Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2010-54

ZK-06-2010-54.doc  ZK-06-2010-54pr01.pdf  ZK-06-2010-54pr02.doc
Číslo materiálu54
Číslo jednacíZK-06-2010-54
NázevSmlouva o partnerství pro projektový záměr PR Údolí Brtnice - obnova teplomilných společenstev
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál k uzavření Partnerské smlouvy mezi krajem Vysočina a občanským sdružením ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice za účelem přípravy a realizace projektu PR Údolí Brtnice - obnova teplomilných společenstev a čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 (dále též OPŽP ).
Přírodní rezervace Údolí Brtnice představuje významné území chránící krajinný segment říčního údolí, kde se zachovala velmi hodnotná a druhově bohatá společenstva rostlin a živočichů. Z regionálního hlediska se jedná o významné území, kde dosahuje řada teplomilných druhů své hranice přirozeného výskytu na Českomoravské vrchovině. Vlivem postupných změn hospodaření člověka v krajině, zejména zániku tradičních forem hospodaření jako je pastva a kosení luk, postupně dochází k zarůstání řady velmi cenných ploch křovinami a lesem. Tím dochází k likvidaci vhodných stanovišť pro řadu významných rostlinných i živočišných druhů, jejichž výskyt byl důvodem pro vyhlášení chráněného území. Dobře lze proces degradace dokumentovat např. na vymírání řady druhů denních motýlů.
Za posledních zhruba 20 let zde došlo prokazatelně k vymizení několika významných druhů vázaných na výslunné stráně a suché louky.
Odbor životního prostředí navrhuje využít k péči o přírodní biotopy (k péči charakteru asanačních a revitalizačních zásahů) finančních prostředků z OPŽP. V tomto případě prostřednictvím spolupráce s občanským sdružením ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice a vzájemným uzavřením Smlouvy o partnerství (materiál ZK-06-2010-54, př. 2). Účelem partnerství podle této smlouvy je příprava realizace a spolupráce při realizaci projektu PR Údolí Brtnice - obnova teplomilných společenstev s cílem řešení záchrany
a péče o tuto lokalitu. Projektový záměr spočívá v redukci náletových dřevin a odstranění stařiny. Revitalizace je podmínkou dlouhodobé udržitelnosti území jako výjimečně cenného zdroje biodiverzity vyšších rostlin a bezobratlých.
Kraj i jiné subjekty jsou možnými příjemci podpory z OPŽP pro oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity. Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu.
Návrh řešení Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů lze pro některá opatření v péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Odbor životního prostředí proto navrhuje na lokalitu Údolí Brtnice využít finančních prostředků z OPŽP a odborných a organizačních kapacit neziskové organizace. Nositelem projektu PR Údolí Brtnice -
- obnova teplomilných společenstev do OPŽP, tj. realizátorem přípravných prací, zpracovatelem a předkladatelem žádosti, realizátorem projektu, bude občanské sdružení ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice, se sídlem Kněžice 109, 675 21 Kněžice, IČ 18825460. OŽP návrh smlouvy prodiskutovalo se ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice a občanské sdružení s jejím zněním souhlasí.
Kraj se v rámci spolupráce bude spolupodílet na projektu PR Údolí Brtnice - obnova teplomilných společenstev finančními prostředky ve výši 10% z celkových způsobilých výdajů projektu, celkem však maximálně do 200 000 Kč (dle materiálu ZK-06-2010-54, př. 1). Dále bude zajišťovat odborný dohled nad aktivitami projektu PR Údolí Brtnice - obnova teplomilných společenstev , především v době realizace a udržitelnosti projektů.
Vlastní žádost bude předložena do 54IV. výzvy pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v průběhu podzimu roku 2010, financování a realizace z OPŽP v průběhu roku 2011-2012. Čerpání finančních prostředků ze zvláštního účtu Zachování biodiverzity se předpokládá nejdříve v průběhu druhé poloviny roku 2011, spíše však až v roce 2012.
StanoviskaRada kraje usnesením 1474/29/2010/RK
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o partnerství pro projekt PR Údolí Brtnice - obnova teplomilných společenstev dle materiálu RK-29-2010-73, př. 2;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 200 000 Kč na zvláštní účet kraje Zachování biodiverzity;
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina realizovat potřebné kroky k zabezpečení dopracování projektu PR Údolí Brtnice - obnova teplomilných společenstev k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši
max. 200 000 Kč na zvláštní účet kraje Zachování biodiverzity.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 11. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz