Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2011-74

ZK-06-2011-74.doc  ZK-06-2011-74pr01.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíZK-06-2011-74
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na zpracování předprojektové dokumentace obnovy kulturních památek na území Kraje Vysočina
Zpracoval J. Panáčková
Předkládá T. Škaryd
Počet příloh
Popis problémuV letech 2007 - 2009 byl v rámci Fondu Vysočiny každoročně vyhlašován grantový program Diagnóza památek v rámci Opatření Programu rozvoje kraje 2.5.1. Ochrana a zachování kulturního dědictví, obnova kulturních památek v regionu zaměřený zejména na průzkum kulturněhistorických hodnot a identifikaci poškození a závad konstrukcí movitých i nemovitých kulturních památek v rámci přípravy žádostí o dotace na následnou obnovu památek z prostředků EU, státu, kraje, či dalších dotačních titulů. Během těchto tří let bylo podáno 99 žádostí s celkovou požadovanou výší podpory cca 2 200 tis. Kč.
OKPPCR navrhuje nové Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na zpracování předprojektové dokumentace obnovy kulturních památek na území Kraje Vysočina, tj. zejména na statické posudky, restaurátorské, stavebně historické, stratigrafické, mykologické a další nezbytné průzkumy, archeologické výzkumy, atd., které by zajišťovaly hospodárnost, efektivitu a účelnost následně investovaných finančních prostředků na zpracování řádné projektové dokumentace a zejména následné vlastní obnovy kulturních památek.
Tyto Zásady by se měly stát vhodnější náhradou výše uvedeného grantového programu a vedle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek dalším stabilním pilířem naplňování cíle opatření Programu rozvoje kraje, Zachování a ochrany kulturního dědictví Kraje Vysočina.
Návrh řešení OKPPCR navrhuje zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na zpracování předprojektové dokumentace obnovy kulturních památek na území Kraje Vysočina viz materiál ZK-06-2011-74, př. 1.
StanoviskaUsnesení 11/07/2011/LV
Legislativní výbor Zastupitelstva Kraje Vysočina usnesením č. 11/07/2011/LV projednal a doporučuje ke schválení Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na zpracování předprojektové dokumentace obnovy kulturních památek na území Kraje Vysočina (Opatření Programu rozvoje kraje 2.5.1. Ochrana a zachování kulturní dědictví, obnova kulturních památek v regionu).
Rada Kraje Vysočina materiál projednala na svém zasedání dne 27. 9. 2011 a usnesením č. 1534/31/2011/RK jej doporučila zastupitelstvu kraje ke schválení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na zpracování předprojektové dokumentace obnovy kulturních památek na území Kraje Vysočina dle materiálu
ZK-06-2011-74, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz