Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2005-08

ZK-02-2005-08.doc  ZK-02-2005-08pr1 (1).txt  ZK-02-2005-08pr1.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíZK-02-2005-08
NázevPoskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2005
Zpracoval A. Beranová
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problému

V souladu s opatřením 2.3.2: Udržovat a zlepšovat podmínky v oblasti služeb sociální péče, rozvíjet mechanizmy boje proti společenské marginalizaci ohrožených skupin obyvatelstva předkládá odbor sekretariátu hejtmana návrh na pokračování programu poskytování dotací "OCHRANA OBECNÍHO NEMOVITÉHO MAJETKU V KRAJI VYSOČINA V ROCE 2005". Cílem programu je podpora a motivace dalších obcí při zabezpečování a ochraně obecního nemovitého majetku prostřednictvím opatření technické ochrany vedoucí k minimalizaci kriminogenních podmínek (tj. rizikových podmínek umožňující páchání trestné činnosti), kterými jsou zejména sociální prostředí, technické podmínky aj. Minimalizací kriminogenních podmínek je sledováno omezení páchání trestné činnosti a omezení velikosti skupiny potenciálních či skutečných pachatelů trestné činnosti.
Účelem poskytovaných finančních prostředků je zajistit podíl kraje při ochraně obecního nemovitého majetku zejména menších obcí pomocí prvků technické ochrany v rámci situační prevence. Jedná se zejména o budovy, které nejsou užívány k bydlení a dlouhodobě ke komerčním účelům (např. obecní úřady, školy atd.).

Při prvním vyhlášení programu v roce 2004 se potvrdil vysoký zájem obcí o tento dotační titul, odbor sekretariátu hejtmana přijal celkem 207 žádostí o dotaci. Schváleno bylo celkem 193 žádostí, po řádném předložení vyúčtování v souladu s Pravidly pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina byla dotace vyplacena celkem 141 obcím, tj. podpořeno bylo celkem 151 projektů. Jednoznačně se potvrdil předpoklad, že vyhlášení programu motivovalo zejména malé obce k realizaci opatření na ochranu obecního nemovitého majetku. V současné době registruje odbor sekretariátu hejtmana poptávku po opakování dotačního titulu.

Návrh řešení

Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje zastupitelstvu kraje schválit návrh "Zásad zastupitelstva kraje pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2005" na podporu opatření přispívající k omezování majetkové trestné činnosti páchané na obecním nemovitém majetku.
Oproti Pravidlům pro rok 2004 došlo na základě zkušeností k drobným formálním, formulačním a obsahovým úpravám.

Zásadní změnou je vyřazení neúplných žádostí a v roce 2005 budou v případě převisu žádostí upřednostněny žádosti obcí, které nebyly podpořeny v roce 2004.
V kapitole Regionální rozvoj, ORJ 1500, § 5311 Bezpečnost a veřejný pořádek rozpočtu kraje je pro účely tohoto dotačního titulu schválena částka ve výši 1.514.000,- Kč.

Termín podání žádostí je do 13. května 2005, poté bude zastupitelstvu kraje na nejbližším zasedání předložen návrh na schválení dotací v konkrétní výši pro jednotlivé obce. Ty pak do 4 měsíců od podpisu smlouvy předloží vyúčtování projektu v souladu s podmínkami uvedenými ve smlouvě. Po schválení vyúčtování odborem sekretariátu hejtmana bude do jednoho měsíce dotace proplacena.

Stanoviska

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu "Zásad" žádné připomínky.

Návrh usnesení

Zastupitelstvo kraje
schvaluje
Zásady zastupitelstva kraje pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2005 dle materiálu ZK-02-2005-08, př. 1.*
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín po celou dobu poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina*
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz