Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2010-63

ZK-03-2010-63.doc  ZK-03-2010-63pr1.doc  ZK-03-2010-63pr2.doc  ZK-03-2010-63pr3.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíZK-03-2010-63
NázevNávrh na řešení ukončení provozování Domova důchodců Velký Újezd včetně vypořádání všech majetkoprávních otázek a finančního podílu kraje na rekonstrukci objektu
Zpracoval V. Švarcová
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuDomov důchodců Velký Újezd, příspěvková organizace kraje Vysočina (dále též DD Velký Újezd ), poskytuje sociální služby v pronajatých prostorách objektu, jehož vlastníkem je Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně (dále též Kongregace ). Nájemní vztah trvá od 1. 1. 2003. Nájemní smlouva mezi Kongregací a příspěvkovou organizací kraje je uzavřena s účinností do 31. 12. 2010. Kapacita zařízení DD Velký Újezd je k datu zpracování tohoto materiálu registrována na 135 klientů/ lůžek a v pracovněprávním vztahu k organizace je celkem 64 zaměstnanců.
Usnesením č. 1868/38/2009/RK ze dne 22. 12. 2009 rada kraje vzala na vědomí informaci o záměru Kongregace provést celkovou rekonstrukci objektu, nájemní smlouvu již dále neprodlužovat a od 1. 1. 2011 poskytovat sociální služby v zařízení samostatně (pod vlastním jménem nebo prostřednictvím zřizované organizace). Tento záměr Kongregace předložila kraji Vysočina zároveň se žádostí o finanční spoluúčast na rekonstrukci objektu, jejíž výše byla předmětem dalších společných jednání. Dle předloženého harmonogramu je zahájení investiční akce ze strany Kongregace plánováno přibližně v polovině roku 2010, a to bez ohledu na výsledek rozhodnutí o přiznání dotací z jiných finančních zdrojů. (Tato skutečnost by měla případný vliv pouze na rozsah provedených prací.)
Stejným usnesením rada kraje uložila vedoucí odboru sociálních věcí a řediteli DD Velký Újezd jednat s Kongregací milosrdných sester III. řádu Sv. Františka o harmonogramu ukončení provozování DD krajem Vysočina. Dále vedoucí odboru sociálních věcí uložila předložit radě kraje komplexní návrh na řešení ukončení provozování Domova důchodců Velký Újezd včetně vypořádání všech majetkoprávních otázek a finančního podílu kraje na rekonstrukci objektu.
V souvislosti s ukončením nájmu a s tím souvisejícím ukončením provozování zařízení sociálních služeb domov pro seniory ze strany DD Velký Újezd bylo nutné s Kongregací projednat otázku dalšího provozování tohoto zařízení (včetně zajištění pokračujícího poskytování sociálních služeb stávajícím klientům) a dořešit otázku další existence příspěvkové organizace. Je potřeba ošetřit jak otázky pracovněprávní ve vztahu k zaměstnancům, tak majetkové vztahy k některým dílčím nemovitostem (čistírna odpadních vod + kanalizace, bytový dům), které jsou majetkem kraje a rovněž vypořádat i movitý majetek. Za tímto účelem proběhla společná jednání s ředitelem DD Velký Újezd a zástupci Kongregace o zajištění dalšího provozování zařízení sociálních služeb, převzetí závazků ke klientům a zaměstnancům. Stěžejní byla jednání ze dne 25. 2. 2010 a 16. 4. 2010. V průběhu těchto jednání Kongregace upřesnila, že provozovatelem domova pro seniory ve stávajícím objektu zařízení bude od 1. 1. 2011 Domov sv. Anežky, se sídlem Velký Újezd 7, Kojatice, který založila k tomuto účelu. Přípravné práce pro rekonstrukci objektu mají začít od května 2010.
Návrh řešení Návrh řešení jednotlivých oblastí:
* Dopady zahájení rekonstrukce objektu Kongregace
Dle závěrů jednání s Kongregací dojde od 1. 7. 2010 k postupnému utlumení kapacity zařízení provozovaného DD Velký Újezd a rekonstrukce bude provedena za omezeného provozu.
V důsledku organizačních změn, které si tento proces vyžádá, jako jeden z podkladů rada kraje usnesením č. 0636/13/2010/RK vydala aktualizovaný organizační řád DD Velký Újezd a jeho dodatek č. 1, účinný od 1. 7. 2010. Změna k tomuto datu spočívá především ve vypuštění útvaru prádelna a snížení počtu oddělení úseku zdravotní a ošetřovatelské péče ze stávajících 4 na 3.

* Převzetí činnosti a řešení závazků ke klientům a zaměstnancům
Tuto problematiku navrhujeme řešit rámcovou smlouvou o spolupráci mezi Kongregací a krajem Vysočina jako zřizovatelem DD Velký Újezd, obsaženou v materiálu
ZK-03-2010-63, př. 1. Tato smlouva je základním předpokladem pro zajištění dalšího provozování zařízení. Představuje právní titul pro přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů zaměstnanců DD Velký Újezd, neukončených do 31. 12. 2010, na organizaci zřizovanou Kongregací, je podkladem pro převzetí činnosti. Bude rovněž podkladem pro poskytnutí dotace na rekonstrukci objektu zařízení. Řeší mimo jiné i převzetí spisové agendy DD Velký Újezd týkající se jeho zaměstnanců a klientů.
Jako související nezbytný krok předpokládá u DD Velký Újezd zrušení registrace poskytovatele sociálních služeb (nutno požádat nejméně 3 měsíce přede dnem ukončení činnosti) a vyřízení registrace ze strany Kongregací zřizované organizace, neboť dle § 82 odst. 6 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, je registrace nepřevoditelná.

* Příspěvek na rekonstrukci a další provozování zařízení sociálních služeb
S ohledem na zájem kraje zachovat určitou kapacitu lůžek (pro potřeby svých občanů) a pracovních míst v dané lokalitě byla žádost o finanční pomoc s rekonstrukcí objektu zařízení zohledněna. Po zvážení všech souvislostí navrhujeme zastupitelstvu kraje rozhodnout o poskytnutí dotace ve výši 10 mil. Kč Kongregaci dle materiálu ZK-03-2010-63, př. 2. Výše dotace odpovídá 40% podílu kraje na této etapě rekonstrukce. Kongregace se smluvně zaváže k provozování zařízení domova pro seniory minimálně na dobu 5 let, převzetí klientů a zaměstnanců dle stavu k 31. 12. 2010. Předpokládá se úzká provázanost a podmíněnost mezi smlouvou o spolupráci a smlouvou o poskytnutí dotace.

* Movitý majetek
Podle inventurního soupisu z 31. 3. 2010 hospodaří DD Velký Újezd s movitým majetkem kraje v celkové hodnotě přibližně 18,5 mil. Kč. Pro potřeby jiných příspěvkových organizací kraje předpokládáme využití volných kompletů určených klientům (pečovatelské lůžko, noční stolek, šatní skříň). Ostatní svěřený movitý majetek s výjimkou finanční hotovosti doporučujeme na základě inventurních soupisů sestavených dle stavu ke konci roku 2010 darovat Kongregaci k zajištění plynulého provozu zařízení od 1. 1. 2011. Rada kraje usnesením č. 0636/13/2010/RK uložila odboru sociálních věcí učinit do konce roku 2010 kroky potřebné k realizaci tohoto záměru. Samotné darovací smlouvy budou předloženy na jednání zastupitelstva kraje závěrem roku 2010.

* Nemovitý majetek
DD Velký Újezd hospodaří s nemovitým majetkem ve vlastnictví kraje Vysočina, který je zapsaný na LV č. 398 pro k. ú. a obec Třebelovice a na LV č. 27 pro k. ú. Velký Újezd u Kojatic a obec Kojatice. Jedná se o:
a) Stavbu čistírny odpadních vod, kanalizační přivaděč včetně kanalizačních šachet - stavba ČOV a kanalizace je nezbytnou součástí pro zajištění provozu objektu ve vlastnictví Kongregace, využívaného za účelem poskytování sociálních služeb. V současné době slouží pouze pro potřeby DD Velký Újezd, a proto bylo ve spolupráci s odborem majetkovým navrženo její darování Kongregaci k zajištění plynulého provozu po 31. 12. 2010. O zveřejnění záměru darování tohoto nemovitého majetku do vlastnictví Kongregace rozhodla rada kraje dne 6. 4. 2010 usnesením č. 0502/11/2010/RK. Záměr byl zveřejněn na úřední desce. Pro další období provozu čističky je uvažováno o zřízení věcného břemeno pro obec k zajištění přístupu k zařízení, z důvodu plánované bytové výstavby na okolních pozemcích obce.
b) Bytový dům se 3 bytovými jednotkami se sníženou kvalitou, který je umístěn v areálu fary. Bytové jednotky o velikosti cca 40 m2 mají společné sociální zařízení na patře. V současné době jsou pronajaty dvě bytové jednotky na dobu určitou do
31. 12. 2010. Usnesením č. 0502/11/2010/RK ze dne 6. 4. 2010 rada kraje uložila odboru majetkovému zahájit jednání s obcí Kojatice o darování tohoto nemovitého majetku z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Kojatice.
Záležitosti dalšího účelného využití výše uvedeného nemovitého majetku jsou aktuálně řešeny odborem majetkovým a návrh na jeho převod bude po vzájemné dohodě dotčených odborů zastupitelstvu předložen nejpozději s návrhem na převod movitého majetku.

* Zrušení příspěvkové organizace, převzetí nevypořádaných práv a závazků
Návrh dále předpokládá, že v souvislosti s ukončením provozování zařízení sociálních služeb ze strany DD Velký Újezd bude zároveň dořešena otázka další existence této krajské příspěvkové organizace. Navrhujeme zastupitelstvu rozhodnout o zrušení DD Velký Újezd uplynutím dne 31. 12. 2010 dle materiálu ZK-03-2010-63, př. 3. Rozhodnutí o zrušení příspěvkové organizace vychází z ustanovení § 27 odst. 7 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Podle tohoto ustanovení ke vzniku, k rozdělení, sloučení, splynutí nebo zrušení příspěvkové organizace dochází dnem určeným zřizovatelem v rozhodnutí, jímž též určí, v jakém rozsahu přechází její majetek, práva a závazky na nové anebo přejímající organizace. Dále platí, že rozhodne-li zřizovatel o zrušení organizace, přechází uplynutím dne uvedeného v jeho rozhodnutí o zrušení její majetek, práva a závazky na zřizovatele. Kraj Vysočina tedy k 1. 1. 2011 převezme veškerá nevypořádaná práva a závazky DD Velký Újezd, s výjimkou práv a povinností z pracovněprávních vztahů nezaniklých dnem 31. 12. 2010, s tím, že smlouva o spolupráci mezi krajem Vysočina a Kongregací (viz příloha č. 1 materiálu ZK-03-2010-63) plynule řeší převzetí provozování zařízení a přechod práv a závazků z trvajících pracovněprávních vztahů ve smyslu ustanovení § 338 zákoníku práce.
Na základě rozhodnutí o zrušení DD Velký Újezd je třeba zajistit výmaz této organizace z obchodního rejstříku a oznámit její zrušení Ústřednímu věstníku ČR (viz § 27 odst. 8 a 10 zákona č. 250/2000 Sb.).
Vypořádání práv a závazků příspěvkové organizace, které přejdou na kraj, a zejména jejich účetní likvidace bude zajištěna na dohodu zaměstnancem kraje.
StanoviskaRada kraje svým usnesením č. 0636/13/2010/RK ze dne 27. 4. 2010 doporučila zastupitelstvu kraje
* schválit smlouvu o spolupráci mezi krajem Vysočina a Kongregací milosrdných sester III. řádu Sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně, IČ: 00406473, dle materiálu RK-13-2010-29, př. 4;
* rozhodnout poskytnout investiční dotaci ve výši 10 mil. Kč Kongregací milosrdných sester III. řádu Sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně, IČ: 00406473, dle materiálu RK-13-2010-29, př. 5;
* schválit v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti, položka 6323 - Investiční transfery církvím a náboženským společnostem o částku 10 000 000 Kč s určením pro Kongregaci Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 10 000 000 Kč;
* rozhodnout zrušit Domov důchodců Velký Újezd, příspěvkovou organizaci, dle materiálu RK-13-2010-29, př. 6;
* uložit odboru sociálních věcí zajistit podání návrhu na výmaz Domova důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizace, z obchodního rejstříku a oznámit zrušení příspěvkové organizace Ústřednímu věstníku České republiky.
Citovaným usnesením dále rada kraje uložila odboru sociálních věcí realizovat kroky k darování vybraného movitého majetku kraje, který bude k datu 31. 12. 2010 užívat Domov důchodců Velký Újezd, příspěvková organizace k provozování zařízení sociálních služeb, Kongregaci milosrdných sester III. řádu Sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny Brně, IČ: 00406473.
Stejným usnesením rada kraje vydala Organizační řád Domova důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-13-2010-29, př. 2 a Dodatek č. 1 Organizačního řádu Domova důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-13-2010-29, př. 3.
Návrh usneseníZastupitelsko kraje
schvaluje
smlouvu o spolupráci mezi krajem Vysočina a Kongregací milosrdných sester III. řádu Sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně, IČ: 00406473, dle materiálu
ZK-03-2010-63, př. 1;
rozhoduje
poskytnout investiční dotaci ve výši 10 mil. Kč Kongregací milosrdných sester III. řádu Sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně, IČ: 00406473, dle materiálu
ZK-03-2010-63, př. 2;
schvaluje
v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti, položka 6323 - Investiční transfery církvím a náboženským společnostem o částku 10 000 000 Kč s určením pro Kongregaci Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 10 000 000 Kč;
rozhoduje
zrušit Domov důchodců Velký Újezd, příspěvkovou organizaci, dle materiálu ZK-03-2010-63, př. 3;
ukládá
odboru sociálních věcí zajistit podání návrhu na výmaz Domova důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizace, z obchodního rejstříku a oznámit zrušení příspěvkové organizace Ústřednímu věstníku České republiky.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický, ředitel DD Velký Újezd, p.o.
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz