Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2011-47

ZK-04-2011-47.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíZK-04-2011-47
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek - krytí akce VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou - víceúčelový sál
Zpracoval S. Fejt, P. Kolář
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek k zajištění finančního krytí nově zařazené akce do rozpočtu kraje.
V prosinci roku 2010 se Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou, Studentská 1 obrátila na krajský úřad se žádostí o realizaci koncepčního záměru - vybudování posluchárny v prostoru bývalé kotelny. Na realizaci posluchárny škola vytvořila finanční zdroje na částečnou úhradu nákladů ze svého investičního fondu a v žádosti navrhuje vícezdrojový způsob zajištění finančního krytí. Žádost byla projednávána na úrovni OŠMS a náměstků hejtmana kraje.
Odbor majetkový prověřil projektovou studií možnost využití bývalé předávací stanice ÚT na víceúčelový sál pro Vyšší odbornou a Střední průmyslovou školu.
Rada kraje usnesením 0918/19/2011/RK rozhodla m. j. zařadit novou akci VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou - víceúčelový sál do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství s doporučením zastupitelstvu kraje ke schválení rozpočtového opatření k zajištění finančního krytí.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje v souladu s unesením rady kraje v roce 2011 zpracovat projektovou dokumentaci a akci realizovat. Zdůvodnění potřeby vybudování víceúčelového sálu vychází z požadavků školy a je obsaženo ve stanoviscích. Předpokládané náklady akce jsou studií stanoveny na cca 3 900 tis. Kč včetně DPH. Škola vytvořila ve svém investičním fondu finanční prostředky ve výši 1 500 tis. Kč na částečnou úhradu nákladů. OM navrhl a rada kraje nařídila škole mimořádný odvod finančních prostředků z investičního fondu školy v této výši. Dokrytí předpokládaných výdajů je navrhováno zajistit z rozpočtu kraje Vysočina z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ve výši 2 400 tis. Kč.
Návrh usnesení předpokládá schválit rozpočtové opatření k dokrytí výdajů na zřízení víceúčelového sálu.
StanoviskaRada kraje usnesením 0918/19/2011/RK
rozhodla
zařadit nové akce ,,VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou - rekonstrukce střešní konstrukce a VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou - víceúčelový sál do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství;
uložila
odvod z investičního fondu do rozpočtu kraje Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole, Žďár nad Sázavou, Studentská 1 ve výši 1 500 tis. Kč dle materiálu RK-19-2011-12;
schválila
* zvýšení závazného ukazatele Odvod z investičního fondu o částku 1 500 tis. Kč u Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy, Žďár nad Sázavou, Studentská 1 IČO 48895598 dle materiálu RK-19-2011-12;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmů (§ 3122 Střední odborné školy, položka 2122 Odvody příspěvkových organizací) a výdajů (kapitola Nemovitý majetek, příloha M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství) rozpočtu kraje o částku 1 500 tis. Kč dle materiálu RK-19-2011-12;
doporučila
zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 -Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 2 400 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o 2 400 tis.Kč na realizaci akcí zařazených do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1.

Odbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva je 112 189 tis. Kč.
Odbor školství mládeže a sportu: OŠMS souhlasí se zařazením akce ,,VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou - rekonstrukce střešní konstrukce do rozpočtu kraje Vysočina a s její realizací. OŠMS předpokládá, že budova bude pro potřeby středoškolského vzdělávání dlouhodobě využívána i přes probíhající demografický pokles. Vybudování víceúčelového sálu je pro školu do budoucna přínosné a podpoří rozvoj vzdělávacích aktivit nabízených školou, vzhledem k současné ekonomické situaci však není toto řešení nezbytné. S využitím finančních prostředků školy v případě realizace akce souhlasíme.
VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou: Na VOŠ ve Žďáře nad Sázavou se studenti vzdělávají ve třech akreditovaných oborech denního studia, Automatizace a informatika , Ekonomika strojírenství a Informační technologie ve strojírenství . V posledních letech zájem o studium na VOŠ roste. Ukazuje se, že je to velmi efektivní systém terciárního vzdělávání s úzkými profesními vazbami. Podle informací MŠMT dojde k užšímu propojení VOŠ s vysokými školami a tím výrazně vyšší podpoře této formy vzdělávání. Absolventi VOŠ získají 120 kreditů a s tímto bonusem budou moci dokončit bakalářské studium na všech vysokých školách během jednoho roku. Vše bude zakotveno v zákoně o vysokých školách.
Tuto transformaci VOŠ chceme podpořit projektem z ESF vyhlášeného MŠMT ČR (žádost zaslána dne 24.5.2011 na MŠMT ČR) pod názvem Transformace vzdělávacích programů na modulární systém s kreditním hodnocením
VOŠ a SPŠ ve Žďáře nad Sázavou také zajišťuje ve spolupráci s VUT Brno kombinované bakalářské studium v oboru Strojírenská technologie .
Pro zajištění výuky nejenom na VOŠ a bakalářském studiu, ale i na střední škole je velmi důležitá přednášková místnost pro větší počet studentů. Kvalitní vyučovací proces hlavně v přednáškové části nelze provádět v klasických třídách s omezeným počtem míst. Tento přednáškový sál by také ušetřil poměrně značné prostředky díky kapacitě kolem 80 studentů a spojením stávající menších výukových skupin.
Podpora VOŠ ve Žďáře nad Sázavou je součástí programu dlouhodobého rozvoje města.
O využití tohoto víceúčelového sálu projevily zájem i některé další organizace kraje Vysočina jako např. Vysočina Education, Gymnázium Žďár nad Sázavou a další střední školy ve Žďáře nad Sázavou.
Finanční spoluúčast ve výši 1,5 mil. Kč bude zahrnuta do navýšení ročního odvodu roku 2011 z investičního fondu (480 000 + 1 500 000 = 1 980 000 Kč) v odvodovém režimu stanoveném krajem Vysočina.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 -Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 2 400 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o 2 400 tis. Kč na realizaci akcí zařazených do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor školství, mládeže a sportu, odbor ekonomický
Termín 30. 6. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz