Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2011-11

ZK-02-2011-11.doc  ZK-02-2011-11pr01.doc  ZK-02-2011-11pr02.pdf
Číslo materiálu11
Číslo jednacíZK-02-2011-11
NázevNávrh na schválení záměru realizace plánovaného projektu pořízení zdravotnických prostředků v rámci 8. výzvy IOP - IKTOVÁ CENTRA
Zpracoval L. Kettner
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo zdravotnictví České republiky vyhlásilo dne 17. 1. 2011 8. výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu (IOP) dle materiálu ZK-02-2011-11, př. 1. Program je zaměřen na podporu národních, systémových projektů a tento aspekt se promítá i do oblasti intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví. Podporovanou aktivitou je řízená modernizace a obnova přístrojového vybavení (zdravotnických prostředků) národních sítí zdravotnických zařízení včetně technického zázemí.
Proces definování národních sítí a zařazování jednotlivých specializovaných pracovišť je dán platnou legislativou ČR v rámci výběrových procesů, a to především v návaznosti na zákon č. 20/1966 Sb., zákon č. 48/1997 Sb., jejich prováděcích předpisů a dalších.

Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace je zařazena ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví České republiky, částka č. 8 z 1. 7. 2010 do seznamu zdravotnických zařízení zařazených do příslušného stupně cerebrovaskulární péče (Iktové centrum) a je tedy oprávněným žadatelem o poskytnutí finančních prostředků v rámci 8. výzvy IOP.
Ukončení příjmu žádostí je stanoveno na 16. 3. 2011, do této doby musí nemocnice (v případě zájmu) připravit relevantní projekt.
V případě organizací zřízených / založených kraji bude nutné spolufinancování dle následující tabulky:

Příjemce
ERDF
Národní veřejné zdroje
Soukromé zdroje



SR
Ostatní národní veřejné zdroje
Prostředky z rozpočtu krajů
Prostředky z rozpočtu obcí

PO MO
85%
15%
-
-

-
PO MZ ČR
85%
-
15%
-

-
Organizace zřízené / založené kraji
85 %
-
-
15%

-
Organizace zřízené / založené obcemi
85 %
-
-
-
15%
-
Právnické osoby
72,25 %
12,75%
-
-
-
15%

85%
-
15%
-
[nj1]
Maximální přípustná výše celkových výdajů je v případě Iktového centra 25 mil. Kč.

Příjemce dotace musí zahájit fyzickou realizaci projektu nejpozději do 12 měsíců od schválení Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Datum ukončení realizace projektu nesmí přesáhnout datum 30. 6. 2015.
Návrh řešení Žadatelem o podporu z IOP bude tedy nemocnice, která musí doložit souhlas zřizovatele s realizací plánované akce, doložit doklad o zajištění finančního krytí a čestné prohlášení o spolufinancování v požadované výši - jde o závazek profinancovat příslušný projekt.

Nemocnice nyní připravuje projekt na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Iktového centra podle seznamu přístrojové techniky, která je součástí výzvy. Jde celkem o přístroje za 25 mil. Kč dle materiálu ZK-02-2011-11, př. 2.
Protože nemocnice nemá finanční prostředky na zabezpečení financování ex-post, kdy je nutné zajistit pokrytí nákladů na přístrojovou techniku do závěrečného vyúčtování akce, požádala zřizovatele o dotaci ve výši 3 750 000 Kč na pokrytí části nákladů na povinné spolufinancování a zároveň o půjčku ve výši 21 250 000 Kč na financování akce do doby předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu.

Zastupitelstvu kraje se doporučuje schválit závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci v maximální výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu tj. 3 750 000 Kč na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava.

V případě schválení projektu bude potřeba rozhodnout o způsobu poskytnutí finančních prostředků Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, a to na předfinancování projektu a poskytnutí investiční dotace a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva. Je povinností organizací zřízených krajem doložit Ministerstvu zdravotnictví České republiky usnesení zastupitelstva o finančním závazku profinancovat příslušný projekt v jeho celkové výši, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 0394/09/2011/RK doporučila zastupitelstvu kraje
- udělit souhlas s realizací plánovaného projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, předkládaného do Integrovaného operačního programu a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů, tj. celkem ve výši 3 750 000 Kč;
- schválit finanční závazek kraje Vysočina předfinancovat projekt modernizace a obnovy přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, předkládaného do Integrovaného operačního programu v celkové jeho výši 25 000 000 Kč, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektů;
- schválit závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci v maximální výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu (25 000 0000 Kč), tj. 3 750 000 Kč na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
uděluje souhlas
s realizací plánovaného projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, předkládaného do Integrovaného operačního programu a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů, tj. celkem ve výši 3 750 000 Kč;
schvaluje
* finanční závazek kraje Vysočina předfinancovat projekt modernizace a obnovy přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, předkládaného do Integrovaného operačního programu v celkové jeho výši 25 000 000 Kč, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektů.
* závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci v maximální výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu (25 000 0000 Kč), tj. 3 750 000 Kč na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Iktového centra Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, OZ, OE
Termín 31. 12. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz