Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2010-34

ZK-06-2010-34.doc  ZK-06-2010-34pr01.pdf
Číslo materiálu34
Číslo jednacíZK-06-2010-34
NázevUzavření smlouvy o budoucí darovací smlouvě v k. ú. a obci Telč
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší uzavření budoucí smlouvy o vzájemném převodu nemovitostí mezi krajem Vysočina a městem Telč.
Usnesením 0189/03/2008/ZK rozhodlo zastupitelstvo kraje uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Telč Memorandum o spolupráci na projektu Stavební úpravy a dostavba areálu škol v ulici Hradecká, Telč , kterým zúčastněné strany deklarovaly společný zájem spolupracovat na přípravě a realizaci projektu města Telč řešící realizaci stavebních úprav a dostavbu škol v ul. Hradecká v Telči. Tento projekt řeší jak prostorové problémy Základní školy a Základní praktické školy, tak i Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné školy Telč. V rámci projektu bude rekonstruována část stávajících učeben ZŠ, vybudován nový pavilon s učebnami a sportovní hala a veškerá technická infrastruktura, tj. přístupová komunikace, veřejné osvětlení, vodovod, kanalizace a parkoviště. Realizace projektu umožní převod části stávajících prostor ZŠ pro potřeby Gymnázia, kam budou přemístěny třídy ekonomického směru Gymnázia, nyní působící mimo areál Gymnázia. Realizací projektu dojde k majetkovému, technickému a provoznímu oddělení objektu Gymnázia od objektů ZŠ. Stavbu město Telč realizuje s předpokladem dokončení v roce 2011.
Obsah Memoranda je velmi obecný a nelze z něj vyvozovat prakticky žádné konkrétní závazky. Ve věci konkretizace spolupráce v rámci Memoranda proběhlo jednání za účasti starosty města Telč Mgr. Romana Fabeše a pracovníků MěÚ a Ing. Libora Joukla, RNDr. Marie Kružíkové a pracovníků OŠMS a OM krajského úřadu dne 7. 6. 2010. Následovala řada jednání a kontaktů k upřesnění spolupráce a participace obou stran na projektu. Výsledkem je návrh těchto kroků:
- město Telč převede darem kraji Vysočina část přístavby ZŠ pro potřeby gymnázia (to umožní soustředění celé výuky GOB a SOŠ do areálu a uvolnění jiné budovy kraje s následným prodejem)
- kraj Vysočina poskytne městu Telč dotaci ve výši 50 % z hodnoty prací nutných k technickému oddělení provozu budov GOB a SOŠ od budov ZŠ k zajištění jejich samostatného provozu, maximálně však 2,5 mil. Kč (dotace bude poskytnuta v roce 2011 po dokončení stavby)
- město Telč rozšíří v rámci projektu výstavbu parkoviště i o plochu potřebnou pro GOB a SOŠ; pro to zajistí projektovou přípravu a realizaci; kraj Vysočina poskytne městu Telč dotaci na vybudování rozšířeného parkoviště a rekonstrukci navazujících chodníků pro GOB a SOŠ ve výši prokazatelných nákladů, max. však 2 mil. Kč za předpokladu, že Krajská správa a údržba silnic Vysočiny provede stavební práce na těchto objektech ve stejné výši jako subdodavatel dodavatele stavby (souhlas s realizací stavby na pozemcích kraje byl již dán usneseními rady kraje 1083/22/2010/RK a 1205/25/2010/RK; dotace bude poskytnuta v roce 2010)
- provozní a majetkové vztahy k vybudované infrastruktuře budou následně dořešeny v souladu s pravidly dotačního titulu ROP
Dopisem ze dne 8. 7. 2010 požádalo město Telč o dotaci ve výši 50 % hodnoty realizovaných prací, max. však 2,5 mil. Kč. Součástí projektu je i výstavba parkoviště i pro potřebu Gymnázia, na jehož realizaci žádá město o dotaci ve výši 2 mil. Kč.
Na základě těchto jednání město Telč připravilo návrh smlouvy o vzájemné budoucí smlouvě darovací a smlouvě o zřízení věcného břemene a smlouvy o poskytnutí dotace na obě akce realizované v rámci projektu Rekonstrukce a dostavba areálu ZŠ Hradecká Telč . Předmětem těchto smluv je budoucí darování části budovy bez č.p./č.e. stojící na pozemku st. par. č. 1994 se všemi součástmi a příslušenstvím a část pozemku st. par. č. 1994, dále pozemek st. par. č. 2289/2 a st. par. č. 2289/3 v k. ú. a obci Telč z vlastnictví města Telč do vlastnictví kraje Vysočina. Z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Telč bude darována část pozemku par. č. 610/7, část pozemku par. č. 609/11 a pozemek ve zjednodušené evidenci -původ PK par. č. 609/2 v k. ú. a obci Telč. Tím se vzájemně narovnají majetkové vztahy.
Smlouva o poskytnutí dotace městu Telč byla uzavřena.
Návrh řešení S ohledem na podepsané Memorandum a několik jednání v této záležitosti, OM navrhuje s uzavřít s městem Telč smlouvu o vzájemné budoucí darovací smlouvě
Vzhledem k tomu, že je předpokládáno vzájemné darování, kraj Vysočina zveřejnil na úřední desce krajského úřadu dne 4. 10. 2010 záměr darování části pozemků ve vlastnictví kraje do vlastnictví města Telč, do dne projednávání budoucího darování nemovitostí kraje zastupitelstvem bude splněna zákonem stanovená lhůta pro zveřejnění záměru darování nemovitostí.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Telč smlouvu o budoucí smlouvě darovací na vzájemné převody nemovitého majetku souvisejícího s realizací projektu Rekonstrukce a dostavba areálu ZŠ Hradecká Telč .
StanoviskaUsnesením 1276/27/2010/RK rada kraje rozhodla zveřejnit záměr darování částí pozemků par. č. 610/7 - ost. plocha, zeleň, par. č. 609/11 - ost. plocha, zeleň a pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 609/2 v k. ú. a obci Telč z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Telč; dále uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene mezi krajem Vysočina (vlastníkem budovy bez č.p./č.e. na pozemku st. par. č. 1994) a městem Telč o bezplatném užívání prostor v 1. nadzemním podlaží budovy bez č.p./č.e. ve prospěch města Telč a uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene mezi městem Telč (vlastník pozemku par. č. 610/6 a budoucí vlastník části pozemku par. č. 610/7) a krajem Vysočina o bezplatném užívání částí pozemku par.č. 610/6 a par. č. 610/7 a části nově postavené budovy přiléhající k budově bez č.p./č.e. ve prospěch kraje Vysočina; současně doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Telč smlouvu o poskytnutí dotace ve výši 50 % nákladů na stavební rozdělení budovy bez č.p./č.e., stojící na pozemku st. par. č. 1994 v k. ú. a obci Telč, maximálně do výše 2,5 mil. Kč a dotace maximálně ve výši 2 mil. Kč na výstavbu parkoviště a opravu chodníků, vše realizovaných v rámci projektu Rekonstrukce a dostavba areálu ZŠ Hradecká Telč dle materiálu RK-27-2010-22, př. 1; schválit rozpočtové opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve snížení přílohy M5 - Investice ve školství o 2 mil. Kč při současném zvýšení § 3113 - Základní školy o částku 2 mil. Kč a uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Telč smlouvu o budoucí smlouvě o vzájemném darování nemovitostí, v rámci které daruje město Telč kraji Vysočina budovu bez č.e./č.e. stojící na pozemku st. par. č. 1994, se všemi součástmi a příslušenstvím, pozemek st. par.č. 1994, pozemek st. par.č. 2289/2 a st. par. č. 2289/3 a kraj Vysočina daruje městu Telč část pozemku par. č. 610/7, část pozemku par. č. 609/11 a pozemek ZE-původ PK par. č. 609/2, vše v k. ú. a obci Telč dle materiálu RK-27-2010-22, př. 2.
OŠMS souhlasí s navrženým řešením.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Telč smlouvu o budoucí smlouvě o vzájemném darování nemovitostí, v rámci které daruje město Telč kraji Vysočina budovu bez č.e./č.e. stojící na pozemku st. par. č. 1994, se všemi součástmi a příslušenstvím, pozemek st. par. č. 1994, pozemek st. par.č. 2289/2 a st. par. č. 2289/3 a kraj Vysočina daruje městu Telč část pozemku par. č. 610/7, část pozemku par. č. 609/11 a pozemek ZE-původ PK par. č. 609/2, vše v k. ú. a obci Telč dle materiálu ZK-06-2010-34, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz