonomicko-technickou analýzu nákladů, které jsou potřeba k realizaci investičních opatření tak, aby bylo zabezpečeno plynulé zásobování pitnou vodou pro danou oblast.
Výčet nutných investičních opatření podle SVAK Žďársko:
1. ÚV Mostiště - havarijní zásobení pitnou vodou. Jedná se o zřízení čerpací stanice surové vody z vodního toku pod nádrží ke 100 % zabezpečení odběru surové vody, součástí opatření je dávkování chemikálií a instalace dechlorovacího zařízení na vodojemech Cyrilov, Vídeň a ÚV Mostiště:
cca 6 700 000,- Kč
realizace do 30.08.2005
2. Doplnění technologie na ÚV Mostiště o první separační stupeň (flotace) z důvodu zhoršení kvality surové vody v nádrži:
cca 21 300 000 ,- Kč
realizace do 30.07.2005

Celková výše investičních nákladů tedy podle SVAK Žďársko, který je plátcem DPH, činí 28 000 000,- Kč. Tyto náklady jsou jen předběžné podle projektové dokumentace pro stavební povolení, skutečné náklady vzejdou teprve z výběrového řízení.
SVAK Žďársko také požádal Ministerstvo financí ČR o dotaci na doplnění technologie na ÚV Mostiště. Výše této dotace může dosáhnout cca 50 % předpokládaných investičních nákladů na toto investiční opatření.

Návrh řešení

SVAK Žďársko je vlastníkem části stavby ÚV Mostiště ve výši 7/13, zbylou část 6/13 vlastní Vodovody a kanalizace, svazek obcí se sídlem v Třebíči, přičemž správou tohoto majetku je pověřen SVAK Žďársko. Provozovatelem ÚV Mostiště je na základě smlouvy se SVAK Žďársko VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., Brno, divize Žďár nad Sázavou. Vlastnictví vodní hráze Mostiště je přeneseno na správce vodního toku Oslava Povodí Moravy, s.p., Brno.
Podle § 88 odst. 15 zákona č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů je příjmem rozpočtu kraje část poplatků za odběr podzemní vody ve výši 50 %. Poplatky mohou být použity pouze na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury a na zřízení a doplňování zvláštního účtu podle § 42 vodního zákona. Poplatky jsou shromažďovány v rámci schváleného rozpočtu kraje v kapitole Zemědělství na zvláštním účtu. Příjem kraje v této oblasti za rok 2004 nebyl ještě celý vyčerpán.
Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství doporučuje poskytnutí dotace ze zůstatku zvláštního účtu kraje Vysočina roku 2004 Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko na investiční opatření na vodohospodářské infrastruktuře v souvislosti s mimořádnou manipulací na vodním díle Mostiště ve výši 50 % skutečně vynaložených vlastních finančních prostředků investorem na obě investiční opatření (čerpací stanice surové vody a první separační stupeň na úpravně vody Mostiště), maximálně však 5 000 000,- Kč. O poskytnutí dotace bude sepsána smlouva mezi poskytovatelem (kraj Vysočina) a příjemcem (SVAK Žďársko), ve které budou uvedeny veškeré podmínky, mj. poskytnutí dotace až po dokončení realizace obou investičních opatření.

Stanoviska

Návrh byl konzultován s dotčenými odbory krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.

Odbor sekretariátu hejtmana - oddělení pro řešení mimořádných situací:
Bez připomínek.
Odbor ekonomický:
K poskytnutí dotace nemá připomínky s tím, že navrhuje zdrojové krytí této dotace z poplatků za odběr podzemní vody v roce 2004, které jsou deponovány na zvláštním účtu kraje Vysočina, jehož aktuální zůstatek činí 13 218 000,- Kč.

Usnesením 0573/16/2005/RK ze dne 3. 5. 2005 rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit poskytnutí dotace na ze zůstatku zvláštního účtu kraje Vysočina roku 2004 Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko na investiční opatření na vodohospodářské infrastruktuře v souvislosti s mimořádnou manipulací na vodním díle Mostiště ve výši 50 % skutečně vynaložených vlastních finančních prostředků investorem na obě investiční opatření (čerpací stanice surové vody a první separační stupeň na úpravně vody Mostiště), maximálně však 5 000 000,- Kč. Dotace bude poskytnuta až po dokončení realizace obou investičních opatření.

Návrh usnesení

Zastupitelstvo kraje
schvaluje
poskytnutí dotace ze zůstatku zvláštního účtu kraje Vysočina roku 2004 Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko na investiční opatření na vodohospodářské infrastruktuře v souvislosti s mimořádnou manipulací na vodním díle Mostiště ve výši 50 % skutečně vynaložených vlastních finančních prostředků investorem na obě investiční opatření (čerpací stanice surové vody a první separační stupeň na úpravně vody Mostiště), maximálně však 5 000 000,- Kč. Dotace bude poskytnuta až po dokončení realizace obou investičních opatření.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 17. 5. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz