Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2010-68

ZK-03-2010-68.doc  ZK-03-2010-68pr1.doc
Číslo materiálu68
Číslo jednacíZK-03-2010-68
NázevProjekt Biodiverzita do Operačního programu Životní prostředí
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu se jedná o přípravu projektů do Operačního programu Životní prostředí Biodiverzita.
Globálním cílem je pomocí a s přispěním evropských fondů řešit pokles biodiverzity v kraji Vysočina. Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky
a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů Operačního programu Životní prostředí je možno pro péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů.
V poslední době se stále naléhavěji hovoří v rámci chráněných území v péči kraje Vysočina
o potřebě nezbytných sanačních zásahů v těchto lokalitách. Prakticky všechna chráněná území (zvláště rašeliniště) jsou v menší či větší míře poškozena a degradována, což má
za následek vymírání či dokonce už vyhynutí rostlinných nebo živočišných druhů vázaných na tato stanoviště. V současné době můžeme říci, že dramatický pokles biodiverzity považujeme za prioritní problém ochrany přírody na Vysočině, neboť uvedený problém se až do současnosti pouze konstatoval, ale neřešil. Určujícím důvodem byl absolutní nedostatek finančních prostředků nutných na realizaci, mnohdy velmi nákladných, sanačních opatření. Mizení druhů z krajiny je ovšem nejenom problémem kraje Vysočina, ale je to otázka celoevropská a celosvětová. Proto OSN vyhlásila rok 2010 jako mezinárodní rok biodiverzity a Evropská unie deklarovala jako svůj cíl zastavit do roku 2010 pokles biodiverzity.
Pro dosažení tohoto cíle je třeba vynaložit značné úsilí a velké množství finančních prostředků do zajištění podpory ohrožených rostlinných a živočišných druhů
i jejich biotopů, obnovy krajinné stability a vodního režimu krajiny. Od roku 2007 existuje v České republice dotační nástroj financovaný z evropských fondů, který umožňuje, mimo jiné, právě aktivity na podporu biodiverzity spolufinancovat. Je jím Operační program Životní prostředí 2007-2013. Tato jedinečná šance jak získat finanční prostředky na výše zmíněné činnosti zde ovšem bude jenom do konce roku 2013. Odbor životního prostředí krajského úřadu kraje Vysočina proto navrhuje maximálně využít k péči o přírodní biotopy (k péči charakteru sanačních a revitalizačních zásahů) finančních prostředků z Operačního programu životní prostředí (níže jen OPŽP ).
Pro všechna zvláště chráněná území ochrany přírody jsou zpracovány plány péče, které řeší péči o tato území, tj. jak pravidelné zásahy (tzv. regulační), tak mimořádné zásahy (jednorázové, tzv. asanační). Plány péče jsou projednávány a schvalovány. Z plánů péče vychází celkový seznam lokalit navržených k revitalizaci v letech 2007-2013 schválený Radou kraje Vysočina usnesením č. 0958/21/2009/RK.
Na základě usnesení Rady kraje Vysočina č. 0958/21/2009/RK nechal odbor životního prostředí zpracovat investiční záměry k jednotlivým navrhovaným akcím tj. studie proveditelnosti (obsahem investičních záměrů je projednání plánovaných opatření s vlastníky a stavebně-technická konkretizace záměru). Tyto investiční záměry jasně říkají, zda je možné navržená opatření na podporu a zvýšení biodiverzity realizovat.
V průběhu zpracování investičních záměrů mimo jiné vyplynulo, že pro vysokou administrativní, časovou a finanční náročnost bude nejvhodnější projekty předkládat postupně tak, aby neúměrně nezatěžovaly jak dotčené pracovníky kraje Vysočina tak
i rozpočet. Každý rok bude tedy do OPŽP zpracováno max. pět žádostí, přičemž žádosti
o platbu budou předkládány zpětně, pravidelně za poslední pololetní až roční období.
Výše spolufinancování ze strany kraje Vysočina je u oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity 10 % z celkových způsobilých výdajů na projekt.
V materiálu ZK-03-2010-68, př. 1 jsou uvedeny předpokládané finanční náklady na pět
(v letošním roce) předkládaných akcí (dle zpracovaných investičních záměrů). Celkový objem finančních prostředků se rovná 17 000 000 Kč s tím, že částka uvažovaná
na spolufinancování vybraných akcí ze strany kraje Vysočina (včetně přípravy žádostí
a stavebně technické dokumentace) činí 1 700 000 Kč (viz materiál ZK-03-2010-68, př. 1). Realizace zásahů a opatření v jednotlivých lokalitách se předpokládá postupně v letech 2011 až 2013, dle charakteru zásahů či opatření, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto sanaci bude rovnoměrně rozloženo na celé tříleté, plánované, realizační období projektů.
Projekty do životního prostředí jsou významné i z ekonomického hlediska pro rozvoj hospodářství v kraji, neboť čerpáním finančních prostředků z evropských fondů do kraje Vysočina, zabezpečí pracovní příležitosti při vlastní realizaci prací firmám a jejich zaměstnancům z Vysočiny.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného popisu navrhujeme, po projednání tohoto materiálu RK, bezodkladně zahájit výběrové řízení na zpracování žádostí do OPŽP včetně všech nezbytných podkladů a dokladů.
Protože není schválený převod finančních prostředků na zvláštní účet projektu Biodiverzita , navrhujeme schválit převod ve výši 1,5 mil. Kč pro projektovou přípravu na zvláštní účet projektu Biodiverzita .
Veškeré práce budou uzpůsobeny faktu, že zpracované a kompletní žádosti se budou předkládat Státnímu fondu životního prostředí ČR v nejbližším možném termínu
(pokud možno v měsíci říjen roku 2010).
Částka bude použita na zpracování žádostí do OPŽP včetně všech nezbytných příloh
a stavebně technickou dokumentaci.
StanoviskaRada kraje usnesením 0671/13/2010/RK
bere na vědomí
informaci o zabezpečení přípravy projektů kraje Vysočina v oblasti revitalizace maloplošných zvláště chráněných území/ evropsky významných lokalit v rámci Operačního programu Životní prostředí,
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv
nebo z cizích zdrojů ve výši max. 1 500 000 Kč pro projektovou přípravu na zvláštní účet projektu Biodiverzita,
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina připravit pět projektů uvedených v materiálu RK-13-2010-61, př. 1 k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o zabezpečení přípravy projektů kraje Vysočina v oblasti revitalizace maloplošných zvláště chráněných území/ evropsky významných lokalit v rámci Operačního programu Životní prostředí;
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši
max. 1 500 000 Kč pro projektovou přípravu na zvláštní účet projektu Biodiverzita ;
ukládá
odboru životního prostředí připravit pět projektů uvedených v materiálu ZK-03-2010-68, př. 1 k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz