Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2009-55

ZK-07-2009-55.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíZK-07-2009-55
NázevNávrh na zajištění financování projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic
Zpracoval A. Prokešová
Předkládá T. Škaryd
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury a památkové péče překládá zastupitelstvu kraje návrh na zajištění financování projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic připravovaného do výzvy Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, oblast podpory 2.1 - Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch - výzva na velké projekty se strategickým významem, vyhlášené dne 31. 8. 2009.
Výstupem projektu bude stavební obnova a regenerace hlavní zámecké budovy národní kulturní památky zámku v Třebíči, rozšíření expozičních ploch cca o 40 %, vytvoření nového interiérového vybavení Muzea Vysočiny Třebíč a instalace nových expozic. Prostorová a funkční reorganizace hlavní budovy Muzea Vysočiny Třebíč zpřístupní veřejnosti nové sály, cenné svým umělecko-historickým charakterem, a umožní vytvoření návštěvnických tras, které jedinečným způsobem do moderní prezentace muzea začlení také zámecké expozice a fragmenty kláštera. U nově koncipovaného expozičního systému Muzea Vysočiny Třebíč se předpokládá rozšíření stálých expozic jak z hlediska rozsahu vystavovaných exponátů, tak zakomponovaných témat, a využití interaktivních prvků zvyšujících atraktivnost expozic a umožňujících aktivnější přístup návštěvníků k prezentovaným informacím. Realizací projektu se vytvoří předpoklady pro další navazující projekty (Město Třebíč). Ve spojení s nimi bude obnovena a nově vybudována infrastruktura a zajištěna širší a kvalitnější společná nabídka služeb pro moderní využití celého komplexu bývalého kláštera v turistickém ruchu a pro kulturní vyžití místních obyvatel a návštěvníků kraje Vysočina.
Na základě usnesení č. 0795/19/2008/RK ze dne 10. 6. 2008 rada kraje uložila odboru kultury a památkové péče, odboru majetkovému a odboru regionálního rozvoje zajistit přípravu projektové žádosti projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic (dále jen projekt”) k předložení do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod a předložit ji radě kraje k rozhodnutí.
Zastupitelstvo kraje na základě usnesení č. 0263/04/2008/ZK ze dne 24. 6. 2008 schválilo za účelem přípravy projektu převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu.
Dne 2. 11. 2009 byla v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 08/09 ze dne 22. 9. 2009 uzavřena Smlouva o dílo se zhotovitelem projektové žádosti projektu, kterým je Vysoká škola polytechnická Jihlava. Datum konečného termínu odevzdání projektové žádosti zhotovitelem je 16. 12. 2009, přičemž konečný termín pro odevzdání projektové žádosti na Úřad regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod je dle podmínek výzvy 6. 1. 2010.
Povinnou přílohou projektové žádosti je mimo jiné i doklad o zajištění zdrojů spolufinancování projektu, tj. zajištění financování projektu schválené usnesením zastupitelstva kraje. V průběhu přípravy projektu byly stanoveny celkové náklady projektu ve výši 196 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že dosud byl zastupitelstvem kraje schválen převod finančních prostředků ve výši 10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet projektu, je třeba dále schválit převod ve zbývající výši 186 mil. Kč.
Návrh řešení Za účelem finančního zajištění projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic navrhuje odbor kultury a památkové péče zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši 186 mil. Kč na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně v průběhu let 2010 až 2013 dle aktuální potřeby projektu. Po schválení financování projektu bude dle usnesení č. 0795/19/2008/RK ze dne 10. 6. 2008 vypracovaná projektová žádost předložena radě kraje ke konečnému schválení.
StanoviskaOdbor ekonomický:
Je pravděpodobné, že ve Fondu strategických rezerv již nebudou dostatečné zdroje na financování projektu, v tom případě bude muset kraj využít cizích zdrojů.
Odbor majetkový:
OM souhlasí s předloženým materiálem.
Odbor regionálního rozvoje:
ORR souhlasí s návrhem usnesení a podporuje předložení projektu do výzvy Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, oblast podpory 2.1 - Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch - výzva na velké projekty se strategickým významem. Projekt rozšíří nabídku cestovního ruchu v Třebíči, resp. kraji Vysočina a má potenciál zvýšit počet turistů v našem kraji. Významný je synergický efekt s projektem Rekonstrukce objektu Předzámčí s novou interaktivní expozicí - Vnímání všemi smysly , který v současné době připravuje Město Třebíč.
Rada kraje Vysočina materiál projednala na zasedání dne 1. 12. 2009 a usnesením č. 1722/36/2009/RK jej doporučila zastupitelstvu kraje ke schválení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků ve finančním objemu 186 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní bankovní účet určený k realizaci projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic s tím, že finance budou uvolňovány postupně v průběhu let 2010 až 2013 dle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín 15. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz