Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2005-43

ZK-02-2005-43.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíZK-02-2005-43
NázevŽádost obce Čáslavice o poskytnutí finančního příspěvku
Zpracoval P. Kolář
Předkládá F. Dohnal
Počet příloh
Popis problému

Dopisem ze dne 16. 2. 2005 požádala obec Čáslavice zastupitelstvo kraje o příspěvek na provedenou opravu komunikace na pozemku par. č. 841 v majetku kraje Vysočina. Dle žádosti obec financovala opravu z půjčky peněžního ústavu a zamýšlela požádat o dotaci na úroky z půjčky z Programu obnovy venkova (vzhledem k minimální výši dotace v roce 2004 stanovené zastupitelstvem kraje a zrušením tohoto dotačního titulu v roce 2005 nebylo možné dotaci na úroky čerpat). V dopise se uvádí, že došlo ke zhodnocení majetku kraje. Po prověření situace dospěl OM k závěru, že uvedená komunikace není ve vlastnictví kraje Vysočina. Kraj Vysočina vlastní pouze uvedenou pozemkovou parcelu pod touto komunikací. Předmětná komunikace je zřejmě účelovou komunikací a takový stav je dle stanoviska pracovníků Správy a údržby silnic Třebíč neměnný minimálně v posledních 25ti letech.
Návrh řešení

Rozpočet kraje Vysočina nepočítá s dotacemi obcím na úhradu jejich provozních nebo investičních nákladů. OM je názoru, že v daném případě není splněno žádné z kritérií stanovených "Kritérii pro posuzování žádostí obcí o dotace nebo půjčky" schválených zastupitelstvem kraje usnesením 130/06/2002/ZK. OM doporučil zahájit jednání s obcí o bezúplatném převodu pozemku par. č. 841 do vlastnictví obce.
Vzhledem k výše uvedenému návrh předpokládá zamítnout žádost obce.
Stanoviska

Rada kraje usnesením 0331/12/2005/RK
- schválila zahájení jednání s obcí Čáslavice o bezúplatném převodu pozemku par. č. 841 v k. ú. Čáslavice do vlastnictví obce a
- doporučila zastupitelstvu kraje zamítnout žádost obce Čáslavice o poskytnutí finančního příspěvku na opravu komunikace na pozemku par. č. 841 v k. ú. Čáslavice.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usnesení

Zastupitelstvo kraje
zamítá
žádost obce Čáslavice o poskytnutí finančního příspěvku na opravu komunikace na pozemku par. č. 841 v k. ú. Čáslavce a
ukládá
krajskému úřadu žadatele o zamítnutí žádosti vyrozumět.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz