Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2011-07

ZK-01-2011-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíZK-01-2011-07
NázevProjektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z IOP - oblast intervence 3.4 Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik
Zpracoval L. Kettner
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuProcesy operačního řízení ZZS v jednotlivých krajích vykazují celou řadu odlišností, které způsobují nejednotnost úrovně poskytované veřejné služby. Tyto odlišnosti mají původ v nejednotné úrovni technického i technologického zajištění vlastního operačního řízení a částečně i v odlišném přístupu jednotlivých krajů jako zřizovatelů.
Tyto odchylky pak navíc způsobují obtížnou součinnost jak na úrovni ZZS při mezikrajských aktivitách, tak v rámci spolupráce s ostatními základními složkami IZS. Nekompatibility se výrazně projevují zejména při rozsáhlých mimořádných událostech, kdy způsobují pomalejší nastartování potřebné součinnosti a nepřehlednost operační situace na místě společného zásahu.
Pro zajištění jednotné úrovně poskytované veřejné služby a vzájemné interoperability základních složek IZS byly definovány společné standardy, které vytvoří sdílenou technologii tam, kde jsou procesy všech složek shodné, komunikační platformu tam, kde jsou vzájemně provázané a shodnou úroveň infrastruktury pro klíčové procesy operačního řízení:
A. Standard společný pro všechny složky IZS, který je nezbytný k vzájemné interoperabilitě a k využití společných technologií budovaných v rámci střechového projektu NIS IZS.
B. Standard společný pro příslušnou složku IZS, který zaručuje shodnou úroveň veřejné služby poskytované touto složkou a vzájemnou interoperabilitu uvnitř této složky.
C. Standard pro příslušný kraj a složku, který řeší lokální specifika a je potřebný z hlediska dosažení cílů projektu.
Ve spolupráci Hasičského záchranného sboru ČR, Policie ČR a zdravotnickými záchrannými službami byl vytvořen projekt, který je dílčí součástí projektu Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného systému .
Projekt byl připraven ke spolufinancování ze SF EU v rámci IOP - oblast intervence 3.4 Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik pro organizační složky státu a jimi zřizované příspěvkové organizace, kraje a jimi zřizované organizace a lze konstatovat, že po stránce technické i organizační splňuje vstupní podmínky pro úspěšnou realizaci.
Návrh řešení Na základě tohoto projektu připravuje odbor zdravotnictví ve spolupráci s odborem informatiky a Zdravotnickou záchrannou službou kraje Vysočina, příspěvkovou organizací, studii proveditelnosti pro žádost o podporu z IOP na realizaci projektu Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina v rámci výzvy č. 11 IOP.
Příspěvek z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) dle pravidel výzvy IOP činí maximálně 85 % celkových způsobilých výdajů. Žadatel se na financování projektu podílí nejméně 15% spolufinancováním způsobilých výdajů - povinnost zajistit tento podíl musí žadatel prokázat již v okamžiku předložení žádosti o podporu (může být i Čestné prohlášení, dokládá se k Benefitu). Ukončení příjmu žádostí je 30. 6. 2011.
Pro technologii a vybavení, které bude jednotné pro všechny kraje, bylo navrhnuto a oceněno jednotné technické řešení, které splňuje definované standardy. Celková částka nutná pro realizaci projektu v kraji Vysočina je 34 616 tis. Kč. Tato bude pokrývat náklady na následující složky:
* vybavení pro sál pro operačního řízení
* technologické zázemí
* radiová síť PEGAS - další integrace
* telefonie - integrace s NIS IZS
* výjezdová stanoviště a vozidla - dovybavení
* informační systémy
* ostatní individuální úpravy.
Odbor zdravotnictví navrhuje schválit převod finančních prostředků ve výši max. 34,7 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na přípravu a realizaci projektu Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina na zvláštní účet projektu. Finance budou uvolňovány v průběhu let 2011 - 2013 postupně dle aktuální potřeby.
StanoviskaOdbor informatiky souhlasí s navrhovaným řešením. Projekt dlouhodobě konzultujeme jak na úrovni AKČR tak s odborem zdravotnictví a ZZS kraje Vysočina.

Ekonomický odbor:
V případě nedostatku finančních prostředků ve Fondu strategických rezerv bude muset kraj využít na předfinancování projektu kontokorentní úvěr. Z materiálu vyplývá, že podíl kraje bude 5 192 400 Kč (15% způsobilých výdajů). Doporučujeme žádat o proplácení způsobilých výdajů po jednotlivých etapách, aby se minimalizoval finanční dopad na rozpočet kraje.
Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina, příspěvková organizace, souhlasí s navrhovaným řešením.

Rada kraje usnesením č. 0076/03/2011/RK vzala na vědomí přípravu projektu Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina , uložila odboru zdravotnictví, odboru informatiky a ředitelce Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace, zajistit přípravu projektové žádosti Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina k předložení do Integrovaného operačního programu, a doporučila zastupitelstvu kraje udělit souhlas s realizací plánovaného projektu Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů a schválit převod finančních prostředků ve výši max. 34,7 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina s tím, že finanční prostředky budou uvolňovány postupně podle aktuální potřeby.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
uděluje souhlas
s realizací plánovaného projektu Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina popsaného v materiálu ZK-01-2011-07 a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů;
schvaluje
* převod finančních prostředků ve výši max. 34,7 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Standardy operačního řízení ZZS kraje Vysočina s tím, že finanční prostředky budou uvolňovány postupně podle aktuální potřeby projektu;
* závazek kraje Vysočina o zajištění 15% spolufinancování.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, odbor ekonomický, ředitelka Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz