Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2010-35

ZK-04-2010-35.doc  ZK-04-2010-35pr1.pdf
Číslo materiálu35
Číslo jednacíZK-04-2010-35
NázevÚplatné nabytí pozemků v k. ú. Ždírec na Moravě, obec Ždírec - návrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší nabytí pozemků pro realizaci akce Přístavba k domovu důchodců Ždírec .
Kraj Vysočina má v úmyslu realizovat akci s výše uvedeným názvem. Jedná se o přístavbu nového křídla jižní části stávajícího areálu Domova důchodců Ždírec. Součástí nově vybudovaných objektů má být i klidová a odpočinková zóna (park) pro klienty domova důchodců, pro níž mají být pozemky získány úplatně z vlastnictví obce Ždírec. Klidová zóna má být vytvořena na těchto pozemcích: par. č. 8/1 - ost. plocha, zeleň o výměře 3 486 m2, par. č. 899/2 - ost. plocha, manipulační plocha o výměře 208 m2, st. par. č. 99 - zast. plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 26 m2 a st. par. č. 98 - zast. plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 32 m2 v k.ú. Ždírec na Moravě, obec Ždírec. Uvedené pozemky jsou ve vlastnictví obce Ždírec a Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Jihlava je vede na LV 10001 pro k.ú. Ždírec na Moravě, obec Ždírec.
Odbor sociálních věcí, odbor majetkový a Mgr. Petr Krčál - radní kraje Vysočina předběžně jednali se starostou obce Ždírec s výsledkem, že obec požaduje úplatný převod pozemků s cenou 300 Kč/m2. Zastupitelstvo obce Ždírec již projednalo na svém 32. zasedání zastupitelstva obce dne 5. 5. 2010 prodej výše uvedených pozemků z vlastnictví obce Ždírec do vlastnictví kraje Vysočina. Dle zápisu z tohoto zasedání byl záměr prodeje pozemků zveřejněn v souladu s ustanovením § 39 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích na úřední desce obecního úřadu a nebyly proti němu vzneseny žádné námitky.
Návrh řešení OM navrhuje s ohledem na investiční záměry kraje požadované pozemky do vlastnictví kraje úplatně nabýt. Vzhledem k tomu, že cena nabývaných pozemků byla dohodnuta, nenechal OM vyhotovit znalecký posudek na ocenění předmětných pozemků. Dle názoru OM požadovaná cena neodpovídá skutečné tržní ceně. Dle odborného posouzení činí úřední cena cca 130 - 140 tis. Kč.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout nabýt výše uvedené pozemky do vlastnictví kraje Vysočina za cenu dohodnutou při jednáních mezi zástupci obce a dále schválit rozpočtové opatření k zajištění finančního krytí této majetkové transakce.
StanoviskaUsnesením 0868/18/2010/RK rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout nabýt pozemky par. č. par. č. 8/1 - ost. plocha, zeleň o výměře 3 486 m2, par. č. 899/2 - ost. plocha, manipulační plocha o výměře 208 m2, st. par. č. 99 - zast. plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 26 m2 a st. par. č. 98 - zast. plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 32 m2 v k.ú. Ždírec na Moravě, obec Ždírec z vlastnictví obce Ždírec do vlastnictví kraje Vysočina za celkovou dohodnutou cenu 1 125 600 Kč a schválila rozpočtové opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve zvýšení § 3639 - Komunální služby a územní rozvoj j.n. - nákupy nemovitostí o částku 1 125 000 Kč při současném snížení přílohy M9 - Činnost regionální správy o částku 1 125 000 Kč.
Odbor sociálních věcí inicioval nákup požadovaných pozemků a předjednal jejich koupi z vlastnictví obce Ždírec do vlastnictví kraje Vysočina. Záměrem kraje je odkoupené pozemky využít jako odpočinkovou zónu (park) pro klienty zařízení Domova důchodců Ždírec, a to především pro osoby s Alzheimerovou chorobou a dalšími typy získané demence. Klidová zóna, upravená pro potřeby uvedené cílové skupiny obyvatel, společně s plánovanou investiční akcí Přístavba k domovu důchodců Ždírec , umožní vytvoření specializovaného zařízení v kraji Vysočina pro komplexní péči o osoby s výrazným komunikačním a sociálním handicapem. Ve spolupráci s odborem životního prostředí byly zahájeny přípravy pro podání žádosti na revitalizaci těchto pozemků z EU fondů. Odbor sociálních věcí doporučuje rozhodnout nabýt uvedené pozemky do vlastnictví kraje Vysočina. V opačném případě nebude po realizaci přístavby k domovu důchodců dostatek volného prostoru na pozemcích ve vlastnictví kraje pro vytvoření nezbytných klidových a odpočinkových zón.
Odbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
úplatně nabýt pozemky par. č. 8/1 - ost. plocha, zeleň o výměře 3 486 m2, par. č. 899/2 - ost. plocha, manipulační plocha o výměře 208 m2, st. par. č. 99 - zast. plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 26 m2 a st. par. č. 98 - zast. plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 32 m2 v k.ú. Ždírec na Moravě, obec Ždírec z vlastnictví obce Ždírec do vlastnictví kraje Vysočina za celkovou dohodnutou cenu 1 125 600 Kč.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz