Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2010-74

ZK-07-2010-74.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíZK-07-2010-74
NázevInformace hejtmana kraje Vysočina o situaci ohledně aktivity Děkujeme, odcházíme
Zpracoval L. Kettner
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuNa mimořádném sněmu LOK - SČL (Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů) dne 15. 5. 2010 byla vyhlášena výzva Děkujeme, odcházíme . Dle této výzvy jsou lékaři připraveni podat hromadnou výpověď k 31. 12. 2010, pokud nebudou splněny, anebo alespoň podniknuty, základní kroky ke splnění následujících podmínek:
1. Zavedení jednotné mzdové normy pro zdravotníky tak, aby základní plat bez přesčasů odpovídal 1,5-3násobku průměrné mzdy v ČR (tedy zvýšení hodinové mzdy začínajícího lékaře ze 100,- Kč na 200,- Kč a lékaře s plnou klasifikací z 200,- Kč na 400,- Kč) s účinností od 1. 1. 2011.
2. Zrušení stávajícího systému postgraduálního vzdělávání a převedení kompetencí utvářet a realizovat postgraduální vzdělávání do kompetence ČLK.
Lékaři prohlašují, že pokud nebudou splněny jejich podmínky, které by měly systém zlepšit, odejdou, ať už do soukromého zdravotnictví, do nemocnic v zahraničí nebo úplně mimo zdravotnictví.
Podle serveru www.dekujeme-odchazime.cz je celý proces připraven následovně:
Lékaři začnou podávat výpovědi od 29. listopadu. O administraci se postará advokátní kancelář Mgr. Martina Elgera, lékařům pomůže i call centrum, které bude řešit jejich dotazy spojené s podáváním výpovědí. Vedle vlastní výpovědi, jejíž součástí bude také zmocnění LOK-SČL k doručení výpovědi zaměstnavateli, podepíší lékaři také Dohodu o solidaritě. Všechny výpovědi budou ověřeny advokátní kanceláří, zda jsou úplné a správné po formální stránce. Pod dohledem notáře pak bude do obálky vložen průvodní dopis pro zaměstnavatele, plná moc LOK-SČL a všechny výpovědi, které jsou danému zaměstnavateli adresovány.
Vydávaná prohlášení a data se nedají ověřit do doby než budou výpovědi fakticky doručeny.

Podle informací ředitelů nemocnic zřizovaných krajem Vysočina je situace v nemocnicích následující. Jedná se o přibližný počet lékařů zapojených do výzvy:


Nemocnice
Lékaři zapojení do výzvy
HB
75 lékařů ze 127
59 %
JI
100 lékařů ze 160
63 %
NM
100 lékařů ze 125
80 %
PE
82 lékařů ze 103
80 %
TR
100 lékařů ze 160
63 %
Celkem
457 lékařů ze 675
68 %
Návrh řešení Hejtman kraje Vysočina vedl intenzivní jednání na úrovni předsedy vlády, ministra zdravotnictví a Správní rady VZP, sešel se s představiteli ČLK a dalších institucí a společně s odborem zdravotnictví opakovaně projednával tuto problematiku s řediteli nemocnic.
Vzhledem k tomu, že zatím jsou výpovědi deklarovány pouze prostřednictvím právní kanceláře bez toho, aby byly doručeny jednotlivým nemocnicím, není možné stanovit, kolik výpovědí bude ve skutečnosti podáno a v jakém oborovém složení a které nemocnice budou výpověďmi zasaženy nejvíce.
Protože však kraj nemá žádné možnosti a nástroje k tomu, jak ovlivnit právní předpisy v oblasti vzdělávání lékařů, úhrad za poskytnutou péči a odměňování zdravotníků vyjma připomínkového řízení (které samozřejmě kraj v plné míře využil, ale připomínky nebyly akceptovány), je nutné konstatovat, že veškeré řešení je v rukou Vlády ČR, Ministerstva financí ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a zdravotních pojišťoven.

Požadavky lékařů jsou pochopitelné, při známé nerovnováze v jednotlivých segmentech poskytované péče (nerovnováha jak v pracovním vypětí, tak i odměňování v neprospěch nemocničních lékařů). Bohužel není v silách samosprávy kraje tuto situaci změnit.
Je nutné vzít na vědomí, že nahradit ihned tak velké množství lékařů není reálné. Pokud nedojde k okamžitému řešení, nebude možné zajistit akutní ani neakutní zdravotnickou péči v kraji po odchodu lékařů.

Zastupitelstvu kraje se navrhuje vzít na vědomí informaci o situaci ohledně aktivity Děkujeme, odcházíme v nemocnicích zřizovaných krajem Vysočina a uložit hejtmanovi kraje Vysočina
- požádat Vládu České republiky, ministra zdravotnictví České republiky, ministra financí České republiky, předsedy všech parlamentních stran a předsedy obou komor Parlamentu České republiky o neodkladné efektivní řešení hrozícího zhroucení poskytování nemocniční péče v případě, že dojde k naplnění výpovědí.
- upozornit, že kraj jako samosprávný celek nemá ze zákona možnost zasahovat do povinnosti zdravotních pojišťoven zajistit péči o pojištěnce dle § 46 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a ani nemůže garantovat naplnění Listiny základních práv a svobod na zajištění zdravotní péče.
- vyzvat všechny oslovené k jednání a hledání řešení této situace a Vládu České republiky k předložení konkrétních opatření k zajištění zdravotní péče o obyvatele kraje Vysočina i celé ČR v případě odchodu tak velkého počtu lékařů z nemocnic, protože jen Vláda ČR má možnosti a nástroje hrozící kolaps českého zdravotnictví odvrátit.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o situaci ohledně aktivity Děkujeme, odcházíme v nemocnicích zřizovaných krajem Vysočina;
ukládá
hejtmanovi kraje Vysočina:
- požádat Vládu České republiky, ministra zdravotnictví České republiky, ministra financí České republiky, předsedy všech parlamentních stran a předsedy obou komor Parlamentu České republiky o neodkladné efektivní řešení hrozícího zhroucení poskytování nemocniční péče v případě, že dojde k naplnění výpovědí v kraji Vysočina;
- upozornit, že kraj jako samosprávný celek nemá ze zákona možnost zasahovat do povinnosti zdravotních pojišťoven zajistit péči o pojištěnce dle § 46 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a ani nemůže garantovat naplnění Listiny základních práv a svobod na zajištění zdravotní péče;
- vyzvat všechny oslovené k jednání a hledání řešení této situace a Vládu České republiky k předložení konkrétních opatření k zajištění zdravotní péče o obyvatele kraje Vysočina i celé ČR v případě odchodu tak velkého počtu lékařů z nemocnic, protože jen vláda ČR má možnosti a nástroje hrozící kolaps českého zdravotnictví odvrátit.
Odpovědnost hejtman kraje Vysočina
Termín 31. 3. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz