Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2011-55

ZK-01-2011-55.doc  ZK-01-2011-55pr01.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíZK-01-2011-55
NázevNávrh na úpravu základních dokumentů Fondu Vysočiny
Zpracoval D. Vichr
Předkládá V. Novotný
Počet příloh
Popis problémuNa základě praktických zkušeností s administrací grantových programů Fondu Vysočiny, v souvislosti se vznikem vzoru nové dotační smlouvy (připravilo oddělení právní a krajského živnostenského úřadu) a s přihlédnutím k připomínkám, které zazněly na setkání garantů FV dne 15. 10. 2010, vyplynula potřeba upravit tyto dokumenty Fondu Vysočiny (dále i FV ):
1) žádost o poskytnutí dotace z FV
2) formulář závěrečné zprávy a vyúčtování poskytnuté dotace z FV
3) metodická příručka pro garanty grantových programů FV
4) šablona Výzvy k předkládání projektů
5) vzor smlouvy o poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny
Návrh řešení Dle platného Statutu Fondu Vysočiny je oprávněna Rada Fondu provádět změny v žádosti o poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny, ve formuláři závěrečné zprávy a vyúčtování poskytnuté dotace z Fondu Vysočiny, v metodické příručce pro garanty grantových programů FV a v šabloně Výzvy k předkládání projektů. Změny v těchto dokumentech byly projednány na jejím zasedání dne 11. 1. 2011.
Schvalování změn ve vzoru smlouvy o poskytnutí dotace je vyhrazeno zastupitelstvu kraje. Vzor smlouvy vč. čestného prohlášení o výši poskytnutých podpor malého rozsahu je obsahem materiálu ZK-01-2011-55, př. 1.
Nový vzor smlouvy byl připraven ve snaze zjednodušit a sjednotit poskytování dotací v rámci rozpočtu kraje a Fondu Vysočiny a zefektivnit následnou kontrolu u realizovaných projektů. Vzor připravený oddělením právním a krajského živnostenského úřadu byl přizpůsoben na podmínky Fondu Vysočiny.
Níže jsou uvedeny pro informaci hlavní změny v dokumentech, které byly projednány v Radě Fondu:

1) Žádost o poskytnutí dotace z FV:
Formulář žádosti ve formátu MS Word byl nahrazen formulářem ve formátu XML - aplikace 602XMLFiller využívaná pro krajský systém eDotace. Tato aplikace je bezplatně ke stažení na krajském webu.
Bod žádosti struktura rozpočtových nákladů byl ze žádosti vypuštěn a nahrazen prostým členěním na investiční a neinvestiční náklady.
Terminologie používána v žádosti byla sladěna s novým vzorem smlouvy o poskytnutí dotace.

2) Formulář závěrečné zprávy a vyúčtování poskytnuté dotace z FV:
Obdobně jako u žádosti o dotaci byl formulář vyúčtování ve formátu MS Excel nahrazen formulářem ve formátu XML - aplikace 602XMLFiller využívaná pro krajský systém eDotace.
Z formuláře byla rovněž vypuštěna podrobná struktura rozpočtových nákladů , která byla nahrazena prostým členěním na investiční a neinvestiční náklady.
Terminologie používána v žádosti byla sladěna s novým vzorem smlouvy o poskytnutí dotace.

3) Metodická příručka pro garanty grantových programů FV:
Kromě sladění terminologie s ostatními dokumenty FV byla metodická příručka doplněna a body týkající zajištění dohledu nad předkládanými materiály do rady kraje s požadavkem příjemců dotace o úpravu podmínek u realizovaných projektů (zejména prodloužení termínu realizace). Posouzením ze strany ORR by měl být zajištěn jednotný přístup k řešení obdobné problematiky v rámci různých GP. ORR bude zároveň poskytovat oficiálně i metodickou pomoc v případě řešení jakýchkoliv nesrovnalostí.

4) Šablona Výzvy k předkládání projektů
Formulace platebních podmínek byla uzpůsobena novému vzoru smlouvy o poskytnutí dotace. V souladu s úpravou formátu žádosti byl příslušně upraven i odkaz ve Výzvě na způsob podání žádosti. Ostatní upravované záležitosti jsou spíše formálního charakteru (terminologie používaná ve Výzvě byla sladěna s ostatními upravovanými dokumenty FV).
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu:
Bez připomínek

Rada Fondu:
Usnesením č. 0003/01/2011/RF ze dne 11. 1. 2011 Rada Fondu schválila úpravu žádosti o poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny, formuláře závěrečné zprávy a vyúčtování poskytnuté dotace z Fondu Vysočiny, metodické příručky pro garanty grantových programů FV, šablony Výzvy k předkládání projektů a doporučila zastupitelstvu kraje schválit vzorovou smlouvu o poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny dle materiálu ZK-01-2011-55, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
vzor smlouvy o poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny dle materiálu ZK-01-2011-55, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 1. 2. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz