Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2010-76

ZK-03-2010-76.doc  ZK-03-2010-76pr1.pdf
Číslo materiálu76
Číslo jednacíZK-03-2010-76
NázevPodpora rozvoje Vysoké školy polytechnické Jihlava
Zpracoval Z. Kadlec, I. Šteklová
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuVysoká škola polytechnická Jihlava (dále jen VŠPJ) je jedinou veřejnou vysokou školou na území kraje Vysočina a kraj Vysočina od svého vzniku její rozvoj plně podporuje.
Význam podpory a rozvoje Vysoké školy polytechnické Jihlava je zmiňován ve většině nejdůležitějších strategických materiálů kraje Vysočina, jako jsou například Program rozvoje kraje nebo Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina.
Podpora VŠPJ ze strany kraje Vysočina a vzájemná spolupráce těchto dvou institucí je jednou z klíčových aktivit, kterou kraj Vysočina dlouhodobě směřuje k naplnění jednoho ze svých rozvojových cílů, a to ke zvýšení úrovně vzdělávání, vědeckovýzkumné kapacity a inovačních schopností kraje Vysočina.
VŠPJ je jako veřejná regionální vysoká škola se zaměřením na bakalářské studium schopna významně napomáhat výchově odborníků právě v těch oblastech, ve kterých kraj dlouhodobě pociťuje nedostatek místního odborného potenciálu.
Právě za tímto účelem VŠPJ podala žádosti o akreditaci nových oborů v rámci programů Hospodářská politika a správa (obor Regionální rozvoj a správa), Strojírenství (obory Příprava a realizace výroby, Technologie obrábění a montáže) a Tělesná výchova a sport (Rekreologie). Zejména je třeba uvést, že kraj Vysočina dokáže prostřednictvím svého orgánu - krajského úřadu nabídnout pro celou řadu absolventů oboru Regionální rozvoj a správa odpovídající praxi a následné uplatnění a rovněž dokáže přispět ke kvalitě výukového procesu svými praktickými poznatky a zkušenostmi. Kraj Vysočina patří v mnoha oblastech své činnosti ke špičce v České republice (zavádění a využívání informačních technologií, shromažďování, třídění, analýzy a využívání regionálních dat, strategické řízení, krizové řízení a krizová komunikace atd.), proto se jeví jako velmi účelné využívat personální kapacity kraje k doplnění výuky.
Všechny obory, o jejichž akreditaci bylo požádáno, zejména v programech Hospodářská politika a správa a Strojírenství, byly s regionálními autoritami a regionálními podnikateli dlouhodobě projednávány a z jejich strany jsou akreditace dlouhodobě podporovány.
Po správní radě VŠPJ, která se konala v pondělí 10. 5. 2010, byl hejtman kraje Vysočina a současně člen správní rady Jiří Běhounek (ze zasedání Správní rady VŠPJ byl pro zaneprázdněnost omluven) informován o tom, že Akreditační komise všechny žádosti VŠPJ o akreditaci výše zmíněných oborů zamítla.
Důvodem zamítnutí byl kromě argumentu nedostatečného personálního zabezpečení oborů i argument, že VŠPJ by měla vycházet z doporučení uvedených v hodnocení Vysoké školy polytechnické Jihlava: konsolidovat, posilovat personální zabezpečení stávajících studijních oborů a nerozšiřovat nabídku o nové studijní obory .
Podrobněji viz ZK-03-2010-76, př.1 (Dopis MŠMT č.j.: 11 114/2010 - 30/1 ze dne 30. dubna 2010 adresovaný VŠPJ)
Protože VŠPJ naprosto logicky nemůže zaměstnat a nasmlouvat 100 % vyučujících před schválením akreditace oboru - v řadě případů však disponuje závaznými přísliby, považuje VŠPJ argument akreditační komise o nedostatečném personálním zabezpečení zejména v případě oboru Regionální rozvoj a správa za lichý (100 % zabezpečeno kmenovými vyučujícími nebo závaznými přísliby) a protože doporučení akreditační komise konsolidovat a přitom neakreditovat další obory považuje VŠPJ za velmi sporné - VŠPJ nemůže školu konsolidovat bez rozšíření portfolia o obory, jejichž akreditaci kraj potřebuje a požaduje, o které je zájem a které tedy mohou do budoucna fungování školy ve shodě s požadavkem akreditační komise stabilizovat - obrací se rektor VŠPJ Ladislav Jirků prostřednictvím hejtmana kraje Vysočina na Zastupitelstvo kraje Vysočina s žádostí o podporu.
Návrh řešení Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek navrhuje Zastupitelstvu kraje Vysočina přijetí podpůrného usnesení, které by jasně vyjádřilo zásadní zájem kraje Vysočina na dalším rozvoji VŠPJ včetně rozšiřování studijních oborů v oblastech pro kraj potřebných bakalářských oborů.
Stanoviska
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
zprávu o stanovisku akreditační komise k akreditaci studijních oborů dle ZK-03-2010-76, př. 1;
nesouhlasí
s tím, aby VŠPJ byla v rozporu se schválenými programovými dokumenty kraje omezována v rozšiřování nabídky pro další rozvoje kraje životně důležitých, potřebných a žádaných studijních oborů;
podporuje
všechny potřebné kroky VŠPJ, které povedou zejména k rychlé akreditaci oboru Regionální rozvoj a správa;
upozorňuje,
že rozvoj a rozšiřování oborů studia VŠPJ a s tím spojená výchova absolventů bakalářského studia v pro kraj potřebných oborech (například Regionální rozvoj a správa, strojírenské obory) je jednou z nutných podmínek budoucího úspěšného rozvoje kraje Vysočina a že jakékoliv necitlivé administrativní rozhodnutí by v tomto smyslu mohlo budoucí rozvoj kraje významně negativně ovlivnit.
Odpovědnost zastupitelstvo kraje
Termín 11. 5. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz