Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2010-55

ZK-06-2010-55.doc  ZK-06-2010-55pr01.pdf  ZK-06-2010-55pr02.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíZK-06-2010-55
NázevSmlouva o partnerství pro projektový záměr Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál k uzavření Partnerské smlouvy mezi krajem Vysočina a občanským sdružením Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině za účelem přípravy a realizace projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí a čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 (dále též OPŽP ).
Projektový záměr Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí byl projednán a schválen radou kraje dne 21. 10. 2008 usnesením č. 1451/32/2008/RK tj. byla schválena příprava spolupráce kraje Vysočina s Pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině, koordinace a realizace činností a vlastní přípravné práce na návrhu projektu Revitalizace rašeliniště v PR Chvojnov a zároveň rada kraje uložila odboru životního prostředí realizovat potřebné kroky k zabezpečení dopracování projektu.
Přírodní rezervace (PR) Chvojnov je řazena mezi nejvýznamnější rašeliniště v kraji Vysočina. Vyhlášena byla v roce 1999, praktická péče o území započala v roce 1996. V osmdesátých letech dvacátého století došlo k rozsáhlému odvodnění území rašeliniště a jeho okolí. Narušený vodní režim na území současné rezervace a jeho okolí má v současnosti za následek vysychání a degradaci lokality, čímž hrozí snižování její biodiverzity. Revitalizace je podmínkou dlouhodobé udržitelnosti území jako výjimečně cenného zdroje biodiverzity.
Odbor životního prostředí navrhuje využít k péči o přírodní biotopy (k péči charakteru asanačních a revitalizačních zásahů) finančních prostředků z OPŽP. V tomto případě prostřednictvím spolupráce s občanským sdružením Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině a vzájemným uzavřením Smlouvy o partnerství (materiál
ZK-06-2010-55, př. 2). Účelem partnerství podle této smlouvy je příprava realizace a spolupráce při realizaci projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí s cílem řešení záchrany a péče o tuto lokalitu. Projektový záměr spočívá v úpravě vodního režimu, redukci náletových dřevin a odstranění stařiny. Revitalizace je podmínkou dlouhodobé udržitelnosti území jako výjimečně cenného zdroje biodiverzity vyšších rostlin a bezobratlých. Kraj i jiné subjekty jsou možnými příjemci podpory z OPŽP pro oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity a 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny. Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů a globálním cílem podpory 6.4 je realizace opatření příznivých z hlediska krajinné a ekosystémové diverzity vedoucí ke zvyšování retenční schopnosti krajiny. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu.
Návrh řešení Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů lze pro některá opatření v péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Odbor životního prostředí proto navrhuje na lokalitu Rašeliniště Chvojnov využít finančních prostředků z OPŽP a odborných a organizačních kapacit neziskové organizace. Nositelem projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí do OPŽP, tj. realizátorem přípravných prací, zpracovatelem a předkladatelem žádosti, realizátorem projektu, bude občanské sdružení Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině , se sídlem 5. května 15 v Jihlavě, 586 01 Jihlava, IČ 75107988. OŽP návrh smlouvy prodiskutovalo s Pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině a občanské sdružení s jejím zněním souhlasí.
Kraj se v rámci spolupráce bude spolupodílet na projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí finančními prostředky ve výši 10% z celkových způsobilých výdajů projektu, celkem však maximálně do 200 000 Kč (dle materiálu ZK-06-2010-55, př. 1). Dále bude zajišťovat odborný dohled nad aktivitami projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí , především v době realizace a udržitelnosti projektů.
Vlastní žádost bude předložena do 55IV. výzvy pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v průběhu podzimu roku 2010, financování a realizace z OPŽP v průběhu roku 2011-2012. Čerpání finančních prostředků ze zvláštního účtu Zachování biodiverzity se předpokládá nejdříve v průběhu druhé poloviny roku 2011, spíše však až v roce 2012.
StanoviskaRada kraje usnesením 1473/29/2010/RK
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o partnerství pro projekt Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí dle materiálu RK-29-2010-72, př. 2;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 200 000 Kč na zvláštní účet kraje Zachování biodiverzity;
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina realizovat potřebné kroky k zabezpečení dopracování projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši
max. 200 000 Kč na zvláštní účet kraje Zachování biodiverzity.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 11. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz