Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2011-67

ZK-03-2011-67.doc  ZK-03-2011-67pr01.doc  ZK-03-2011-67pr02.doc
Číslo materiálu67
Číslo jednacíZK-03-2011-67
NázevTransformace Ústavu sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz, příspěvkové organizace, realizace záměru transformace rozdělením na projekty I., II., III. a IV. schválení jejich předfinancování
Zpracoval7 Transformace Ústavu sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz, příspěvkové organizace, realizace záměru transformace rozdělením na projekty I., II., III. a IV. schválení jejich předfinancování pro: jednání zastupitelstva kraje č. 3/2011 dne 10. 5.
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina se zapojil do projektu transformace vybraných sociálních služeb s cílem umožnit integraci klientů do společnosti a přispět ke změně v kvalitě jejich života. V rámci realizace Individuálního projektu odboru sociálních služeb a sociálního začleňování MPSV Podpora transformace sociálních služeb je počítáno také s transformací Ústavu sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz, příspěvkové organizace.
Rada kraje schválila záměr transformace Ústavu sociální péče pro mentálně postižené (ÚSPM) Těchobuz, příspěvkové organizace, usnesením 0448/10/2011/RK a uložila odboru sociálních věcí a majetkovému odboru zajistit přípravu záměru transformace k realizaci a k financování z Integrovaného operačního programu.
Transformace ÚSPM Těchobuz proběhne celkem ve čtyřech částech, bude realizována výstavbou objektů nových domácností uživatelů, výstavbou (nebo rekonstrukcí) zázemí pro sociální služby a pro denní aktivity uživatelů. Realizací projektu dojde k úplnému opuštění původního areálu ÚSPM Těchobuz. O rozdělení projektu transformace ÚSPM Těchobuz na celkem čtyři části bylo rozhodnuto po poradě s pracovníky MPSV a Národním centrem podpory transformace sociálních služeb (dále jen NC) z důvodu velké finanční náročnosti a limitu výdajů Integrovaného operačního programu na jeden projekt. V současné době jsou připravovány podklady pro podání projektové žádosti o investiční podporu k projektu s názvem Transformace ÚSMPT I. , díky němuž bude transformována první část zařízení. Tato část se bude týkat celkem 22 uživatelů současného ÚSPM Těchobuz. Celkově tedy bude zahájen projekt Transformace ÚSPM Těchobuz I., který zahrnuje výstavbu 4 nových objektů pro osoby s nízkou a střední mírou podpory a následně projekty Transformace ÚSPM Těchobuz II., III. a IV. zahrnující vybudování objektů pro zbývající uživatele, rekonstrukci objektu pro zázemí sociálních služeb a vybudování nebo rekonstrukci objektů pro denní aktivity uživatelů.
Předpokládaný termín podání projektu Transformace ÚSPMT I. je plánován na období podzim až zima 2011 (samotné podání jednotlivých projektů bude v radě řešeno samostatným materiálem), předpokládaný termín podání projektů Transformace ÚSPM Těchobuz II., III. a IV. je jaro až léto 2012. V rámci 1. etapy všech projektů (I., II., III. a IV.) vyvstanou náklady na stavební záměr, investiční záměr, geodetické zaměření pozemků, energetický audit, geologický průzkum, nákup nemovitostí, projekt pro stavební povolení, realizační projektovou dokumentaci, znalecké posudky, ..... vše dle požadavků IOP a dále personální náklady na finančního a projektového manažera, který bude zajišťovat všechny potřebné činnosti pro projekt. Část nákladů je uznatelnými již před podáním žádosti (studie vhodnosti vybraných lokalit k transformaci, náklady na stavební a investiční záměr, geologický průzkum, znalecké posudky, nově se připravuje i nákup nemovitostí atd.), ostatní po jeho podání. Ovšem tyto náklady je třeba předfinancovat do ukončení 1. etapy, kdy dojde na základě žádosti o platbu k proplacení nákladů za 1. etapu projektu z prostředků Integrovaného operačního programu. 1. etapy projektů budou zahájeny datem podání žádosti do IOP a jejich ukončení je předpokládáno cca 9 měsíců po podání žádosti o poskytnutí dotace (dle administrativní náročnosti projektu). Předpokládaný termín proplacení nákladů z IOP je odhadován na konec roku 2012 s ohledem na administrativní proces posuzování monitorovacích zpráv a žádostí o platbu.
Návrh řešení Rada kraje doporučuje zastupitelstvu vzít na vědomí informaci o projektech Transformace ÚSPM Těchobuz I., Transformace ÚSP Těchobuz II., Transformace ÚSPM Těchobuz III. A Transformace ÚSPM Těchobuz IV. dle materiálu ZK-03-2011-67, př. 2 a schválit poskytnutí zálohy pro účely financování prvních etap projektů Transformace ÚSP Těchobuz I., II., III. a IV. na úhradu nákladů podle materiálu ZK-03-2011-67, př. 1 ve výši
21 837 470,- Kč. Tímto způsobem bude zajištěno předfinancování nákladů prvních etap projektů a je možné, že bude nutné také předfinancování při realizaci dalších etap (především mzdové náklady), což bude řešeno vždy samostatným materiálem.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 0703/15/2011/RK doporučila zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informaci o projektech Transformace ÚSPM Těchobuz I., Transformace ÚSP Těchobuz II., Transformace ÚSPM Těchobuz III. a Transformace ÚSPM Těchobuz IV. a schválit poskytnutí zálohy pro účely financování prvních etap projektů Transformace ÚSP Těchobuz I., II., III. a IV. na úhradu nákladů ve výši 21 837 470,- Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
zřízení zvláštního účtu projektu Transformace ÚSPM Těchobuz a převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu v celkové hodnotě max. 21 837 470,- Kč na přípravu a částečnou realizaci všech projektů dle materiálu ZK-03-2011-67, př. 1. Finance budou uvolňovány v průběhu prvních etap postupně dle aktuální potřeby projektů. Dále bere na vědomí informace o projektech Transformace ÚSPM Těchobuz I., Transformace ÚSP Těchobuz II., Transformace ÚSPM Těchobuz III. a Transformace ÚSPM Těchobuz IV. dle materiálu ZK-03-2011-67, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 30. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz