Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2010-56

ZK-06-2010-56.doc  ZK-06-2010-56pr01.doc
Číslo materiálu56
Číslo jednacíZK-06-2010-56
NázevProjekt Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II. do Operačního programu Životní prostředí
Zpracoval J. Joneš , M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu se jedná o dodatečném uvolnění a navýšení finančních prostředků na přípravu projektů do Operačního programu Životní prostředí (níže jen OPŽP ) Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II. .
Odbor životního prostředí a Odbor sociálních věcí Krajského úřadu kraje Vysočina zpracoval seznam objektů ve vlastnictví kraje a jím zřizovaných organizací (dle materiálu
ZK-06-2010-56, př. 1) vhodných pro revitalizaci a regeneraci parků v II. etapě.
Dne 27. 4. 2010 Rada kraje Vysočina na svém zasedání usnesením č. 0672/13/2010/RK a následně Zastupitelstvo kraje Vysočina dne 11. 5. 2010 usnesením č. 0229/03/2010/ZK vzalo na vědomí postup na zabezpečení přípravy projektů Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II. a uložila Odboru životního prostředí a Odboru sociálních věcí Krajského úřadu kraje Vysočina připravit projekty k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Předmětem všech žádostí je revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina. Projekty budou řešit ošetření, případně založení nelesní zeleně a opravu a odbahnění dvou vodních nádrží (rybníků) umístěných na ploše parku v Ústavu sociální péče Křižanově.
Na základě pracovních jednání uskutečněných se všemi zainteresovanými stranami, došlo k rozšíření stávajích ploch v Domově důchodců ve Ždírci a v Ústavu sociální péče pro dospělé ve Věži, tzn. větší plochu náletů určenou k asanaci, vyšší počet dřevin určených k ošetření a kácení, větší množství sazenic stromů a keřů a větší rozlohu nově zakládaných trávníků. Při přípravě projektové dokumentace na rekonstrukci rybníčků v Ústavu sociální péče v Křižanově se došlo ke zjištění, že hráze obou vodních ploch jsou ve velmi zanedbaném a havarijním stavu. Je tedy nutná jejich rekonstrukce. Z tohoto důvodu se zvýší náklady na zemní práce a odvoz i dovoz zeminy.
Z výše uvedených příčin vyplynula nutnost mnohem časově a personálně náročnější přípravy žádosti do Operačního programu Životní prostředí a projektové dokumentace pro stavební povolení (rozsah zpracování stavebně-technických podkladů, hydrogeologické posouzení, inženýrsko-geologický průzkum, posudky soudních znalců, vyjádření státních orgánů, souhlasy vlastníků dotčených pozemků apod.).
Bez zajištění provedení těchto úkonů by však nemohlo dojít k pokračování zpracování žádostí a projektové dokumentace na výše zmíněné projekty. Tím by bylo ohroženo předložení žádostí v termínu pro vyhlášení výzvy a samotná realizace akcí. Částka alokovaná v těchto oblastech totiž již nyní není dostatečná v poměru k obrovskému zájmu žadatelů (dle zkušeností z posledních kol pro předkládání žádostí) a je reálný předpoklad, že nejbližší výzva pro tyto oblasti bude také výzvou poslední.
Vyhlášení nejbližší oficiální výzvy k předkládání žádostí pro oblast podpory biodiverzity a revitalizace zeleně se předpokládá v měsících prosinec až leden.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného popisu a skutečnosti, že v rámci rozpočtu kraje Vysočina nejsou schváleny finanční prostředky pro projekty dotované ze zdrojů operačních programů, navrhujeme dodatečně uvolnit a navýšit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 621 000 Kč na zvláštní účet kraje Revitalizace parků II.
Finanční prostředky budou použity na pokrytí neplánovaných, ale nezbytných výdajů v souvislosti s projektovou přípravou (dokumentace pro stavební řízení) a se zpracováním žádostí do OPŽP včetně nezbytných příloh.
StanoviskaRada kraje usnesením 1606/34/2010/RK
bere na vědomí
informaci o pracích na přípravě projektů kraje Vysočina v oblasti revitalizace parků v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina v rámci Operačního programu Životní prostředí;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit navýšení převodu finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů o 621 000 Kč na maximální výši 1 221 000 Kč na zvláštní účet kraje Revitalizace parků II. s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o pracích na přípravě projektů kraje Vysočina v oblasti revitalizace parků v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina v rámci Operačního programu Životní prostředí;
schvaluje
navýšení převodu finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů o 621 000 Kč na maximální výši 1 221 000 Kč na zvláštní účet kraje Revitalizace parků II. s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu.
Odpovědnost odbor životního prostředí a odbor sociálních věcí
Termín 30. 11. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz