Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2005-06

ZK-02-2005-06.doc  ZK-02-2005-06pr1 (1).txt  ZK-02-2005-06pr1.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíZK-02-2005-06
NázevŽádost obcí o finanční pomoc po povodni
Zpracoval P. Dvořák počet stran: 2
Předkládá M. Vystrčil počet příloh: 1
Počet příloh
Popis problému

Na Krajský úřad kraje Vysočina se obrátily v průběhu července a srpna minulého roku čtyři obce kraje Vysočina s žádostí o finanční výpomoc po povodni - obce Budišov, Kozlov, Číhošť a Onšov. Dvě z nich - Kozlov a Číhošť - svoje žádosti o finanční pomoc od kraje Vysočina na odstranění povodňových škod v únoru roku 2005 pozastavily, z důvodu podání žádosti o dotaci na ministerstvo pro místní rozvoj.

Obec Budišov
Na základě jednaní Zastupitelstva obce Budišov se obrátil starosta obce na Krajský úřad kraje Vysočina dopisem, v němž žádá o finanční výpomoc na odstranění povodňových škod, které vznikly na obecním majetku.
Dne 22. 6. 2004 ve večerních hodinách zasáhly místní část obce Budišov - Kundelov silné přívalové deště. Kanalizace nestačila množství vody odvádět a tak došlo k narušení mostu, místního recipientu a retardační nádrže. Došlo také k zaplavení čtyř domů.
Obec žádá, pro nedostatek vlastních finančních prostředků, o finanční výpomoc na odstranění povodňových škod ve výši 600.000,-Kč z finanční rezervy kraje Vysočina. V současné době je obec v tíživé finanční situaci, protože splácí v posledních letech realizovanou plynofikaci a místní vodovod.

Obec Onšov
Starosta obce Onšov se 12. 8. 2004 obrátil dopisem na hejtmana kraje s žádostí o finanční dotaci na odstranění povodňových škod.
Dne 8. 7. 2004 asi ve 22:30 hod. zasáhla obec Onšov silná vichřice a bouřka s kroupami a přívalovým deštěm. Během tří hodin se do obce, která leží v údolí, valily potoky vody. Když voda opadla, bylo zjištěno, že komunikace jsou zaneseny bahnem a poškozený je i jejich povrch. Bahnem byly zavaleny odlehčovací šachty pro čističku i septik před čističkou, kanalizace, rybníky i hasičská nádrž a regulace.
Obec žádá o finanční výpomoc na odstranění povodňových škod v obci z finanční rezervy kraje Vysočina, neboť výše škod značně přesahuje finanční možnosti obce a nedokáže jejich odstranění zabezpečit z vlastních zdrojů. Finanční výpomoc by obec použila k opravě komunikací a kanalizace. Za pomoci vlastních prostředků se obci podařilo zprovoznit čističku odpadních vod, ale poškozenou kanalizací však přitéká do čističky písek a bláto a musí být znovu vynakládány finanční prostředky na její vyčištění.

Žádosti obcí o finanční výpomoc byly radou kraje projednány 7. 9. 2004 s tím, že budou odloženy do doby, než obce doloží prokazatelně vynaložené náklady na odstranění povodňových škod. Starostové obcí byli vyzváni dopisem hejtmana kraje, aby tyto doklady obce doložily.
Obcemi doložené náklady, spojené s odstraňováním povodňových škod, činí u obce Budišov 203.797,- Kč a obce Onšov 121.553,- Kč. Na odstranění zbývajících škod nemají obce vlastní finanční prostředky.
Návrh řešení

Doporučuje se zastupitelstvu kraje schválit finanční dotaci obci Budišov na odstranění povodňových škod ve výši 153.000,- Kč a obci Onšov finanční dotaci na odstranění povodňových škod ve výši 92.000,- Kč. Obce nemají dostatek vlastních finančních prostředků. Navržené částky činí 75 % z vynaložených nákladů obcemi.

Stanoviska

MěÚ Třebíč, odbor životního prostředí, jako místně příslušný vodoprávní úřad odmítl vydat potvrzující stanovisko k průběhu povodně s odůvodněním, že povodeň v Budišově-Kundelově jim nebyla hlášena ve smyslu §78, odst. 3 písm. g) zákona 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon).

MěÚ Pelhřimov, odbor životního prostředí, jako místně příslušný vodoprávní úřad odmítl vydat potvrzující stanovisko k průběhu povodně s odůvodněním, že povodeň v Onšově jim nebyla hlášena ve smyslu §78, odst. 3 písm.g) zákona 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon).

Odbor vodního, lesního hospodářství a zemědělství nebyl o povodních v Budišově a Onšově informován, a proto se nemůže k poskytnutí dotace vyjádřit.

Ekonomický odbor :
Podle vyjádření MěÚ Třebíč, MěÚ Pelhřimov a odboru vodního, lesního hospodářství a zemědělství KrÚ kraje Vysočina není zřejmé, zda byla v těchto případech splněna "Kritéria pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky". Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 81 707 tis. Kč.

Rada kraje Vysočina svým usnesením č. 0326/11/2005/RK doporučuje zastupitelstvu kraje schválit dotaci obcím Budišov a Onšov v navržené výši.

Návrh usnesení

Zastupitelstvo kraje
schvaluje
* dotaci obci Budišov na odstranění povodňových škod ve výši 153.000,- Kč dle ustanovení § 36 odst. 1 písm. d) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění;
* dotaci obci Onšov na odstranění povodňových škod ve výši 92.000,- Kč dle ustanovení § 36 odst. 1 písm. d) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění;
* povýšení kapitoly Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, § 5299 Záležitosti civilní připravenosti na krizové stavy o částku 245.000,- Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, Nespecifikovaná rezerva, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené o tuto částku.
Odpovědnost sekretariát hejtmana, ekonomický odbor
Termín 29. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz