Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2010-61

ZK-04-2010-61.doc  ZK-04-2010-61pr1.pdf
Číslo materiálu61
Číslo jednacíZK-04-2010-61
NázevSchválení vlastního podílu na investiční akci Přístavba k Domovu důchodců Ždírec , pro účely žádosti o dotaci z programu Ministerstva práce a sociálních věcí - Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb
Zpracoval R. Sýkora, J. Bína
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuVe 2. polovině roku 2010 bude zahájena realizace investičního záměru Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce , na kterou již byl usnesením zastupitelstva kraje č. 0045/01/2008/ZK ze dne 12. 2. 2008 schválen závazek kraje Vysočina zabezpečit vlastní zdroje a finanční spoluúčast kraje Vysočina na akci ve výši 30 % nákladů. Jedná se o komplexní rekonstrukci stávajícího objektu domova pro seniory v obci Ždírec, která je nevhodná dispozičně i provozně pro další poskytování sociálních služeb. Důvodem akce je především nutnost zvýšení míry naplnění práva uživatelů sociálních služeb na soukromí. Zařízení v návaznosti na nízkou míru zajištění soukromí nesplňuje standardy kvality sociálních služeb. Dosavadní čtyřlůžkové, pětilůžkový a devítilůžkový pokoj budou nahrazeny jednolůžkovými, dvoulůžkovými a třílůžkovými pokoji se sociálním zařízením (sprcha, WC, umývadlo) u každého pokoje. Rekonstruované objekty budou koncipovány tak, aby vyhovovali potřebám seniorů, kteří jsou často postiženi i poškozením pohybového aparátu. Pro tuto cílovou skupinu je nutné odstranění stávajících bariér v pohybu. Nově upravené prostory již budou cíleně uzpůsobeny potřebám kvalitního bydlení seniorů i k vhodnému zabezpečení jejich hygienických potřeb. Zároveň dojde ke zlepšení pracovního prostředí pro personál. Důležitá je i skutečnost, že rekonstrukce stravovacího provozu umožní jeho provoz v podmínkách, které bude vyhovovat současným hygienickým požadavkům.
Provedení této rozsáhlé rekonstrukce není možné za provozu. Z tohoto důvodu dojde v průběhu měsíce červen až červenec 2010 k přestěhování celého zařízení do náhradních prostor v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod - nově zrekonstruovaný pavilon A určený pro poskytování sociálních služeb a nemocnicí uvolněný objekt pavilonu F. Tyto objekty budou po dobu rekonstrukce objektu ve Ždírci využity pro přechodné ubytování všech obyvatel Domova důchodů Ždírec.
Domov důchodců Ždírec využíval pro ubytování obyvatel ještě druhou budovu v Dobroníně (27 lůžek). Tato budova je však v takovém stavebně technickém stavu, že již není vhodná pro další poskytování sociálních služeb typu domov pro seniory nebo domov se zvláštním režimem. Na základě usnesení rady kraje 0742/18/2008/RK ze dne 3. 6. 2008 a 0583/14/2009/RK ze dne 21. 4. 2009 bude činnost Domova důchodců Ždírec, příspěvková organizace, v pobočce Dobronín ukončena k 30. 6. 2010 a celé zařízení přestěhováno do náhradních prostor v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod.
Po realizaci komplexní rekonstrukce objektu ve Ždírci, bude nová kapacita tohoto objektu pouhých 54 lůžek, z původních 92 lůžek. Tento stav umožní přestěhování pouze uvedenému počtu klientů a tomu i odpovídajícímu počtu ošetřujícího a administrativního personálu (cca 37 zaměstnanců) zpět z Havlíčkova Brodu do Ždírce. Ostatní obyvatelé a zaměstnanci Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, by zůstali i nadále v náhradních prostorách areálu Nemocnice Havlíčkův Brod.
V případě ponechání tohoto stavu dojde ke snížení celkové kapacity zařízení z původních 119 lůžek (včetně pobočky v Dobroníně) na plánovaných 54 lůžek, čímž se zvýší jednak nerovnost mezi nabídkou a poptávkou po tomto druhu sociálních služeb v kraji a zároveň dojde k poklesu nabídky pracovních míst v této části regionu.
Návrh řešení Pro zachování počtu lůžek a zaměstnanosti v tomto regionu navrhuje odbor sociálních věcí realizovat v obci Ždírec přístavbu zcela nového objektu, který by byl postaven na pozemcích ve vlastnictví kraje. Provozně bude propojen s rekonstruovaným objektem Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace. Jednalo by se o specializované pracoviště, které bude určené pro péči o klienty postižené Alzheimerovou chorobou a dalšími typy získané demence. Plánovaná kapacita přístavby je 60 lůžek. Celková kapacita zařízení Domova důchodců Ždírec by se po provedené rekonstrukci stávajícího objektu a realizaci přístavby zvýšila na konečných 114 lůžek. Návrat na téměř původní kapacitu zařízení umožní jednak zachování zaměstnanosti v regionu a zároveň uspokojovat stále rostoucí poptávku po specializovaném zařízení pro osoby s Alzheimerovou chorobou v kraji Vysočina. Na zamýšlenou investiční akci Přístavba k Domovu důchodců Ždírec byla zpracována studie, která je předložena v příloze č. 1 materiálu ZK-04-2010-61.
V případě realizace obou investičních akcí Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce a Přístavba k Domovu důchodců Ždírec bude umožněno:
* poskytování sociálních služeb v rámci jednoho areálu,
* zachování kapacity lůžek v regionu,
* navrácení všech klientů a zaměstnanců zpět do Ždírce,
* zachování zaměstnanosti v regionu na hodnotě, která bude minimálně srovnatelná se stavem před zahájením rekonstrukce,
* vytvoření specializovaného pracoviště pro osoby s různými druhy demencí v regionu, v souladu se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb v kraji Vysočina.

Odhadovaná cena výstavby nového objektu je ve výši 1 273 tis. Kč na lůžko, tedy celkem 76 407 tis. Kč.
Na akci Přístavba k Domovu důchodců Ždírec bude podána žádost o registraci akce v ISPROFIN. Tato žádost bude zpracována a podána s tím, že by vlastní výstavba a případné spolufinancování z prostředků MPSV a kraje Vysočina bylo zahájeno v roce 2011 s termínem dokončení 2012.
Pro účely podání žádosti o registraci akce v ISPROFIN podle Dokumentace programu reprodukce majetku 113 310 - Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb v letech 2007 - 2013 je nutno přiložit k žádosti o dotaci doklad o zabezpečení vlastních zdrojů na financování akce předložený formou usnesení zastupitelstva samosprávného celku.
Navrhujeme finanční spoluúčast kraje Vysočina ve výši 30 % investičních nákladů na realizaci akce Přístavba k Domovu důchodců Ždírec (při nákladech 76 407 tis. Kč jde odhadem o 22 922 tis. Kč). Zbývajících 70 % investičních nákladů akce bude podle předpokladu uhrazeno z prostředků státního rozpočtu (Program reprodukce majetku 113 310).
StanoviskaUsnesení 0912/18/2010/RK
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí informaci o přípravě investičního záměru Přístavba k Domovu důchodců Ždírec dle materiálů RK-18-2010-64 a RK-18-2010-64, př. 1;
* schválit závazek kraje zabezpečit vlastní zdroje a finanční spoluúčast Vysočina na akci Přístavba k Domovu důchodců Ždírec ve výši 30 % nákladů akce.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o přípravě investičního záměru Přístavba k Domovu důchodců Ždírec dle materiálů ZK-04-2010-61 a ZK-04-2010-61, př. 1;
schvaluje
závazek kraje zabezpečit vlastní zdroje a finanční spoluúčast Vysočina na akci Přístavba k Domovu důchodců Ždírec ve výši 30 % nákladů akce.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz