Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2010-73

ZK-04-2010-73.doc
Číslo materiálu73
Číslo jednacíZK-04-2010-73
NázevImplementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lesy a rybníky - předfinancování projektu
Zpracoval I. Vlčková
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší předfinancování projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lesy a rybníky, který byl schválen k podpoře z Operačního progamu Životní prostředí (OP ŽP).
Dne 22. září 2009 Rada kraje Vysočina na svém zasedání usnesením č. 1356/29/2009/RK schválila projektový záměr Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lesy a rybníky.
Cílem projektu je příprava podkladů pro zajištění ochrany dvanácti evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina, jež zahrnuje geodetické zaměření lokalit, inventarizaci území - podklady pro plán péče, zpracování plánu péče, zpracování podkladů pro oznámení návrhu na vyhlášení a zpracování návrhu na vyhlášení jako zvláště chráněná území a označení území a označení hranic zvláště chráněných území.
V lednu roku 2010 předložil odbor životního prostředí žádost o spolufinancování projektu z Operačního programu Životní prostředí. Žádost byla akceptována a 29. dubna 2010 schválena řídícím orgánem k poskytnutí podpory.
Předpokládané náklady projektu, tak jak jsou stanoveny v žádosti o spolufinancování, činí max. 5 845 708,- Kč. Přesná částka vzejde z výsledku výběrového řízení na dodavatele, které v současnosti připravuje Odbor životního prostředí.
Projekt je připraven a schválen řídícím orgánem na 100 % dotaci, je však třeba zajistit prostředky na předfinancování projektu, aby nedošlo k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu.
Návrh řešení Odbor životní prostředí navrhuje zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lesy a rybníky ve výši max. 5 846 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Operačního programu Životní prostředí.
Realizace prací bude probíhat postupně v letech 2010 až 2013, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto akci bude rozloženo na celé realizační období projektu (avšak nerovnoměrně - podle charakteru dílčích plnění). Bezprostředně po fakturaci jednotlivých dílčích plnění bude odborem životního prostředí vystavena žádost o platbu a částka zpět vrácena z OP ŽP do rozpočtu kraje.
StanoviskaRada kraje:
Usnesením č. 0905/18/2010/RK ze dne 8.6.2010 rada kraje doporučila zastupitelstvu schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lesy a rybníky ve výši max. 5 846 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Operačního programu Životní prostředí.

Ekonomický odbor:
Tento projekt je uveden v rozpočtovém výhledu na roky 2011 až 2013, pokud ve Fondu strategických rezerv nebudou dostatečné zdroje na předfinancování projektu, bude muset kraj využít cizích zdrojů (kontokorentní úvěr).
Dotace z OPŽP by měla pokrýt 100% výdajů, doporučujeme předkládat žádosti o platby takovým způsobem, abychom minimalizovali potřebu předfinancování projektu ze strany kraje.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lesy a rybníky ve výši max. 5 846 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Operačního programu Životní prostředí.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz